МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Питання 4. Біохімічна роль вітамінівПитання 3. Методи визначення вітамінів Сучасні методи визначення вітамінів в біологічних об'єктах поділяють на фІзико-хімічні та біологічні. Оскільки вітаміни дають характерні кольорові реакції з рядом хімічних сполук, інтенсивність забарвлення яких пропорційна концентрації вітамінів у розчині, що досліджується, вони можуть бути визначені фотоколориметрично, наприклад, вітамін В1 - за допомогою діазореактива і т.д. Ці методи дозволяють судити як про наявність вітамінів, так і про їх кількісний вміст у харчовому продукті або в органах та тканинах тварин і людини. Ряд вітамінів мають властивість поглинати промені світла з певною довжиною хвилі. Так, вітамін А має специфічну смугу поглинання при 328 -330 нм. Якщо виміряти коефіцієнт поглинання світла спектрофотометрично, можна достатньо точно визначити кількісний вміст вітамінів у розчині. Для визначення вітамінів В1,В2 та ін. застосовують флюорометричні методи. Використовують також і титриметричні методи. Наприклад, вітамін С визначають титруванням його розчину у кислому середовищі 2,6 -діхлорфеналіндофенолан. Біологічні методи засновані на визначенні мінімальної кількості вітамінів, які додають до штучної дієти, що позбавлена вітаміну і запобігає розвитку авітамінозу або виліковує тварину від захворювання. Таку кількість вітаміну умовно приймають за одиницю. Велике значення в кількісному визначенні ряду вітамінів - фолієвої, параамінобензойної кислот та ін., в біологічних рідинах, зокрема у крові, займають мікробіологічні методи, побудованої на вимірюванні швидкості росту бактерій; остання пропорційна концентрації вітаміну в об'єкті, що досліджується. Кількість вітамінів прийнято виражати у міліграмах, мікрограмах, міжнародних одиницях. Більшість вітамінів не синтезується в організмі людини або синтезуються в таких мізерно малих кількостях, що не можуть забезпечити його потреби. Джерелом вітамінів для людини і багатьох тварин є переважно продукти рослинного походження: овочі (картопля, морква, капуста, томати, щавель), фрукти, ягоди і сок із них (смородина, полуниця, мореля, шипшина, обліпиха та ін.). Проте окремі вітаміни містяться тільки в організмі тварин, наприклад, у печінці тріскових риб і жуйних тварин, молоці, і яйцях. Обов'язковою умовою для нормального розвитку, життєдіяльності, опірності організму інфекційним захворюванням є вживання фізіологічних норм вітамінів. Особливо це важливо для вагітних жінок, матерів що годують немовлят, дітей І підлітків, людей, що працюють з підвищеною напругою нервової і м'язової систем у гарячих цехах, шахтах, а також після важких захворювань. За недостатньої кількості вітамінів у їжі людей розвиваються захворювання, які називають гіповітамінозами. Найчастіше вони виникають за умови одноманітного і неповноцінного харчування. Гіповітамінози легко виліковуються введенням в організм відповідних вітамінів. Повна відсутність в їжі якогось вітаміну викликає авітаміноз,що на ранніх стадіях захворювання виліковуються шляхом введення в організм відповідного вітаміну. Тривала відсутність цього вітаміну в їжі призводить організм до загибелі. Хвороба, що виникає в наслідок відсутності декількох вітамінів, називають поліавітамінозом. Проте типові авітамінози на даний час зустрічаються досить рідко. Введення в організм великих доз деяких вітамінів також може викликати захворювання - гіпервітамінози. Це стосується переважно жиророзчинних вітамінів, які здатні накопичуватися в організмі І проявляти токсичну дію. Важкі гіпервітамінозні захворювання й отруєння виникають при вживанні великої кількості вітаміну А (отруєння печінкою палтуса і інших морських риб) і зловживання препаратами вітаміну В. Читайте також:
|
||||||||
|