Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Лекція № 3. Ліпіди. Жири

Основні питання:

1. Ліпіди, їх біологічна роль, вміст в харчових продуктах.

2. Класифікація ліпідів. Характеристика простих і складних ліпідів.

3. Фізичні та хімічні властивості жирів.

4. Фізико-хімічні показники якості жирів.

5. Методи виділення ліпідів із харчової сировини та харчових продуктів і їх аналіз.

Ліпідами (від грец. «ліпос» ‑ ефір) називають складну суміш ефіроподібних органічних сполук з близькими фізико- хімічними властивостями, яка міститься в клітинах рослин, тварин і мікроорганізмів. Широко використовуються при виробництві багатьох продуктів харчування, є важливими компонентами харчової сировини, напівпродуктів і готових харчових продуктів, визначаючи їх харчову та біологічну повноцінність та смакові якості.

В рослинах ліпіди накопичуються в насінні та плодах. У тварин і риб ліпіди концентруються в підшкірних, мозкових і нервовій тканинах поблизу важливих органів (серце, нирки). Вміст ліпідів в окремих видах мікроорганізмів може досягати 60%. Вміст ліпідів в рослинах залежить від сорту, місця та умов їх зростання; у тварин – від виду, складу кормів, умов вигодовування.

Ліпіди(жири і жироподібні речовини) разом з білками і вуглеводами становлять основну масу органічних речовин організму. Згідно сучасних уявлень доцільно за кожний прийом їжі вживати жири, що мають збалансований склад, а не використовувати жирові продукти різного складу протягом доби.

Біологічна роль ліпідів:

Ø складові частини клітинних оболонок та мембранних систем клітини;

Ø жири захищають внутрішні органи від механічних пошкоджень (печінка);

Ø жири захищають організм від теплових втрат, так як є добрим термоізолятором;

Ø субстрат для синтезу цілого ряду біологічно важливих речовин;

Ø ліпіди є важливим джерелом енергії для організму, доповнюють калорійність раціону;

Ø жири є джерелом поліненасичених жирних кислот;

Ø містять фізіологічно активні нежирові компоненти – жиророзчинні вітаміни, фосфатиди, стериди.


Читайте також:

  1. Вид заняття: лекція
  2. Вид заняття: лекція
  3. Вид заняття: лекція
  4. Вид заняття: лекція
  5. Вид заняття: лекція
  6. Вступна лекція
  7. Вступна лекція 1. Методологічні аспекти технічного регулювання у
  8. Клітинна селекція рослин.
  9. Колекція фонограм з голосами осіб, які анонімно повідомляли про загрозу вибуху
  10. ЛЕКЦІЯ (4): Мануфактурний період світової економіки
  11. Лекція - Геополітика держави на міжнародній арені
  12. Лекція 02.04.2013




Переглядів: 1407

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Функціональні властивості білків | Вміст жирів у харчових продуктах

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.004 сек.