Студопедия
Новини освіти і науки:
Контакти
 


Тлумачний словник






Тема: Вивчення технології виробництва пшона

Мета роботи. Вивчення процесу переробки проса в пшоно, складання кількісного балансу процесу, ознайомлення з характеристиками крупи і відходів. Мета другої і третьої частин роботи - дослідження нових, не застосованих на практиці схем лущення зерна, визначення переваг і недоліків цих схем.

Попередні зауваження. Процес переробки проса в крупу включає його підготовку, лущення і шліфування, контроль крупи і відходів (побічних продуктів). У лабораторних умовах використовують спрощену схему ведення технологічного процесу, що включає всі основні елементи.

Очищають зерно від домішок в лабораторному сепараторі або в розсіві, сита в яких встановлені відповідно до технологічної схеми. Крім виділення домішок відокремлюють також дрібне зерно проходом сита з розміром отворів 1,5 x 20 мм. Лущаться зерно чотириразовим пропуском через вальцедекові верстати, причому після кожного лущення, продукти провівають в аспіраторах або аспіраційних колонках.

Якщо як лущильну машину застосовують лабораторний вальцедековий верстат ЛВС-1 конструкції НВО "Агроприлад", провіювання продуктів лущення здійснюють безпосередньо в цій установці. Остання система лущення - одночасно система шліфування. Контролюють крупу, мучку і лузгу в лабораторному розсіві.

Порядок виконання роботи. Зразок проса масою 200 ... 400 г очищають від домішок відповідно до технологічної схеми. Кількість зерна і відходів після кожної системи записують в таблицю балансу переробки проса.

Перед початком лущення з допомогою допоміжних зразків масою 50 .. 100 г встановлюють режими лущення на кожній системі відповідно до рекомендацій правил. Вміст лущених зерен після першої системи має бути не менше 80 ... 90 %, другий - 90 ... 95, третьої - 95 ... 98, після четвертої - не менше 99,4 %.

 

Схема виробництва пшона

 

Для визначення кількості лущених зерен із суміші їх з не лущених відбирають наважку 5 ... 10 г, вибирають з неї не лущені зерна, зважують, розраховують склад продуктів лущення за формулою



Интернет реклама УБС

 

(45)

 

де: αi-кількість суміші лущених і не лущених зерен після лущення, г; bi, - маса наважки, взятої для визначення вмісту не лущених зерен (5 ... 10 г), г; ci - кількість не лущених зерен в наважці bi, г; ni - кількість зерна, що надходить на перше лущення, м.

Після того як будуть встановлені режими роботи систем на основі попередніх експериментів, проводять переробку основного зразка зерна проса. Для цього його пропускають через верстат першої системи, відокремлюють лузгу і мучку або безпосередньо у верстаті (таким пристроєм забезпечений вальцедековий верстат ЛВС-1). Виділені побічні продукти і суміш лущених і не лущених зерен зважують, виражають у відсотках до вихідної наважки і оформляють баланс.

Таблиця 212

Баланс переробки проса

Найменування Нагруз­ка на систему, % Другий сепаратор Розсів Аспира- ційна колонка Лущення
перше друге Трете четверте
сепаратор:                
перший            
друга            
розсів     91,5        
аспіраційна 91,5            
колонка                
лущення:                
перше            
друге            
трете            
четверте              
контроль:                
пшона              
лузги              
Разом готової                
продукції                

 

Для оцінки ефективності лущення зерна з суміші лущених і не лущених зерен виділяють наважку 5 ... 10 г (чим менше в суміші не лущених зерен, тим більше повинна бути маса наважки: наприклад, після першого і другого лущення - 5 г, після третього і четвертого - 10 г), розбирають на лущені і не лущені зерна, зважують, і загальний їх вміст у відсотках до вихідної наважки розраховують за формулою.

Потім, щоб уникнути втрат весь взятий для аналізу продукт приєднують до суміші лущених і не лущених зерен і направляють на другу систему лущення. Далі роблять те ж, що і після першої системи лущення, результати заносять в таблицю балансу і т. д. Після четвертої системи лущення суміш лущених і не лущених зерен являє собою готову крупу, в якій вміст не лущених зерен повинно бути не більше 0,6%, що відповідає нормам для крупи другого сорту.

