Студопедия
Контакти
 


Тлумачний словник

Реклама: Настойка восковой моли




Кислотно-основні властивості білків

Фізико-хімічні властивості білків

Іонні зв'язки - зв'язують між собою іонізовані амінні та карбоксильні групи (головним чином, бічних радикалів діаміно- або дикарбонових амінокислот). амінокислот (серину, треоніну, цистеїну тощо), що входять до складу білкових молекул.

Дипольні зв'язки — електростатичні взаємодії постійних чи індукованих диполів, які можуть утворюватись між радикалами полярних

Нековалентні зв'язки та слабкі взаємодії - фізико-хімічнІ зв'язки, що беруть участь у взаємодії як певних частин одного пептидного ланцюга, так і різних близько розташованих ланцюгів, утворюючи вищі рівні конформацій білкових молекул.

Дисульфідні зв'язки (-S-S) - утворюються між залишками молекул цистеїну, що входять до одного або різних пептидних ланцюгів.

Пептидиі зв'язки - виникають внаслідок взаємодій карбоксильних та аміногруп амінокислот, що утворюють пептидний ланцюг.

Ковалентні зв'язки

Типи білків у білкових молекулах

Таким чином, основним хімічним зв'язком у білковій молекулі є пептидний, або кислотоамідний, зв'язок між залишками амінокислот. Цей зв'язок міцний і належить до ковалентного типу.

Глі-Ала-Тре-Вал-Мет-Сер.

SH + HS- → - S-S- + 2H

2.1. Водневі зв'язки - виникають між двома електронегативними атомами за рахунок атома Гідрогену, ковалентно зв'язаного з одним із електронегативних атомів. Вони найчастіше утворюються Гідрогеном, що входить до складу груп == NH, — ОН, — SН та сусіднім атомом Оксисену.

2.4. Гідрофобні взаємодії - слабкі взаємодії, що виникають між бічними радикалами таких амінокислот, як валін, лейцин, ізолейцин, фенілаланін тощо за рахунок їх «виштовхування» з полярної (звичайно, водної фази між групами -СН3, -С2С5 і т. д.).

 

Більшість білків розчинні у воді і є амфотерними електролітами.Вони містять групи як кислотного, так і основного характеру, тобто є біполярними йонами. Їх заряд залежить від кількості цих груп і рН середовища:

рН<7 рН»7 рН>7

катіон біполярний йон аніон

 


Читайте також:

  1. Аеродинамічні властивості колісної машини
  2. Аналізатори людини та їхні властивості.
  3. Аналізатори людини та їхні властивості.
  4. Атрибутивні ознаки і властивості культури
  5. Білки, властивості, роль в життєдіяльності організмів.
  6. Біологічна роль білків
  7. Біосфера Землі, її характерні властивості
  8. Біуретовий метод визначення білків
  9. Будова атомів та хімічний зв’язок між атомами визначають будову сполук, а отже і їх фізичні та хімічні властивості.
  10. Будова і властивості аналізаторів
  11. Векторний добуток і його властивості.
  12. Види і властивості радіоактивних випромінювань

Загрузка...



<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
СО — NH — пептидний зв'язок | Прості та складні білки

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:


 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.007 сек.