МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Значення жовчі. Жовчоутворення, жовчовиділення. Склад жовчі, значення в процесах травлення.Регуляція виділення соку підшлункової залози. Підшлункова залоза. Склад та властивості. Значення. Лекція №6. Травлення в тонких та товстих кишках. Всмоктування. Травлення в передшлунках ягнят та телят. Якщо недостатньо працює стравохідний жолоб, то частина молока потрапляє в передшлунки, що призводить до загнивання молока.
В тонких кишках поживні речовини перетравлюються за рахунок колективної дії травних соків: соку підшлункової залози, жовчі, кишкового соку. Сік підшлункової залози найважливіший з усіх соків. У ВРХ за добу виділяється 7 л соку, у свиней – 8, рН=7,8-8,4. Значення підшлункової залози виявляється у вмісті ферментів: ♥ трипсин – синтезується в неактивній формі у вигляді трипсиногену, який активується ферментом шлункового соку – ентерокіназою. Його гідролізує білок до альбомоз і пептонів і далі до амінокислот; ♥ хімотрипсин – виділяється в неактивному стані, активується трипсином, гідролізує альбомози і пептони до амінокислот; ♥ панкреатопептидаза (еластаза) – гідролізує білок, спалюючи тканини на пептиди і амінокислоти; ♥ карбоксиполіпептидаза – впливає на розщеплення пептидів; ♥ рибонуклеаза – гідролізує нуклеїнові кислоти; ♥ активна ліпаза – гідролізує жир до гліцерину і жирних кислот. Амілолітичні ферменти: ♥ амілаза (птіалін); ♥ мальтоза; ♥ лактоза – розщеплює цукор молока на глюкозу і галактозу. Секреція соку відбувається непреривно, але після годівлі спостерігається підсилення секреції у вигляді 2х фаз. Секреторні нерви (блукаючі – прискорюють, симпатичні – гальмують виділення шлункового соку. Підсилення секреції спостерігають навіть після умовної годівлі. Виділення соку залози залежить від подразнення механо- і хеморецепторів кишечника і шлунку. Збудження через інтрамуральні ганглії надходить до підшлункової залози. Гуморальні фактори, що сприяють виділенню соку: ♥ секретин – гормональна речовина, яка синтезується слизовою оболонкою 12-палої кишки. Виділяється в неактивному стані у вигляді про секретину, який активізується НСІ. Секретин всмоктується в кров, з током крові надходить до залози і стимулює секрецію, а саме бікарбонатів, які забезпечують лужне рН в кишечнику і інших іонів. ♥ панкреазінін – синтезується слизовою 12-палої кишки, надходить до підшлункової залози і стимулює секрецію ферментів залози. Значення шлункового соку: виділяє бікарбонати.
Жовчоутворення відбувається непреривно, утворюється клітинами печінки, накопичується в жовчному міхурі. Виділення відбувається періодично і здебільшого після годівлі. Жовч – це рослинна жовто-зелена, але буває жовто-червоного, в залежності білівердіну і білірубіну відповідно. Складається з 5% сухої речовини, 95% - води – печінкова жовч; 20% - сухої речовини, 80% - води – міхурова жовч. Лужність – 7,8-8,6. Кількість жовчі за добу у ВРХ – до 16 л. Склад жовчі: жовчні кислоти (таурохолева, глікохолева), які синтезуються в гепатоцитах з холестерола, а він з поліестерола. Також є холестерин, білірубін, які утворюються при гемолізі еритроцитів. Значення жовчі: 1. жовч забезпечує всмоктування жирів, а саме жирних кислот. Жовчні кислоти з’єднуючись з жирними кислотами дають олеїнові кислоти, які розчинні у воді і тому легко всмоктуються стінкою кишечника. Після всмоктування останні розпадаються на жирні і жовчні кислоти; жирні кислоти з’єднуються з гліцерином і утворюється жир, властивий певному виду тварин; жовчні кислоти з кров’ю надходять в печінку і процес знову повторюється; 2. нейтралізує кислий вміст шлунка; 3. стимулює перистальтику кишечника; 4. зменшує поверхневий натяг міхура, сприяє процесу гідролізу речовин; 5. стимулює активність ферментів підшлункової залози; 6. виконує бактерицидну функцію; 7. утворює емульсію з жирами, фільтрує жир. Травної функції як такої не виконує. Читайте також:
|
||||||||
|