МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
||||||||||||||||||
Визначення барвних і дубильних речовинЗавдання 1. Опанувати методику кількісного визначення барвних і дубильних речовин у плодах і овочах методом Нейбауера-Левентеля. В'яжучого смаку плодам і овочам надають дубильні речовини (смак терну, ревеню, хурми), які містяться у клітинному соку плодів та овочів. їх поділяють на гідролізовані (таніни) і конденсовані (катехіни). Дубильні речовини легко окислюються, внаслідок чого виникає потемніння в місцях натискань або ударів плодів і овочів, і вступають у реакцію з металами. їм притаманні бактерицидні властивості, що є дуже важливо у зберіганні плодів і овочів. Барвні речовини надають плодам і овочам різного кольору. їх поділяють на такі групи: хлорофіли, каротиноїди (каротин, лікопін, ксантофіл) і антоціани (енін, ідеїн, кераціанін, бетанін). Антоціани змінюють свій колір залежно від рН середовища і наявності металів. Вміст дубильних і барвних речовин визначають методом Нейбауера-Левентеля, який заснований на здатності КМп04 окислювати речовини у кислому середовищі. Прилади, обладнання, реактиви; технічні ваги, мірні колби місткістю 250 см3, водяна баня, лійка, скляна паличка, фарфорова чашка місткістю 2 дм3, тертушка, розчин КМп04, розбавлена водою Н2804 (1:4), активоване тваринне або деревне вугілля, розчин індигокарміну (30 г в 1 л води). Перманганат калію окислює не тільки дубильні і барвні, але й інші речовини, які містяться у плодах та овочах. Вміст дубильних та барвних речовин визначають за різницею кількості перманганату калію, використаного на титрування витяжки до фільтрування і після фільтрування крізь активоване вугілля. Плоди і овочі подрібнюють, наважку масою 25 г переносять у мірну колбу місткістю 250 см3, змивають залишки мезги зі стінок воронки і стаканчика дистильованою водою. Вміст колби не має перевищувати 3/4 її об'єму. Потім колбу нагрівають на водяній бані при температурі 80°С протягом 10-15 хв, охолоджують до температури 20...22°С, приливають дистильовану воду до мітки, струшують, залишають на 2-5 хв для осідання і фільтрують крізь фільтрувальний папір у суху колбу. 20 см3 фільтрату, 20 см5 розчину індигокарміну, який є індикатором, 10 см3 розчину сірчаної кислоти (1:4) і 950 см' води переносять у фарфорову чашку місткістю 2 дм3. Вміст чашки титрують із бюретки по краплях розчином КМп04 концентрації 0,01 моль/дм3, помішуючи коловими рухами скляною паличкою. Перехід кольору від синього до жовтого відбувається поступово. Титрування вважається завершеним тоді, коли від додавання крапель розчину КМп04 за рухомою паличкою залишається слід червоного кольору, а загальний відтінок рідини не змінюється. Потім виконують друге титрування витяжки. Для цього піпеткою переносять 40 см3 первинної витяжки в мірну кслбу місткістю 100 см3, додають 4 г активованого вугілля і нагрівають на водяній бані до 95°С протягом 10-15 хв для прискорення адсорбування дубильних і барвних речовин. Колбу охолоджують під водопровідною водою, доводять до мітки дистильованою водою і фільтрують крізь фільтрувальний папір у суху колбу. Потім фільтрат титрують. Для цього у фарфорову чашку переносять 50 см3 фільтрату, 20 см3 розчину індигокарміну, 10 см3 розчину сірчаної кислоти (1:4) і 950 см3 води та із бюретки титрують розчином КМп04 концентрації 0.1 моль/дм3 до жовтого кольору. При цьому титруванні перманганат калію окислює всі речовини, крім дубильних і барвних, адсорбованих вугіллям. Масову частку дубильних та барвних речовин визначають за формулою, %:
де а, б - об'єми розчину КМп04 концентрації 0,1 моль/дм3, витрачених на перше і друге титрування, см3; Т- поправка до титру розчину КМп04 концентрації 0,1 моль/дм ; V- об'єм водної витяжки, см3; М- маса наважки, г; V1 -об'єм водної витяжки, взятої для першого титрування (20 см3); 0,004157 - коефіцієнт перерахунку розчину КМп04 концентрації 0,1 моль/дм3 на грами дубильних і барвних речовин (1 см3 розчину КМп04 концентрації 0,1 моль/дм3 окислює 0,004157 г дубильних та барвних речовин). Результати аналізів заносять до табл. 3.3. Таблиця 3.3
Контрольні питання 1. Класифікація барвних речовин. 2. Антоціани та їх властивості. 3. Хімічна природа і властивості дубильних речовин. 4. Вміст барвних речовин в овочах і плодах. 5. Вміст дубильних речовин в овочах і плодах. 6. Характеристика плодів за вмістом барвних речовин. 7. Характеристика плодів за вмістом дубильних речовин. 8. Методика визначення масової частки барвних і дубильних речовин.
Читайте також:
|
|||||||||||||||||||
|