Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Забезпечення працівників певних категорій лікувально -профілактичним харчуванням та іншими рівноцінними продуктами

Лікувально-«профілактичне харчування видається безкоштовно тільки тим робітникам, інженерно-технічним працівникам і службовцям, для яких видача цього харчування передбачена Переліком виробництв, професій і посад, робота в яких дає право на безкоштовне одержання лікувально-профілактичного харчування у

зв'язку з особливо шкідливими умовами праці відповідно до ДНАОП 0.05-8.01-77 "Перелік виробництв, професій та посад, робота в яких дає право на безкоштовне одержання лікувально-профілактичного харчування в зв'язку з особливо шкідливими умовами праці" та ДНАОП 0.05-1.01-77 "Правила безкоштовної видачі лікувально-профілактичного харчування".

До початку проведення цієї роботи керівник підприємства через відділ кадрів приводить найменування професій робітників і посад інженерно-технічних працівників і службовців відповідно до вимог єдиного трудового кваліфікаційного довідника (ЄТКД), а також єдиної номенклатури посад службовців.

Лікувально-профілактичне харчування видається робітникам, інженерно-технічним працівникам і службовцям у дні практичного виконання ними роботи на виробництвах, в професіях і посадах, передбачених в Переліку, а також у дні хвороби з тимчасовою втратою працездатності, якщо захворювання по своєму характеру є професійним і захворілий не госпіталізований. Лікувально-профілактичне харчування видається також:

а) робітникам, інженерно-технічним працівникам і службовцям інших виробництв, цехів підприємства і працівникам, зайнятим на будівельних, будівельно-монтажних, ремонтно-будівельних і пусконалагоджувальних роботах, працюючим повний робочий день у діючих виробництвах, цехах (на дільницях) з особливо шкідливими умовами праці, в яких, як для основних працівників, так і для ремонтного персоналу встановлене це харчування;

б) робітникам, які проводять очищення і підготовку устаткування до ремонту або консервації в цеху (на дільниці), для робітників якого передбачена видача лікувально-профілактичного харчування;

в) інвалідам внаслідок професійного захворювання, які користувалися лікувально-профілактичним харчуванням безпосередньо перед настанням інвалідності з причини, викликаної характером їх роботи, до закінчення інвалідності, але не більше 6 місяців з дня встановлення інвалідності;

г) робітникам, інженерно-технічним працівникам і службовцям, які мають право на безплатне отримання лікувально-профілактичного харчування і тимчасово переведені на іншу роботу у зв'язку з початковими проявами професійного захворювання з причини, викликаної характером їх роботи, - на строк не більше 6 місяців;

д) жінкам, зайнятим до моменту настання відпустки по вагітності і

пологах у виробництвах, професіях і посадах, які дають право на безплатне отримання лікувально-профілактичного харчування - на весь час відпустки по вагітності і пологах.

Якщо вагітні жінки згідно з лікарським заключенням переводяться на іншу роботу з метою запобігання контакту з продуктами, шкідливими для здоров'я, до настання вказаної відпустки, лікувально-профілактичне харчування видається їм на весь час і в період відпустки по вагітності і пологах. При переведенні на іншу роботу з вказаних причин матерів, які годують груддю, і жінок, які мають дітей у віці до одного року, лікувально-профілактичне харчування видається їм на весь період годування або досягнення дитиною одного року.

Видача лікувально-профілактичного харчування проводиться у вигляді гарячих сніданків перед початком роботи. В окремих випадках дозволяється за погодженням з медико-санітарною частиною підприємства, а при її відсутності з місцевою санітарно-епідеміологічною станцією видача цих сніданків в обідню перерву. Працюючим в умовах підвищеного тиску (в кесонах, лікувальних барокамерах, на водолазних роботах) лікувально-профілактичне харчування повинне видаватися після відшлюзовування.

Лікувально-профілактичне харчування не видається:

а) у неробочі дні;

б) у дні відпустки;

в) у дні службових відряджень;

г) у дні навчання з відривом від виробництва;

д) у дні виконання робіт на інших дільницях, де лікувально- профілактичне харчування не встановлене;

є) у дні виконання державних і громадських обов'язків;

є) у період тимчасової непрацездатності при загальних захворюваннях;

ж) у дні перебування в лікарні або санаторії на лікуванні, а також у період перебування в профілакторії.

