МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Термодинаміка біохімічних процесівЗакони термодинаміки справедливі для будь-яких систем, в тому числі й біологічних. Але при їх використанні для таких об'єктів є певна специфічність і значні ускладнення. Перш за все біологічні системи — це відкриті системи, які безперервно обмінюються речовиною та енергією з навколишнім середовищем, і ці процеси проходять в стаціонарному режимі. Крім того, ці системи функціонують в умовах більшого чи меншого віддалення від стану хімічної рівноваги. Адже будь-яка клітина в стані хімічної рівноваги – це мертва клітина. Перетворення енергії, яке відбувається в процесі обміну речовинами в живому організмі є предметом біоенергетики. Розділ термодинаміки біологічних процесів, який називають біоенергетикою, дуже складний і наразі ще недостатньо розроблений.Ці перетворення здійснюються в повній відповідності із першим і другим законами термодинаміки. Але живий організм має ряд відмінних специфічних особливостей у порівнянні з системами, які служать об'єктами вивчення в технічній і хімічній термодинаміці. Розглянемо ці особливості. 1. Живий організм є типовою відкриттю системою, що безперервно обмінюється з навколишнім середовищем і речовиною і енергією. 2. Застосування II закону термодинаміки до живих організмів неможливе без врахування впливу біологічних закономірностей. Характер зміни ентропії, що має вирішальне значення при оцінюванні процесів в неживих системах, має в біологічних системах лише підлегле значення. 3. Всі біохімічні пронеси, що відбуваються в клітинах живих організмів, відбуваються в умовах сталості температури і тиску, при відсутності значних перепадів концентрації, різкої зміни об'єкта.
Основним джерелом енергії для організму є хімічна енергія, що міститься в харчових продуктах. З їжею в організм потрапляють досить складні високомолекулярні сполуки, які мають багато слабких хімічних зв'язків. Такі речовини характеризуються невеликим значення ентропії S, високим значення енергії Гіббса G, також ентальпії H. У процесі засвоєння їжі із відносно великих молекул вуглеводів, білків, жирів утворюються нові молекули з більш простою структурою і більш міцними хімічними зв'язками між атомами (СО2, Н2О, СО(NH2)2). Для практичних цілей найширше використовують наслідок першого закону термодинаміки — закон Гесса. Визначення калорійності їжі чи кормів виконують методом калориметрії (спалювання в калориметричних бомбах). Тепловий ефект реакції спалювання цукру, визначений в калориметричній бомбі, рівний сумі теплових ефектів багатостадійного процесу перетворення цукру в живому організмі до тих же кінцевих продуктів — СО2 і Н2О. Звісно, що процес розкладу (диссимиляції) речовини, при якому із меншого числа частинок утворюється більше, призводить до збільшення ентропії (ΔS>О), а також до того, що вході цього перетворення зміцнюються хімічні зв'язки і реалізується хімічна спорідненість. Енергія Гіббса системи зменшується (ΔG < О). Величина енергії Гіббса у продуктів життєдіяльності є значно нижчою, ніж у вихідних продуктів харчування. Аналогічні зміни відбуваються і з ентальпією системи (ΔН < О). Важливо зауважити, що у живих системах вивільнення енергії при розщепленні органічних сполук може здійснюватись як за участю кисню (аеробне окиснення), так і без нього (анаеробне розщеплення). Причому в обох випадках частина енергії зразу ж може виділятися в навколишнє середовище у вигляді тепла, а інша частина — акумулюватись у так званих макроергічних зв'язках фосфоровмісних органічних сполук (аденозинтрифосфорна кислота, фосфоенолпіровиноградна кислота, карбамілфосфат тощо). В організмі тварин (насамперед теплокровних) єнизка речовин, які здатні впливати не тільки на інтенсивність розщеплення тієї чи іншої органічної речовини, а й на співвідношення тих часток енергії, які виділяються у вигляді тепла чи акумулюються у макроергічних сполуках. Як правило, такими природними речовинами-регуляторами є сполуки, які називаються гормонами (тироксин — гормон щитовидної залози, інсулін та глюкагон — гормони підшлункової залози тощо). Завдяки їх регуляторним впливам забезпечується сталість температури тіла теплокровних тварин. Є також група речовин, які здатні практично повністю блокувати процеси акумуляції енергії, що виділяється, в макроергічних зв'язках і тоді вона майже повністю виділяється у вигляді теплової енергії. Як правило, ці речовини відносять до надзвичайно сильних отрут (солі синильної кислоти тощо). Складніші проблеми виникають при застосуванні другого закону термодинаміки. Як в хімічному реакторі, так і в живому організмі термодинамічно заборонені процеси реалізуватись не можуть. Проте в ізольованому реакторі самовільно протікають процеси тільки в напрямку наближення до стану рівноваги, що супроводжується збільшенням хаотичності в системі і зростанням ентропії. У живих організмах поряд з процесами дезагрегації, які ідуть із зростанням ентропії, протікають і процеси впорядкування, коли ентропія зменшується. Така можливість зумовлена поглинанням живим організмом необхідної енергії з навколишнього середовища. Проте сумарна ентропія системи "живий організм + середовище" завжди зростає. Розглянемо, для прикладу, зміну ентропії енергії Гіббса і ентальпії системи в процесі засвоєння в організмі людини сахарози, який зводиться до її окислення: СІ2Н22011 (к) + 11О2(г) = 12СО2(г) + 11Н2О Розрахуємо зміну ентропії за рівнянням: ΔS0298 = ∑S0298 (прод.) - ∑S0298 (вих.) ΔS0298 = [12ΔS0298 (CO2) + 11ΔS0298 (H2O)] – [S0298 (CІ2Н22011) + 11S0298 (O2)]
ΔS0298=(12∙213,82+11∙70,4)–(359,824+205,03) = 720,69 (Дк/моль∙К) Розрахуємо зміну енергії Гіббса за рівнянням: ΔG = Σ (ΔGзвор.) кінц __ - Σ (ΔGзвор.) вих. ΔG0298 = [І2ΔG0298(СО2) + 11ΔG0298(Н2О)] - [ΔG0298(С12Н22О11) + 11ΔG0298(О2)] ΔG0298 = (12 ∙ (-394,644) – 11 ∙ 237,404) + 1529,67 + 11∙ 0 = -2565,84 – 2611,444 + 1529,67 = -3657,61(кДж/моль) Розрахуємо зміну ентальпії за рівнянням: ΔН0298 хім.реак. = ∑Н0298 згор.(вих.) - ∑Н0298 згор. (прод.) ΔН0298 = [12ΔН0298 (СО2) + 11ΔН0298 (Н2О)] - ΔН0298 (СІ2Н22011) ΔН0298 = (12∙ (-393,78) - 11∙ 286,02) + 2220,867= - 4725,36 – 3146,22 +2220,867 = - 5650,713(кДж/моль) Виходячи із значення ΔН сахарози, її молярної маси (М= 342,3 г/моль), бачимо, що її питома калорійність буде становити: 5650,713 кДж/моль : 342,3 г/моль = 16,51 кДж/г Такий же характер зміни величини ентропії, енергії Гіббса і ентальпії має місце в процесі засвоєння білків і жирів.
Таблиця 1.4. Читайте також:
|
||||||||
|