Коефіцієнт лущення (%) по системам визначають за вмістом не лущених зерен в продукті до і після вальцедекового верстата

 

(46)

де H1 - вміст не лущених зерен в продукті, що надходить в машину,%; H2 - зміст не лущених зерен в продукті після машини

 

Таблиця 22

Контроль Готова продукція і відходи Домішки
пшона лузги пшоно дробленка кормо­ва мучка лузга крупні Малі Легкі
                 
            1,5 0,5
            0,5 0,5
              1,5  
                0,5
                 
                 
               
               
               
               
                 
    0,5 0.5        
           
    5,5 5,5 3,5 1,5
                 
                   

 

Отриману крупу і побічні продукти контролюють в розсіві і аспіраторі відповідно до схеми, результати також заносять в таблицю балансу. За результатами дослідів роблять висновки про вихід та якість крупи.

На додаток до виконаної частини роботи може бути вивчена ефективність фракційної переробки зерна проса. В даний час технологічна схема не передбачає фракціонування зерна перед лущенням. У той же час зерно проса різної крупності відрізняється і різними технологічними властивостями, тому доцільно дослідити вплив фракціонування зерна перед лущенням на вихід й якість крупи.

Цю частину роботи виконують в наступному порядку. Зразок проса, очищеного від домішок, масою 400 ... 500 г просівають в лабораторному розсіві на ситах з отворами розміром 1,5 x 20, 1,7 x 20 і 1,8 x 20 мм. Прохід через сито 1,5 x 20 мм направляють у відходи, схід цього сита являє собою дрібну фракцію зерна, схід сита 1,8x20 мм - велика фракція.

Схід сита з отворами розміром 1,7 x 20 мм приєднують або до дрібної фракції, або до великої в залежності від крупності вихідного зерна. Бажано, щоб співвідношення кількості зерна в дрібної і крупної фракціях наближалося до 1:1. Кожну фракцію зерна піддають чотириразовому лущенню так, щоб після четвертого лущення в суміші лущених і не лущених зерен залишалося не більше 0,6 % не лущених зерен. Тут не потрібно прагнути до того, щоб в продуктах лущення кожної фракції було тільки не лущене зерно. Наприклад, при однаковій-кількості зерна великої та дрібної фракцій в продуктах лущення великої фракції може бути близько 0,3 % не лущених зерен, а дрібної – 0,9 %. Середньозважена кількість не лущених зерен в сумарному продукті буде близько 0,6 %.

 

Схема фракційного лущення зерна проса.

1-вальцедековий верстат, 2 - аспіратор; 3 - розсів; I - просо; II - велика фракція; Ш - крупка; IV - дробарка; V-мучка; VI-лузга; VII - дрібна фракція; VIII - дрібне зерно.

Визначають вихід крупи (%) при переробці великої і дрібної фракцій, потім знаходять середньозважений сумарний вихід крупи (%). Для контролю лущиться зерно, не розділене на фракції, з якого на ситі з отворами розміром 1,5 x 20 мм відбирають дрібне зерно. Так само в результаті чотириразового лущення отримують крупу з вмістом не лущених зерен не більше 0,6 %.

Результати переробки зерна записують у таблицю. На підставі даних таблиці роблять висновок про доцільність фракційної переробки зерна проса.

 

Таблиця 23

Оформлення результатів впливу

Фракціонування зерна проса на ефективність його лущення

Варіант переробки зерна Вихід крупи, г Вміст не лущених зерен, %
нефракційного фракційного: велика фракція дрібна фракція Середньозважені результат    

 

 


Читайте також:

  1. Cтатистичне вивчення причин розлучень.
  2. D і 3D технології креслення в AutoCAD
  3. D) оснащення виробництва обладнанням, пристроями, інструментом, засобами контролю.
  4. II. Вивчення нового матеріалу
  5. II. Вивчення нового матеріалу
  6. II. Вивчення нового матеріалу
  7. II. Вивчення нового матеріалу.
  8. II. Вивчення нового матеріалу.
  9. II. Вивчення нового матеріалу.
  10. II. Вивчення нового матеріалу.
  11. II. Вивчення нового матеріалу.
  12. II. Вивчення нового матеріалу.




<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
 | Лабораторна робота № 22

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:


 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.002 сек.