При неможливості отримання за станом здоров'я або через віддаленість місця проживання лікувально-профілактичного харчування в їдальні працівниками у період тимчасової непрацездатності, або інвалідами внаслідок професійного захворювання, які мають право на отримання цього харчування, дозволяється видача їм лікувально-профілактичного харчування додому у вигляді готових страв тільки за відповідними довідками

медико-санітарної частини підприємства, а при її відсутності - за довідками санітарно-епідеміологічної станції.

Такий порядок видачі лікувально-профілактичного харчування додому у вигляді готових страв поширюється також і на матерів, які годують груддю, і жінок, які мають дітей віком до одного року у випадку їх переведення на іншу роботу з метою запобігання контакту з продуктами, шкідливими для здоров'я.

У всіх інших випадках видача додому готових страв лікувально-профілактичного харчування за минулий час і компенсацій за неотримане своєчасно лікувально-профілактичне харчування також забороняється.

Для приготування і видачі гарячих сніданків лікувально-профілактичного харчування використовуються підприємства громадського харчування, з якими адміністрація промислових підприємств зобов'язана укласти відповідні договори.

Видача вітамінних препаратів проводиться підприємствами громадського харчування в точній відповідності із затвердженими нормами і з дотриманням спеціальної інструкції, розробленої Інститутом харчування АМН України.

Лікувально-профілактичне харчування повинно видаватися робітникам, інженерно-технічним працівникам і службовцям по спеціальних талонах (абонементах) затвердженого зразка.

Ознайомлення робітників, інженерно-технічних працівників і службовців, які користуються лікувально-профілактичним харчуванням, з правилами харчування повинно бути включене до програми обов'язкового інструктажу по вимогах безпеки і виробничої санітарії.

Додаткова безплатна видача молока робітникам, інженерно-технічним працівникам і службовцям, які отримують безплатно сніданки лікувально-профілактичного харчування, не проводиться.

Витрати, пов'язані з безплатною видачею робітникам, інженерно-технічним працівникам і службовцям лікувально-профілактичного харчування, повинні проводитись в межах планової собівартості товарної продукції і собівартості будівельно-монтажних робіт, а по бюджетних організаціях - за рахунок асигнувань по бюджету.

Відповідальність за забезпечення робітників, інженерно-технічних працівників і службовців підприємств лікувально-профілактичним харчуванням і за дотримання цих правил покладається на керівників підприємств.

Контроль за організацією видачі лікувально-профілактичного харчування робітникам, інженерно-технічним працівникам і службовцям, зайнятим на роботах з особливо шкідливими умовами праці, здійснюється міністерствами, відомствами, відповідними установами охорони здоров'я і профспілковими органами.


Читайте також:

  1. I. Введення в розробку програмного забезпечення
  2. II.1 Програмне забезпечення
  3. III. Етапи розробки програмного забезпечення
  4. III. Процедура встановлення категорій об’єктам туристичної інфраструктури
  5. Адаптація працівників.
  6. АДАПТОВАНА ДО РИНКУ СИСТЕМА ФОРМУВАННЯ (НАБОРУ) ОКРЕМИХ КАТЕГОРІЙ ПЕРСОНАЛУ. ВІДБІР ТА НАЙМАННЯ НА РОБОТУ ПРАЦІВНИКІВ ФІРМИ
  7. Адвокатура — неодмінний складовий елемент механізму забезпечення прав людини.
  8. Адміністративні правопорушення в галузі охорони здоров'я. Адміністративна відповідальність медичних працівників.
  9. Адміністративно-правові методи забезпечення економічного механізму управління охороною довкілля
  10. Актив і пасив балансу складаються також з певних розділів.
  11. Акцентуація характеру – перебільшений розвиток певних властивостей характеру на шкоду іншим, в результаті чого погіршуються відносини з оточуючими людьми.
  12. Аналіз ефективності діяльності працівників банку




Переглядів: 1223

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Проведення медичних оглядів осіб при допуску їх до участі у виробничому процесі | Санітарно-побутове забезпечення працівників

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.007 сек.