Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Гречаної крупи

Мета роботи. Вивчення основних елементів технологічного процесу переробки гречки в крупу, ознайомлення з характеристикою готової продукції.
Попередні зауваження. Процес переробки зерна гречки в крупу включає очищення зерна від домішок, ГТО, поділ зерна на шість фракцій, роздільне лущення кожної фракції, контроль крупи і відходів.

Лабораторна схема не може повністю відтворити, виробничу схему хоча б тому, що в цій схемі не лущені зерна, виділені після лущення, знову повертаються на той же верстат і лущаться разом із новим зерном. У лабораторних умовах, коли переробляють якийсь обмежений зразок зерна, виділене не лущене зерно доводиться пропускати через вальцедековий верстат повторно, знову виділяти не лущені зерна і т. д., поки не залишиться мінімальна кількість не лущених зерен. Так як процес повторного лущення зерна не може тривати нескінченно, а відкидання не лущених зерен після чергової обробки призведе до втрат крупи, то ці зерна приєднують до наступного по крупності (більш дрібного) зразку і т. д.

Порядок виконання роботи. Зразок гречки, підданий ГТО, масою близько 500 г сортують на ситах з розмірами отворів від ∅ 4,5 до 3,3 мм. Фракціонування зерна може бути поєднане з його очищенням від домішок на ситах з трикутними отворами згідно технологічною схемою.

Потім визначають масу кожної фракції і кількість домішок, виділених з цієї фракції, результати записують в таблицю. Для спрощення роботи можна відмовитися від переробки зерна останніх двох-трьох фракцій, якщо кількість зерна в них невелика. В цьому випадку за 100% слід приймати суму інших фракцій зерна.

 

Лабораторна схема переробки зерна гречки з використанням вальцедекові верстата ЛВС-1: 1 - вальцедековий верстат, 2 - аспіратор; 3 - розсів; I - мучка; II-просунув; Ш - лузга; IV-ядерця

 

Готують допоміжні навішування кожної фракції, які використовують для установки режимів лущення зерна. Коефіцієнт лущення зерна кожної фракції повинен відповідати рекомендаціям правил. Переробку зерна починають з найбільшої фракції, отриманої сходом з отворами сита діаметром 4,5 мм.

В вальцедековому верстаті встановлюють зазор між вальцем і декою, який був раніше визначений для зерна цієї фракції. При лущенні зерна у верстатах ЛВС-1 отримують наступні продукти: суміш не лущених зерен, ядерця, а також суміш лузги і мучки. Після лущення перший продукт просівають на ситах з отворами ∅ 4,2 і 1,6 x 20 мм. Прохід сита з отворами розміром 1,6 x20 мм являє собою проділ, схід цього сита - ядерця, схід сита з отворами ∅ 4,2 мм – не лущене зерно. Це зерно повторно лущать при тому ж зазорі між валком і декою.

 

 


Таблиця 24

Баланс переробки гречаної крупи

Назва Нагрузка на систему, % Сортування Системи лущення Контроль Готова продукция
I II III IV V I фр II фр III фр IV фр V фр VI фр   ядриця проділу лузги ядриця проділу мучка лузга одходи
сортування                                   2,0
I                                 1,0
II                                 2,0
III                                 2,0
IV                                 1,0
V                                   1,0
VI                                      
Лущення :                                        
Iфр.                     10,0 2,0 5,0          
IIфр.                     22,0 4,0 8,0          
IIIфр.                     11,0 2,0 5.0          
IVфр.                     7,5 1,5 4,0          
Vфр.                     2,5 0,5 2.0          
VIфр                       2,0 0.5 1,0          
Контроль:                                        
ядриця 55,0                             54.0 0,5   0,5  
предела 10,5                               9,0 1,0 0,5  
лузги 25.0                             0,5 0,5 5,0 19,0  
Всього                               54,5 10,0 6,0 20,0 9,5
                                             

 


Після повторного лущення перший продукт сортують на зазначених вище ситах. Решта не лущеного зерна знову лущиться, сортують до тих пір, поки їх кількість не буде менш 1 ... 3 г. Ці не лущені зерна зважують і приєднують до наступної фракції. Отримані після кожного лущення ядерця і просів об'єднують, зважують, результат записують. Приклад оформлення балансу переробки гречки наведено в таблиці.

Отриману після кожного лущення суміш лушпиння і мучки об'єднують і зважують. Закінчивши лущення першої фракції, приступають до переробки другий і т. д. Однойменні продукти, отримані при лущенні зерна всіх фракцій, об'єднують і піддають контрольному сортуванню відповідно до технологічної схеми. Для спрощення роботи контрольному сортуванню можна піддавати тільки суміш лушпиння і мучки.

Кількість всіх продуктів, отриманих при лущенні кожної фракції, а також при контрольному, сортування, записують до таблиці. Потім порівнюють отриманий вихід крупи, відходів, побічних продуктів з базисним, роблять висновок про ефективність переробки зерна. Визначають також якість крупи, роблять висновок про відповідність його вимогам стандарту.


Читайте також:

  1. Варено-сушені крупи
  2. Крупи, макаронні вироби, борошно.
  3. Пакування та маркування крупи
  4. Перлової крупи
  5. Правила перевезень борошна та крупи
  6. Тема: Крупи.




Переглядів: 601

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Лабораторна робота № 22 | 

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.004 сек.