МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Страви з рибиСтрави з риби слабко подразнюють стінки шлунка і кишок. Тому їх використовують для дієт № 1, 2 не тільки у січеному, але й у натуральному вигляді. Страви з риби використовують і в інших дієтах. Залежно від характеру дієт застосовують різні способи теплової обробки: смаження (дієти № 2 і 9), варіння (дієти № 1,2, 5), відварювання з наступним запіканням (дієта № 5), відварювання з наступним смаженням (дієти № 7/10). Кнелі рибні(дієти №1,5, 7/10, 9, 15) Філе риби без шкіри і кісток подрібнюють, додають розмочений у молоці хліб, добре розмішують і двічі пропускають через м'ясорубку. Рибну масу ретельно збивають, вводять в неї поступово яєчні білки і вершки. Перед закінченням збивання масу солять і формують з неї кнелі у вигляді галушок, які викладають на змащений маслом лист або у сотейник, заливають гарячою водою і варять, не допускаючи сильного кипіння. Подають з в'язкими кашами, відварною вермішеллю, картопляним пюре, поливають вершковим маслом (для дієти № 1) або молочним (сметанним) соусом. Суфле рибне (парове)(дієти №1,5, 7/10, 9, 15) Філе риби без шкіри і кісток варять до готовності і подрібнюють на м'ясорубці, використовуючи решітку з малими отворами. Готують молочний соус: борошно пасерують на вершковому маслі, розводять гарячим молоком, варять 7-Ю хв. У подрібнену масу додають густий молочний соус, вершкове масло і жовтки. Потім її ретельно збивають, вводять збиті білки, обережно перемішуючи. Суфле викладають у форму, змащену маслом, і варять на парі до готовності. Подають з в'язкими кашами або картоплею в молоці і поливають вершковим маслом. Биточки рибні з сиром(дієти № 2, 8, 9, 15) Філе риби без шкіри і кісток пропускають через м'ясорубку. У фарш додають сир (некислий) і повторно пропускають через м'ясорубку. Потім додають яйця, сіль, перемішують і добре збивають. Із готової маси формують биточки, кладуть їх на змащений маслом лист з високими бортами або сковороду, зверху поливають сметаною і запікають в жаровій шафі 20-25 хв. Подають з гарніром, поливають маслом або соусом і посипають зеленню. Гарніри для дієт № 5, 7/10 - овочі в молочному соусі, картопляне пюре, капуста відварна; № 9 - капуста тушкована зі сметаною, гарбузове пюре; № 2 - овочі в молочному соусі, макарони відварні, картопляне пюре. 22.9. М'ясні страви У лікувальному харчуванні використовують яловичину, нежирну свинину, курей, кроликів, індиків. Для приготування страв беруть м'ясо яловичини з невеликим вмістом сполучної тканини: вирізку, товстий і тонкий краї, верхню і внутрішню частини задньої ноги. З обрізків готують січену масу. Для дієт № 1,5, 7/10 м'ясо заздалегідь відварюють. Це зменшує в ньому вміст екстрактивних речовин. Для дієт № 2, 5 м'ясо після відварювання запікають, а для дієти № 7/10 - запікають або смажать. Для дієт № 1 і 2 страви готують тільки з січеного м'яса або кнельної маси. При цьому для дієти № 1 їх варять на парі, а для дієти № 2 -смажать без попереднього панірування, щоб на поверхні не утворилася груба кірочка. Для дієти № 5 кількість солі обмежують, для дієти № 7/10 її виключають зовсім. Бефстроганов з відварної яловичини(дієти № 1, 5, 7/10, 9, 15) Відварне м'ясо зачищають від плівок і сполучної тканини, нарізають соломкою і з'єднують з протертою вареною морквою. Потім м'ясо солять, заливають сметанним соусом і проварюють 5-10хв. Подають з соусом і гарніром (відварною вермішеллю, картопляним пюре, відварною капустою). Пюре з яловичини(дієта № 1) Варене м'ясо нарізають шматочками, з'єднують з в'язкою рисовою кашею, двічі пропускають через м'ясорубку з двома решітками, додають сіль, вершкове масло, перемішують і добре прогрівають. Відпускають з гарніром (картопляне, морквяне, кабачкове пюре, рисова в'язка каша), поливають вершковим маслом. Гуляш з відварної яловичини(дієти № 7/10, 8, 9, 15) Варене м'ясо нарізають кубиками, з'єднують з припущеною морквою і цибулею, нарізаними часточками помідорами, заливають червоним соусом і тушкують 10-15 хв. Відпускають з відварною картоплею або розсипчастими кашами; для дієти № 9 - з тушкованою капустою. Плов з відварної