Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Якість та основні властивості продовольчих товарів

ТЕМА 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ТОВАРОЗНАВСТВА

 

Споживчі властивості харчових продуктів – це біологічна, фізіологічна, лікувально-профілактична, органолептична, енергетична цінності і безпека (нешкідливість) продукту.

Споживчі властивості харчових продуктів характеризуються: вмістом в продукті споживчих речовин, їх співвідношенням, енергетичною спроможністю, засвоюваністю, а також присутністю шкідливих речовин, хвороботворних мікробів.

Біологічна цінність продукту визначається вмістом у ньому десяти незамінних амінокислот, полі ненасичених жирних кислот, вітамінів, мінеральних речовин.

Фізіологічна цінність продукту зумовлена дією таких речовин, що в ньому містяться, на нервову, серцево-судинну, травну системи.

Лікувально-профілактична цінність продукту визначається властивістю його речовин лікувати хвороби та запобігати їм.

Доброякісність продукту визначається відповідністю органолептичних та фізико-хімічних показників його якості нормам, передбаченим діючими стандартами і технічними умовами.

Безпека (нешкідливість) продукту – це відсутність у ньому шкідливих для організму людини речовин. До шкідливих забруднювачів харчових продуктів і питної води належать: нітрати, нітрити, пестициди, радіонукліди, токсичні речовини, продуковані мікроорганізмами і важкі метали (їх близько 20), речовини канцерогенної дії.

Органолептична цінність продукту визначається його зовнішнім виглядом, консистенцією, запахом, ароматом і ступенем свіжості.

Енергетична цінність продукту визначається кількістю енергії, що виділяється після біологічного окислення речовин, що містяться в ньому і виражається в ккал або кДж.

Якість продовольчих товарів – це сукупність властивостей товарів, що зумовлюють їх придатність задовольняти певні потреби людини.

Фактори, що впливають на якість продовольчих товарів:

а). фактори сфери виробництва – умови вирощування рослинницької продукції, якість сировини, напівфабрикатів, матеріалів, технології, обладнання, праці виробників;

б). фактори сфери розподілу – якість зберігання, транспортування, реалізації і сфери споживання – якість короткострокового зберігання, споживання і засвоєння.

Показники якості продовольчих товарів бувають одиничними, які визначають одну властивість продукції, і комплексними, що характеризують дві або більше властивостей продуктів.

Показники якості поділяють на органолептичні, що визначають за допомогою органів відчуття – форма, колір, стан поверхні, смак, запах, консистенція тощо; фізико-хімічні – питома вага, щільність, температура топлення, масова частка води, цукру, кухонної солі, кислот, жиру тощо; мікробіологічні – вміст сальмонел, бактерій кишкової палички, дріжджів тощо.

Кількісну характеристику показників якості вивчає наука кваліметрія.

Показники якості поділяють на межові – «від…до», гармонічні – «не більше», «не менше», заборонні – «не допускається», допустимі – «допускається».

Показники якості харчових продуктів умовно об’єднують в групи: показники призначення, збереженості, естетичні, транспортабельності, екологічні, безпеки у споживанні.

Показники призначення характеризують властивості продукту. До них відносять фасування, пакування, маркування, органолептичні, фізико-хімічні, мікробіологічні показники.

Показники збереженості характеризують здатність продукту зберігати якість за певний термін при оптимальних умовах.

Естетичні показники – це здатність харчових продуктів зберігати споживчі властивості під час перевезення.

Екологічні показники характеризують ступінь дії шкідливих речовин під час зберігання, транспортування і споживання товарів на навколишнє середовище.

Показники безпеки характеризують нешкідливість і безпеку продукту для людини під час споживання.

При оцінці якості продукції встановлюють рівень її якості, яких являє собою відносну характеристику на основі порівняння значень показників якості продукції, що оцінюється за базовими значеннями відповідних показників.

Продовольчі товари за показниками якості поділяють на стандартні (відповідають всім вимогам стандарту), нестандартні (не відповідають вимогам одного або декількох показників), брак технічний (підлягають переробці) і абсолютний (не можуть використовуватись в їжу)

Стандартну продукцію деяких видів продовольчих товарів поділяють на товарні сорти. Сорт – це градація якості продукції певного виду на одному або кількох показниках якості, встановлених нормативною документацією.

 


Читайте також:

  1. II. Основні закономірності ходу і розгалуження судин великого і малого кіл кровообігу
  2. IV. Вартість знака для товарів і послуг та фірмового найменування
  3. V теорія граничної корисності визначає вартість товарів ступенем корисності останньої одиниці товару для споживача.
  4. VII. За видами товарів і послуг
  5. Автомати для продажу штучних товарів
  6. Адвокатура в Україні: основні завдання і функції
  7. Аеродинамічні властивості колісної машини
  8. Амортизація основних засобів, основні методи амортизації
  9. Аналіз міжринкової взаємодії товарів і грошей
  10. Аналізатори людини та їхні властивості.
  11. Аналізатори людини та їхні властивості.
  12. Аналізцін і товарівконкурентів




Переглядів: 2287

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
П Е Р Е Д М О В А | Основні речовини харчових продуктів

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.