МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Лекція 2. Фізичні властивості плодів і овочівХімічний склад гарбузових і томатних овочів Таблиця 6
Соки мають лікувально-дієтичну цінність завдяки вмісту в них вітамінів, органічних кислот, мінеральних речовин, легкозасвоюваних вуглеводів, ферментів, проте вони поступаються у цьому свіжим овочам. Тому соки збагачують вітамінами. Соки з м’якоттю мають більш високу біологічну цінність, оскільки м'якоть містить пектинові, мінеральні речовини, ферменти, харчові волокна тощо. Мінеральні елементи овочів підтримують динамічну рівновагу середовища організму з продуктами харчування. Нестача мінеральних елементів у їжі порушує всі процеси, які відбуваються в організмі: обмін речовин, нормальний сольовий склад крові, водно-сольовий обмін, кислотно-лужний стан шлункового соку. На сьогодні основним недоліком харчування населення є великий дефіцит у раціоні овочевих товарів (всупереч фізіологічним нормам). Чим багатший за кількістю і структурою раціон овочевих товарів, тим краще функціонує організм людини, тим більше шансів зберегти працездатність і здоров'я. Смак овочів залежить від вмісту в них органічних кислот, їхніх солей, цукрів, глікозидів, дубильних та інших речовин. Крім того, смак фруктів та овочів зумовлений також кількістю та співвідношенням цих сполук. Якщо у фруктах та овочах переважають вільні кислоти, то смак буде кислим, а якщо зв'язані - він буде менш кислим і навіть прісним. У межах одного виду овочів містяться різні кислоти в певних співвідношеннях, на різних етапах росту і в різних ступенях стиглості. Тому їхній смак динамічно змінюється і досягає оптимуму у фруктах - в споживчій стиглості, овочах - в технічній стиглості. Недостиглі фрукти і овочі не набувають властивого їм смаку. Питання для самоконтролю: 1. Фактори, що впливають на хімічний склад і властивості фруктів і овочів. 2. Харчова цінність фруктів і овочів. 3. Особливості вітамінного та мінерального складу. 4. Лікувальні та профілактичні властивості овочів та фруктів. На відміну від продтоварів, що виробляються на підприємствах, фрукти і овочі є продуктами рослинництва, які продовжують жити і після відокремлення від материнської клітини. Фруктів та овочів складаються із різних тканин. Тканина містить безліч клітин. в яких проходять обмінні процеси, які впливають на якість і збереженість свіжих фруктів і овочів. Завдяки сучасній електронній мікроскопії значно розширюється уява про будову рослинних клітин. Клітина складається із наступних компонентів: 1) оболонки (представлена целюлозою) , яка оточує клітину ззовні; 2) цитоплазми (основа якої є білок), яка притиснена тонким шаром до оболонки; 3) вакуолі (основа-вода) – порожнина, що заповнена клітинним соком, де знаходяться розчинні речовини і вторинні продукти метаболізма – ефірна олія, алкалоїди тощо. У цитоплазмі містяться різні ороганелли: - ядро; -мітохондрії; - пластиди; - апарат Гольджі; - мікро тільця; - ендоплазматична сітка. Всі внутрішні органели утворені мембранами. Функції мембран: а) регулюють основні внутріклітинні процеси; б) впливають на активність ферментів; в) беруть участь у міжклітинних зовнішніх контактах. Клітинна оболонка виконує наступні функції: а) захищає цитоплазму від зовнішньої дії; б) надає тканині механічну цінність; в) товщина оболонки впливає на консистенцію м’якоті фруктів і овочів. Оболонка знаходиться у набухлому стані, володіє доброю проникністю. У деяких фруктах і овочах проходить інкрустація оболонок, тобто одеревіння та опробковіння. Процес одеревіння полягає в тому, що в просторі між целюлозними мікрофібрилами утворюється лігнін. В результаті чого підвищується міцність облолонки, клітина втрачає пластичність і набуває твердість (наприклад, тканини редиски під час цвітіння; кам’яні клітини груш). Процес опробковіння полягає в тому, що на первинну оболонку клітини із середини накладається шар пробкової речовини – суберин. При цьому проходить омертвіння клітини, що застерігає продукт від зовнішньої дії, від втрати води, зберігає форму (наприклад, утворення в місцях механічного пошкодження картоплі раневої тканини). Клітинні оболонки надають клітинам відповідну форму. Форма і розмір клітин залежать від: - виду фруктів і