яловичини(дієти № 5, 7/10, 15) М'ясо яловичини відварюють, нарізають шматочками 10-15 г, додають припущені з маслом моркву і цибулю, заливають овочевим відваром і доводять до кипіння. Потім додають підготовлений рис і варять до повного поглинання рідини, після чого посуд накривають кришкою і доводять страву на водяній бані. При відпусканні посипають зеленню. Биточки, котлети з яловичини з сиром(дієти № 2, 9, 15) Підготовлене м'ясо двічі пропускають через м'ясорубку, змішують з протертим сиром, солять, ще раз пропускають через м'ясорубку, додають масло, збиті яйця і перемішують. З підготовленої маси формують биточки або котлети і смажать. Подають з картопляним пюре, відварною картоплею; поливають вершковим маслом. Для дієти № 9 - зі смаженими кабачками, баклажанами, капустою. Биточки з сиром можна рекомендувати для дієт № 5, 7/10, 8, але в запеченому вигляді. Пудинг з яловичини(дієти № 1,2, 5, 7/10) Варене м'ясо пропускають через м'ясорубку, додають молоко, жовтки яєць, вершкове масло, добре вимішують і з'єднують із збитими білками. Масу викладають у змащені маслом формочки і варять на парі 25-30 хв. Відпускають, поливши маслом. Гарніри: пюре картопляне, морквяне, бурякове, кабачкове. Фрикадельки з яловичини (парові)(дієти №1,2, 7/10, 8, 9, 15) В котлетну масу (2 рази пропускають через м'ясорубку) додають сіль, вершкове масло і перемішують. Із одержаної маси роблять кульки масою 10-12 г і варять на парі або у воді до напівготовності. Потім заливають молочним соусом і тушкують 5-10 хв до готовності. Подають їх з в'язкими кашами, відварними макаронами, картопляним, морквяним, буряковим пюре. Курячі котлети фаршировані парові(дієти №1,2, 5, 7/10, 15) Зачищене філе курки тонко відбивають, додають густий молочний соус з посіченими вареними яйцями, загортають і надають яйцевидної форми. Кладуть у змащений вершковим маслом сотейник, наливають трохи води, накривають кришкою і варять на слабкому вогні до готовності. Відпускають котлету з гарніром і маслом. Оладки з яловичої печінки(дієта № 2) Печінку зачищають від плівок, пропускають через м'ясорубку, додають черствий хліб, протертий крізь грохот, вершкове масло. Перемішують і формують кружальця. Смажать основним способом у топленому маслі. Відпускають з гарніром: в'язкі каші, овочеве пюре, макаронні вироби відварні; поливають маслом. 22.10. Страви з яєць В зв'язку з високим вмістом у жовтках яєць жироподібної речовини - холестерину, яйця і яєчні страви різко обмежуються для дієт №5, 7/10. Для дієти № 1 яйця готують рідкими, дають парові омлети. Для дієти № 2 готують омлети, яєчні смажені без грубої шкірочки. Для дієти № 5 яйця в обмеженій кількості (до одного яйця на день) Ііикористовують для додавання в різні страви, де це необхідно згідно І технологією приготування. Для дієти № 7/10 страви з яєць обмежуються, але допускаються натуральні страви з яєць без солі, з додаванням відвареної, а потім підсмаженої цибулі. В дієті № 9 обмежують жовтки. Омлет з м'ясом паровий(дієти №1,2) Яйця змішують з молоком і сіллю. М'ясо варять, охолоджують, пропускають через м'ясорубку з паштетною решіткою, змішують з яєчно-молочною сумішшю. Виливають на змащений вершковим маслом лист і варять на парі. Відпускають у столовій тарілці, поливають вершковим маслом. Омлет з морквою паровий(дієти № 1,2, 7/10) Нашатковану моркву припускають з невеликою кількістю води і масла, а потім протирають. Яйця змішують з молоком і протертою морквою, солять. Суміш виливають у форму і варять на парі. При відпусканні поливають вершковим маслом. Для діст № 7/10 омлет запікають. Омлет з яєчних білків з цвітною капустою(дієти № 5, 9, 10) Відварену цвітну капусту розділяють на суцвіття, кладуть у форму, змащену маслом, і заливають яєчними білками, збитими з молоком. Варять на парі. Яєчна кашка(дієти №1,2, 7/10, 8, 9, 15) Яйця змішують з молоком, додають сіль, вершкове масло і варять при безперервному помішуванні до консистенції напіврідкої каші. При подаванні поливають маслом. Можна відпускати з консервованим зеленим горошком (крім дієт № 1, 2), прогрітим у власному соку і заправленим вершковим маслом.
Читайте також:
|
||||||||
|