Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Перлової крупи

Мета роботи. Вивчення процесу виробництва перлової крупи, придбання навичок по складанню кількісного балансу технологічного процесу, ознайомлення з властивостями отриманих продуктів.

Попередні зауваження. Процес виробництва перлової крупи проводять на зерні ячменю, отриманого сходом сит з отворами розміром 2,4 x 20 мм і 2,2 x 20 мм. Від домішок ячмінь очищають дворазовим послідовним пропуском через сепаратор і одноразовим пропуском через розсів-аналізатор. Провіювання легких домішок можна проводити в аспіраторі або аспіраційній колонці з наступним чотириразовим лущенням в лабораторній оббивальні машині з абразивним циліндром. Провіювання лузги після кожної системи лущення. Отриманий продукт (пенсак) передають на шліфування та полірування в лабораторну, установку ТМ-05.

Відділення мучки від продуктів шліфування та полірування після кожної системи проводять в розсіві-аналізаторі. Після третьої системи полірування отриману крупу сортують в розсіві-аналізаторі на п'ять номерів. Крупа № 1 і 2 може бути подовженої форми відповідно сходом сит з отворами ∅ 3 і 2,5 мм. Крупа № 3, 4 і 5 по формі повинна бути кулястої форми, її отримують відповідно сходом сит з отворами ∅ 2,0; 1,5 мм і № 506. Тривалість шліфування та полірування в установці ТМ-05 залежить від сорту ячменю, його скловидності, час підбирають дослідним шляхом.

У крупі № 1 і 2 визначають не облущені зерна. Необлущеними вважають ядра, які мають поза борозенкою залишки квіткових оболонок більш ніж на чверті поверхні ядра. Їх (%) розраховують по формулі

, (47)

де H - маса ядра із залишками квіткових оболонок, r; G - маса наважки, взятої для аналізу, г.

Лабораторна схема переробки ячменю в перлову крупу: 1 - оббивальна машина, 2 - аспіратор; 3 – лущильник ТМ-05, 4 - розсів-аналізатор; I - крупа № 1; ІІ-крупа № 2; Ш - крупа № 3; IV-крупа № 4; V - крупа № 5; VI – лузга

 

Порядок виконання роботи. Викреслюють лабораторну технологічну схему процесу переробки ячменю в перлову крупу і таблицю балансу. Для виконання роботи беруть 500 г очищеного від домішок ячменю і лущать в оббивних машинах. Отриманий пенсак, лузгу і мучку зважують, виражають у відсотках до вихідної наважки і заносять в таблицю балансу. Пенсак переробляють в установці ТМ-05. Так як вся його маса в цю установку не входить, то її переробляють кілька разів. Після кожної системи шліфування та полірування в розсіві-аналізаторі відсівають мучку. Отримані продукти зважують, виражають у відсотках і записують в таблицю балансу.

Шліфувально-полірувальна установка - періодичної дії, тому тривалість обробки підбирають дослідним шляхом з таким розрахунком, щоб перлову крупу отримати на трьох шліфувальних і трьох полірувальних системах. Продукти останньої системи полірування сортують на наборі сит для поділу перлової крупи за номерами. Крупу кожного номера зважують, масу виражають у відсотках і записують в таблицю балансу.

У крупі № 1 і 2 визначають недодир за формулою, роблять висновок про якість крупи, але перед цим знайомляться з показниками якості перлової крупи відповідно до стандарту. Може статися так, що при сортуванні крупи за номерами буде отримано певна кількість крупи сходом сит з отворами ∅ 3,5 мм. Тоді його треба віднести до крупі № 1. Лузгу і мучку після оббивної машин об'єднують і контролюють на ситі № 506.

 

Таблиця 27

Приклад оформлення балансу переробки ячменю в перлову крупу

Назва Навантаження на Лущення Шліфування
систему, % друге трете четверте перше друге Третє
Лущення:              
перше 95,          
друге 94,5     90,5        
трете 90,5       87,5      
четверте 87,5         85,5    
Шліфування:              
перше 85,5             79,5    
вдруге 79,5               74,5  
трете 74,5                  
Поліровка:              
перше 70,5              
друге 66,5              
трете 62,5              
Контроль:              
крупи 59,0              
лузги 14,5              
Всього              

 


Читайте також:

  1. Варено-сушені крупи
  2. Гречаної крупи
  3. Крупи, макаронні вироби, борошно.
  4. Пакування та маркування крупи
  5. Правила перевезень борошна та крупи
  6. Тема: Крупи.




Переглядів: 455

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Лабораторна робота № 24 | Лабораторна робота № 25

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.003 сек.