овочів; - ботанічного сорту; - типу тканин та ін. факторів. Розмір клітини коливається від 10 до 100 мкм. Цитоплазма клітини володіє вибірковою проникністю і здатністю до транспортування речовин, бере участь у формуванні клітинної оболонки. Важливою властивістю цитоплазми є її рухомість, що зумовлена постійно протікаючи ми в ній процесами обміну речовин. Шкідливість руху цитоплазми неоднакова. Так < t°середовища сповільнює або зупиняє рух цитоплазми. Цей процес надзвичайно важливий для збереження якості свіжих свіжих фруктів і овочів. У вакуолях клітини відкладають речовини як вторинних продуктів обміну (феноли, антоціани, алкалоїди), так і життєво важливі для функціонування клітини (цукор, білки). Ядро являє собою центральну частину клітини, бере активну участь у розмноженні і росту клітин. Розмір ядра залежить від: - віку клітини; - типу фруктів та овочів; - виду тканин. Енергія, необхідна для внутріклітинних реакцій виробляється мітохондріями. Мітохондрії – це безбарвні частини яйцевидної або паличковидної форми. В рослинній клітині містяться пластиди, які поділяються на 3 види: 1) хлоропласти – містять зелений пігмент хлорофіл (знаходяться у зелених фруктах і овочах, по мірі старіння вони руйнуються) 2) лейкопласти – безбарвні речовини, де відкладаються запасні речовини; 3) хлоропласти – жовті, оранжеві або черні. Вони містять каротиноїди, які утв. забарвлення (наприклад, помідори, морква, буряк, диня, тощо). Ендоплазматична сітка клітини – це система пухирців і розгалужень, які пронизують всю клітину. Рибосоми – це рибонуклеопротеїдні частини, основна функція – синтез білка. Апарат Гольджі – це система плоских мішечків, розміщених паралельно. На кінцях яких знаходяться вакуолі. Функції Апараті Гольджі: - участь в утворенні вакуолею; - секреція речовин клітинної сітки. Характеристика основних тканин фрукті і овочів Основними тканинами фруктів і овочів є:покривні; запасні; механічні; провідні; меристематичні. 1) покривні тканини – це тканини, які розміщені зверху фруктів і овочів і захищають внутрішні тканини від несприятливих зовнішніх дій і фітопатогенних мікроорганізмів. До них відносяться: а) епідерміс разом з кутикулою, він покриває переважно всі фрукти і наземні овочі, а також часник і цибулю. б) кутикула – це безструктурна плівка, яка покриває зверху епідерміс і досягає значної товщини. Вона впливає на газообмін і збереженість фруктів/овочів, оскільки зберігає їх від втрати вологи, зів’янення, через неї дифундують О2, СО2 етилен. У ньому відкладаються жовті пігменти – флавоноїди, які захищають рослину від випромінювання. Епідерміс – часто може бути покритий волосками, бородавками, шипами, пухнастим нальотом (наприклад, персики). в) гирідерма, що утворюється на поверхні фруктів/овочів і в місцях механічних пошкоджень. Наприклад, шкірка картоплі. Вона захищає рослину від втрати води і зараження мікроорганізмами. 2) запасна тканина складається із паренхім них клітин, в яких зосереджені поживні речовини (вуглеводи, кислоти, білки, вітаміни, жири, таніни), які використовуються клітиною для дихання та інших обмінних процесів. До цієї групи тканин належить м’якоть фруктів/овочів. 3) механічні тканини утворюють механічний опір для різних анатомічних частин фруктів/овочів, розміщені окремими ділянками або суцільним шаром. До цієї групи відносяться: а) коленхіма, що є опорою для молодої рослини б) склеренхіма, що складається із відмерлих клітин, із сильно потовщених відмертвілих стінок (наприклад, тканина шкаралупи грецького горіха, кісток вишні, кам’яні клітини груші). 4) Провідні тканини фруктів/овочів представлені: а) ксилемою, що проводить воду; б) флоемою, проводить пластичні речовини. 5) Меристематичні тканини утворюють нові клітини, збільшуючи їх число. За часом утворення відрізняються:
б) вторинні
Первинні є в зародках, зберігаються в бруньках, на кінцях коріння. Вторинні мерисистеми формуються в постійних тканинах (Наприклад, це Танина насіння яблук, очок картоплі).
Питання для самоконтролю: 1. Особливості будови рослинної клітини. 2. Характеристика основних тканин фруктів. 3. Характеристика основних тканин овочів. 4. Які функції виконує клітинна оболонка ?
Читайте також:
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|