МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Показники якості водиДомішки в природних і стічних водах можуть бути в зваженому, колоїдному або розчиненому станах, причому кількість окремих домішок у воді визначають її властивості. Домішки в зваженому стані становлять собою нерозчинні у воді суспензії й емульсії. Домішки в колоїдному стані становлять собою гідрофобні і гідрофільні органічні і мінеральні колоїдні частинки. Колоїдні частинки можуть бути природного й антропогенного походження, як, наприклад, нерозчинні форми гумусових речовин, віруси та ін., що за своїми розмірами близькі до колоїдних домішок. Концентрація окремих домішок у воді визначає її склад і властивості, тобто якість води. Розрізняють фізичні, хімічні, біологічні і бактеріологічні показники якості води [58]. Фізичні показники характеризуються як загальносанітарні і можуть бути наступними. Зважені речовини утримуються в природних і стічних водах. Вони можуть бути мінерального й органічного походження. Ці речовини характеризують наявність у воді частинок піску, глини, мулу, планктону та ін. Залежно від розмірів окремих частинок і їхньої щільності зважені речовини можуть випадати у вигляді осаду, спливати на поверхню води або залишатися в зваженому стані. Колірність води зумовлена присутністю у воді гумусових і дубильних речовин, жирів, органічних кислот та інших органічних сполук. Визначення колірності визначається колориметричним методом і виражається в градусах. Запах і смак води зумовлені розчиненими солями, газами, органічними сполуками, що утворюються в процесі життєдіяльності водних організмів. Відповідно до походження запахів їх поділяють на природні і штучні. Визначення запаху і смаку визначається органолептично. Хімічні показники умовно поділяють на п’ять груп: головні іони, розчинені гази, біогенні речовини, мікроелементи, органічні речовини. Для визначення цих показників використовуються хімічні методи аналізу. Головні іони. Найбільш розповсюджені в природних водах аніони: НСО3-, SO42-, C1-,CO32-, HSiО3і катіони Na+, Ca2+, Mg2+, K+, Fe2+. Вміст головних іонів у прісних водах становить 90-95% від загального солевмісту. У виробничих стічних водах їх вияв може бути дуже різноманітним: це іони вісмуту, кобальту, нікелю, миш’яку та інших важких металів. Розчинені гази. Серед них певне значення мають кисень, діоксид вуглецю, сірководень та ін. Вміст кисню у воді поверхневих водойм визначається надходженням його з повітря та внаслідок фотосинтезу. У зимовий період концентрація кисню у водоймах різко зменшується через відсутність реаерації й у зв’язку із надходженням тільки підземних вод, що майже не містять кисню. Розчинність кисню у воді залежить від температури води. Діоксид вуглецю знаходиться у воді як у розчиненому вигляді, так і у формі вугільної кислоти. Основним джерелом діоксиду вуглецю в поверхневих водах є біохімічні процеси розпаду органічних речовин, а також він потрапляє у водойми з підземними водами. Концентрація діоксиду вуглецю у воді залежить від вмісту солей, рН, температури та ін. Сірководень у природних водах зустрічається органічного (продукт розпаду органічних сполук) і неорганічного (розчинення мінеральних солей) походження. Наявність сірководню у воді додає їй неприємного запаху, сприяє корозії металу. Біогенні речовини. До цієї групи належать сполуки, необхідні для життєдіяльності водневих організмів. Це, насамперед, мінеральні й органічні сполуки азоту, а також фосфору. Органічні форми азоту представлені білками і продуктами їхнього розпаду, і надходять вони у водні об’єкти з очищеними стічними водами. Неорганічні з’єднання азоту NH4 +, NO2 -, NO3-можуть утворюватися при розкладанні органічних сполук або ж надходять у водойми з атмосферними опадами, під час вимивання добрив із ґрунту. Проміжною формою окислювання амонійного азоту в нітрати NO3 – є нітрити NO2-. Важливим біогенним елементом є фосфор. У природних водах сполуки фосфору присутні в невеликих концентраціях й істотно впливають на водну рослинність. Мікроелементи. Це такі елементи, вміст яких у воді становить менше 1 мг/л. Мікроелементи в природних водах можуть знаходитися у вигляді іонів, молекул, колоїдних частинок, суспензій, входити до складу мінеральних і органічних комплексів. У питній воді важливе гігієнічне значення мають сполуки йоду і фтору. Органічні речовини. У природних водах вони бувають у вигляді гумусових сполук, що утворюються під час розкладання рослинних залишків. Для характеристики ступеня забруднення води органічними сполуками застосовують такі непрямі методи, як окислюваність води і біохімічне споживання кисню. Окислюваність води – кількість кисню, необхідна для окислювання домішок у певному об’ємі. Залежно від застосовуваного окислювача розрізняють перманганатну і біхромантну окислюваність. Ступінь забруднення води органічними сполуками виражається кількістю кисню, необхідного для їхнього окислювання мікроорганізмами в аеробних умовах, і зветься біохімічною потребою в кисні (БПК). Повним БПК вважається кількість кисню, необхідного для окислювання органічних речовин до початку процесів нітрифікації. У лабораторних дослідженнях поряд з повним БПК визначається біохімічна потреба в кисні протягом 5 діб – БПК5. Для побутових стічних вод (без істотної домішки виробничих) іноді вважається, що за повну біохімічну потребу в кисні можна прийняти БПК20. Кількість кисню, що витрачається для окислювання амонійного азоту до нітритів і нітратів, при визначенні БПК не враховується. Активна реакція води є показником лужності або кислотності, кількісно вона характеризується концентрацією водневих іонів. Для нейтральної води рН = 7, для кислої – менше 7 і для лужної – більше 7. Активна реакція природних вод звичайно варіюється в межах 6,5 – 8,5 рН, стічних вод коливається у великих межах, залежно від походження. Активна реакція води визначається за допомогою рН-метра. Біологічні показники якості води головним чином належать до природних вод. Основні з них гідробіонти і гідрофлора. Гідробіонти поділяються на планктон – мешканців, що перебувають у товщі води від дна до поверхні. Гідрофлора водних об’єктів визначається макро- і мікрофітами. До першого належить вища водна рослинність, а до других – водорості. При відмиранні і розкладанні макрофітів вода збагачується органічними речовинами, погіршуючи органолептичні показники якості води. Мікрофіти не тільки поглинають вуглекислоту, але й продукують кисень. Бактеріологічні показники якості води характеризують нешкідливість води щодо присутності хвороботворних мікроорганізмів. Важливим бактеріологічним показником є вміст бактерій групи кишкової палички в 1 л води, що визначає величину колі-індексу. Найменший об’єм води (у мл), що припадає на одну кишкову паличку, називається колі-титром. Визначення санітарно-бактеріологічних показників здійснюється мікробіологічними методами.
Читайте також:
|
||||||||
|