Студопедия
Контакти
 


Тлумачний словник

Реклама: Настойка восковой моли




Агрегативна стійкість, коагуляція суспензій. Методи отримання.

Загальна характеристика суспензій.

Лекція № 24

Тема:Мікрогетерогенні та грубодисперсні системи. Суспензії та емульсії – добування, стійкість, руйнування.

Мета:Вивчити властивості мікрогетерогенних та грубодисперсних систем, знати засоби отримання, стабілізації та руйнування суспензій та емульсій.

До мікрогетерогенних та грубодисперсних систем відносяться суспензії, емульсії, аерозолі, порошки. У порівнянні з колоїдними частинками в цих системах частинки дисперсної фази мають значно більші розміри. Як і колоїдні системи, мікрогетерогенні і грубодисперсні системи термодинамічне неврівноважені і мають тенденцію до самовільного зменшення дисперсності шляхом агрегації частинок дисперсної фази.

Суспензії - дисперсні системи з твердою дисперсною фазою і рідким дисперсним середовищем. Суспензії сендиментаційно нестійкі, їх частинки осаджуються або спливають в залежності від густини дисперсного середовища і дисперсної фази. Суспензії одночасно поглинають і відбивають світло.

Суспензії можуть бути агрегативно стійкими внаслідок утворення сольватної оболонки частинок. У таких суспензіях частинки або самі добре змочуються рідким дисперсним середовищем, або їх змочують штучно. Прикладом агрегативно стійких суспензій з сольватаційним механізмом стійкості є суспензії кварцу у воді та сажі у бензолі.

 

 

Стійку суспензію можна отримати, якщо додати у дисперсне середовище розчинені у них ПАР (стеаринову або олеїнову кислоту). В'язкість розведених суспензій мало відрізняється від в'язкості дисперсного середовища. Висококонцентровані суспензії (пасти) мають властивості структурованих систем і характеризуються високою в'язкістю.

Суспензії - дуже розповсюджені дисперсні системи. До них відносяться глинисті, цементні та вапняні "розчини". Шоколадна маса при температурі вище 35°С представляє собою суспензію частинок какао і кристалів цукру у рідині какао -олії.

Суспензія карбонату кальцію утворюється при очищенні соку цукрового буряка (дифузійного соку) шляхом послідовної обробки його розчином Са(ОН)2і диоксидом вуглецю.


Читайте також:

  1. Автоматизація водорозподілу на відкритих зрошувальних системах. Методи керування водорозподілом. Вимірювання рівня води. Вимірювання витрати.
  2. Агрегативна стійкість і коагуляція колоїдних розчинів
  3. Агрегативна стійкість.
  4. Адаптовані й специфічні методи дослідження у журналістикознавстві
  5. Адміністративні (прямі) методи регулювання.
  6. Адміністративні методи - це сукупність прийомів, впливів, заснованих на використанні об'єктивних організаційних відносин між людьми та загальноорганізаційних принципів управління.
  7. Адміністративні методи управління
  8. Адміністративні, економічні й інституційні методи.
  9. Адміністративно-правові (організаційно-адміністративні) методи мотивації
  10. Адміністративно-правові методи забезпечення економічного механізму управління охороною довкілля
  11. Аерометоди

Загрузка...



<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Зв'язанодисперсні системи, гелеутворення та пептизація. | Грубодисперсні (мікрогетерогенні) системи – емульсії.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:


 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.001 сек.