МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Рефрактометричний метод визначення вмісту жирів у олійному насінніПринцип методуполягає в тому, що при розчиненні ліпідів коефіцієнт заломлення розчинника понижується пропорційно кількості вилученого розчинником жиру. По різниці між коефіцієнтами заломлення чистого розчинника і розчину жиру в розчиннику визначають масову частку жирів в продукті. Реактиви: а-бромнафталин з коефіцієнтом заломлення близько 1,66 або а-хлорнафталин з коефіцієнтом заломлення близько 1,63, папір фільтрувальний, беззольнi фільтри, пісок, сірчана кислота. Прилади, хімічний посуд: рефрактометр лабораторний з граничним коефіцієнтом заломлення до 1,7 будь-якої системи, придатний для визначення олійності, пiкнометр скляний місткістю 25 ‑ 50 мл, терези лабораторні 4-го класу, ступка фарфорова діаметром 70 мм або фарфорова чашка місткістю 50 або 100 мл, стакани скляні місткістю 25 або 50 мл, воронки діаметром 25 мм, мікропіпетки місткістю 2 мл з розподілами на 0,02 мл. Порядок виконання роботи.Пробу продукту підсушують в сушильній шафі не більше 4% та подрібнюють ручним або механічним способом до однорідного стану. Далі подрібнену пробу продукту перемішують і беруть наважку масою 2 г для визначення вологи шляхом висушування при температурі 130±2°С протягом 20 хв. Для визначення масової частки жиру беруть наважку подрібненого продукту масою 5 г, зважують на терезах 4-го класу, переносять у фарфорову ступку (або чашку), додають 3 г піску і з бюретки підливають 5 мл розчинника (а-бромнафталина або а-хлорнафталина). Пісок повинен бути заздалегідь просіяний, оброблений сірчаною кислотою, ретельно промитий і прожарений. Для роботи застосовують фракцію, що залишилася на 0,5-міліметровому ситі і яка пройшла через сито з отворами діаметром 1 мм. Необхідну кількість піску (2–3 г) можна зважити один раз, а потім відповідний об'єм піску достатньо відміряти пробіркою. Суміш подрібненого продукту з піском і розчинником ретельно розтирають протягом 3 хв (за секундоміром), потім з тієї ж бюретки підливають ще 15 мл розчинника і вміст ступки розмішують 2–3 хв. Загальний об'єм підлитого розчинника повинен складати точно 20 мл. Розчин фільтрують через паперовий складчастий фільтр і визначають за допомогою рефрактометра коефіцієнт заломлення розчину. Визначення коефіцієнтів заломлення чистого розчинника і профільтрованого розчину жиру в розчиннику проводять відповідно до інструкції, прикладеної до рефрактометра. Одночасне визначення коефіцієнтів заломлення виключає необхідність термостатирування приладу. Масову частку жиру в продукті, %, визначають за формулою: М = (а + b∆n) ∆n, (8) де а ‑ коефіцієнт, що показує, яка масова частка жиру (%) доводиться на 0,0001∆n при даному розчиннику а = Х/∆n, X ‑ масова частка жиру, знайдена методом вичерпної екстракції, %; ∆n ‑ різниця між коефіцієнтами заломлення чистого розчинника і розчину жиру в розчиннику; b ‑ постійна величина, яка враховує відхилення розчину від правила змішування, її значення: при роботі з бромнафталіном b = 12 380; при роботі з хлорнафталіном b = 16 900. Для виявлення коефіцієнта а беруть п'ять зразків продукту, виділяють середні об'єми проб, як вказано вище, і проводять визначення масової частки жиру методом вичерпної екстракції і одночасно рефрактометричним методом (в цьому випадку немає необхідності визначати вологість продукту).
Читайте також:
|
||||||||
|