Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Питання 6. Застосування ліпідів

Питання 5. Основні властивості ліпідів

Хімічні властивості ліпідів залежать від природи сполук, що входять до їх складу. Більшість ліпідів - це складні ефіри гліцерину. Як складні ефіри вони піддаються гідролізу. При гідролізі в лужному середовищі з ліпідів утворюються солі жирних кислот та гліцерин (гліколіпіди при цьому дають глікозилгліцерини). Така суміш - прекрасна сировина для виробництва мила. У кислому середовищі або при обробці перегрітого парою з ліпідів утворюються жирні кислоти, які теж знайшли широке застосування в техніці як добавки до мастил та емульсій.

Переважна більшість ліпідів, які добуваються в промислових масштабах, належать до три гліцеринів. Дешевим є рослинні суміші ліпідів — олії. Ці ліпіди піддаються хімічній обробці з метою підвищення їх споживчої цінності. Наприклад, щоб підвищити температуру плавлення олій, їх піддають гідрогенізації над нікелевим каталізатором. При цьому полієнові кислотні залишки перетворюються на залишки насичених кислот.

Ліпід, що складається з насичених кислот, за звичайних умов твердий. Так, із соняшникової та інших сортів олій добувають маргарин, який, на відміну від олій, при довгому зберіганні не гіркне.

Немає на Землі жодної істоти, яка б не містила у собі ліпідів. Мозок, нервові тканини й клітинні мембрани всіх видів тварин складаються переважно з ліпідів. У рослинному світі ліпіди входять до складу зовнішнього покриття листка, квітки, плоду, оберігаючи їх від пересихання. Насіння окремих видів рослин, наприклад соняшнику, льону, бавовни, волоського горіха, мигдалю, ліщини, кедру тощо, особливо багате на ліпіди. З насіння перелічених рослин люди вже давно добувають олію: соняшникову, оливкову, кедрову і т.д. Тварини дають людині ліпіди у вигляді жирів: коров'ячого, свинячого, курячого, китового та риб'ячого. Жири й олії являють собою енергетичний резерв тваринних і рослинних організмів. Та цим їх функції в організмах не обмежуються.

Головна мета, з якою добуває ліпіди людина - це харчові потреби.

Жири - цінні продукти харчування, оскільки виконують ряд життєво важливих функцій. Вони є найважливішим джерелом хімічної енергії (при окисленні 1г жиру виділяється 39кДж енергії) і ендогенної води в організмі (при окисленні 100г жиру утворюється 107,1г води), що особливо важливо для тварин, які живуть у пустелі, або для тих, що впадають у сплячку. Жири беруть участь у терморегуляції організму і захищають його від механічних


ушкоджень. Вони є також добрими розчинниками багатьох органічних сполук, особливо жиророзчинних вітамінів А, Д, Е, К. Жири, які одержують з печінки тріскових риб, застосовують у медицині як джерело вітамінів А і Д.

Ряд складних ліпідів утворюють комплекси з білками, вуглеводами та Іншими речовинами і таким чином входять до складу нашого тіла як пластичний матеріал. У процесі обміну активні речовини: чоловічі і жіночі статеві гормони, жовчні кислоти і деякі вітаміни.

Дослідження останніх років показали, що ліпіди необхідні для забезпечення процесів активного транспорту речовин через біологічні мембрани, для передачі нервового імпульсу, біосинтезу білків, ферментативних процесів окислення і фосфорилювання.



Читайте також:

  1. IV. Питання самоконтролю.
  2. V. Виконання вправ на застосування узагальнювальних правил.
  3. V. Питання для самоконтолю
  4. V. Питання туристично-спортивної діяльності
  5. VI . Екзаменаційні питання з історії української культури
  6. А.1 Стан , та проблемні питання застосування симетричної та асиметричної криптографії.
  7. Автомобільні ваги із застосуванням цифрових датчиків
  8. Акти застосування норм права в механізмі правового регулювання.
  9. Акти застосування юридичних норм: поняття, ознаки, види.
  10. Акти правозастосування, їх види
  11. Акти правозастосування.
  12. Актуальні питання управління земельними ресурсами та їх охорони




Переглядів: 1886

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Питання 4. Хімічний склад ліпідів | Водорозчинні вітаміни

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.003 сек.