Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Рефрактометричний метод визначення вмісту жирів у олійному насінні

Принцип методуполягає в тому, що при розчиненні ліпідів коефіцієнт заломлення розчинника понижується пропорційно кількості вилученого розчинником жиру. По різниці між коефіцієнтами заломлення чистого розчинника і розчину жиру в розчиннику визначають масову частку жирів в продукті.

Реактиви: а-бромнафталин з коефіцієнтом заломлення близько 1,66 або а-хлорнафталин з коефіцієнтом заломлення близько 1,63, папір фільтрувальний, беззольнi фільтри, пісок, сірчана кислота.

Прилади, хімічний посуд: рефрактометр лабораторний з граничним коефіцієнтом заломлення до 1,7 будь-якої системи, придатний для визначення олійності, пiкнометр скляний місткістю 25 ‑ 50 мл, терези лабораторні 4-го класу, ступка фарфорова діаметром 70 мм або фарфорова чашка місткістю 50 або 100 мл, стакани скляні місткістю 25 або 50 мл, воронки діаметром 25 мм, мікропіпетки місткістю 2 мл з розподілами на 0,02 мл.

Порядок виконання роботи.Пробу продукту підсушують в сушильній шафі не більше 4% та подрібнюють ручним або механічним способом до однорідного стану.

Далі подрібнену пробу продукту перемішують і беруть наважку масою 2 г для визначення вологи шляхом висушування при температурі 130±2°С протягом 20 хв. Для визначення масової частки жиру беруть наважку подрібненого продукту масою 5 г, зважують на терезах 4-го класу, переносять у фарфорову ступку (або чашку), додають 3 г піску і з бюретки підливають 5 мл розчинника (а-бромнафталина або а-хлорнафталина).

Пісок повинен бути заздалегідь просіяний, оброблений сірчаною кислотою, ретельно промитий і прожарений. Для роботи застосовують фракцію, що залишилася на 0,5-міліметровому ситі і яка пройшла через сито з отворами діаметром 1 мм. Необхідну кількість піску (2–3 г) можна зважити один раз, а потім відповідний об'єм піску достатньо відміряти пробіркою.

Суміш подрібненого продукту з піском і розчинником ретельно розтирають протягом 3 хв (за секундоміром), потім з тієї ж бюретки підливають ще 15 мл розчинника і вміст ступки розмішують 2–3 хв. Загальний об'єм підлитого розчинника повинен складати точно 20 мл.

Розчин фільтрують через паперовий складчастий фільтр і визначають за допомогою рефрактометра коефіцієнт заломлення розчину.

Визначення коефіцієнтів заломлення чистого розчинника і профільтрованого розчину жиру в розчиннику проводять відповідно до інструкції, прикладеної до рефрактометра. Одночасне визначення коефіцієнтів заломлення виключає необхідність термостатирування приладу.

Масову частку жиру в продукті, %, визначають за формулою:

М = (а + b∆n) ∆n, (8)

де а ‑ коефіцієнт, що показує, яка масова частка жиру (%) доводиться на 0,0001∆n при даному розчиннику а = Х/∆n, X ‑ масова частка жиру, знайдена методом вичерпної екстракції, %; ∆n ‑ різниця між коефіцієнтами заломлення чистого розчинника і розчину жиру в розчиннику; b ‑ постійна величина, яка враховує відхилення розчину від правила змішування, її значення: при роботі з бромнафталіном b = 12 380; при роботі з хлорнафталіном b = 16 900.

Для виявлення коефіцієнта а беруть п'ять зразків продукту, виділяють середні об'єми проб, як вказано вище, і проводять визначення масової частки жиру методом вичерпної екстракції і одночасно рефрактометричним методом (в цьому випадку немає необхідності визначати вологість продукту).

 


Читайте також:

  1. B. Тип, структура, зміст уроку і методика його проведення.
  2. CMM. Визначення моделі зрілості.
  3. D) методу мозкового штурму.
  4. Demo 11: Access Methods (методи доступу)
  5. H) інноваційний менеджмент – це сукупність організаційно-економічних методів управління всіма стадіями інноваційного процесу.
  6. I визначення впливу окремих факторів
  7. I Метод Шеннона-Фано
  8. I. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  9. I. Метод єдиної подібності.
  10. I. Метод рiвних вiдрiзкiв.
  11. II. Визначення мети запровадження конкретної ВЕЗ з ураху­ванням її виду.
  12. II. МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ




Переглядів: 898

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Рефрактометричний метод визначення вмісту жирів у кондитерських виробах | Завдання 3. Визначення концентрації міцели

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.