МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Визначення смаку і запахуМетод полягає в органолептичному оцінюванні смаку і запаху досліджуваної горілки. Досліджувану горілку наливають на 1/3 об'єму дегустаційного бокалу і відразу після попереднього перемішування обертовими рухами її досліджують на запах та смак. Одночасно можна дегустувати не більше п'яти зразків горілки, причому дотримуватись такої послідовності, за якої зразки кращої якості і вищої міцності аналізують на початку. Для оцінки якості горілки застосовується 10-балова система. Для кожного показника встановлюється залежно від його значущості, наступний вищий бал: колір і прозорість - 2, аромат - 4, смак - 4 (табл. 5.20). Таблиця 5.20
Вищий бал присвоюється горілці бездоганної прозорості, з характерним для неї ароматом, у якому відсутній запах спирту чи інших сторонніх речовин, з однорідним смаком при відсутності в ньому пекучості, гіркуватого чи солодкуватого присмаку (табл. 5.21). Таблиця 5.21
Результати дегустаційної оцінки запропонованих зразків горілок за 10-баловою системою заносяться до табл. 5.22. Таблиця 5.22
Завдання 4. Провести дослідження представлених зразків горілки за фізико-хімічними показниками. Визначення повноти наливу Метод ґрунтується на визначені об'єму горілки в пляшці з застосуванням мірного лабораторного посуду. Під час визначення повноти наливу горілок, налитих у пляшки місткістю, що відповідає місткості мірних колб (50, 100, 200, 250, 500, 1000, 2000 см3), горілку з пляшки обережно переливають по стінці у чисту, попередньо обполіскану досліджуваною горілкою мірну колбу відповідної місткості. Після зливання і витримування пляшки над лійкою мірної колби протягом 30 с перевіряють об'єм злитої горілки з врахуванням коефіцієнта поправки на температуру. Недолив кількісно визначають внесенням додаткового об'єму горілки в мірну колбу до позначки піпеткою з ціною поділки 0,05 см3. Перелив кількісно визначають за допомогою видалення надлишкового об'єму горілки з мірної колби до позначки піпеткою з ціною поділки 0,05 см3. Загальна балова оцінка якості горілок Під час проведення повноти наливу нижній рівень меніску горілки повинен збігатися з позначкою на колбі. У разі визначення повноти наливу горілок, розфасованих у пляшки місткістю, що не відповідають номінальній місткості колб, використовують мірні циліндри місткістю, близькою до об'єму налитої у пляшки горілки (вилита з пляшки в циліндр горілка повинна повністю вміститися в межі позначок циліндра). Горілку з пляшки обережно переливають по стінці у чистий, попередньо ополоснутий досліджуваною горілкою мірний циліндр. Після зливання і витримування пляшки над циліндром протягом ЗО с перевіряють об'єм злитої горілки з врахуванням коефіцієнта поправки на температуру. Під час проведення повноти наливу нижній рівень меніску горілки повинен збігатися з позначкою на циліндрі. Визначення міцності горілок ареометром Метод ґрунтується на вимірюванні ареометром для спирту об'ємної частки етилового спирту у водно-спиртовому розчині, отриманому після попередньої перегонки горілки. Рис. 5.1. Установка для відгону спирту: 1 - перегінна колба; 2 - краплевловлювач; 3 - холодильник; 4 - приймальна мірна колба; 5 - колбонагрівач; 6 - скляна трубка
У перегінну колбу місткістю 500 (1000) см3 поміщають 200 (250, 500) см3 горілки, відміряної колбою за температури 20°С. Мірну колбу споліскують два-три рази дистильованою водою, зливаючи ополоски у перегонну колбу з тим, щоб загальний об'єм дистильованої води не перевищував 60 см3. Перегонку проводять на установці, зображеній нарис. 5.1. Приймальною колбою є та сама мірна колба, якою відміряли досліджувану горілку. У приймальну колбу перед перегонкою наливають дистильовану воду об'ємом 10-15 см° і занурюють вузький кінець скляної трубки для створювання водяного затвору. Потім приймальну колбу поміщають у баню з холодною водою і починають перегонку. Після заповнення приймальної колби приблизно наполовину місткості, її опускають так, щоб кінець скляної трубки не занурювався у дистилят, і продовжують перегонку без водяного затору. Після заповнення приймальної колби відгоном на 80-90% об'єму (до початку нижньої частини горловини колби) перегонку припиняють, кінець скляної трубки споліскують 5 см3 дистильованої води, доводять об'єм до позначки дистильованою водою за температури 20°С і перемішують. Вміст колби переливають у сухий циліндр для ареометрів і вимірюють об'ємну частку етилового спирту ареометром для спирту. Вимірювання проводять за відсутності пухирців повітря у водно-спиртовому розчині. Перед визначенням необхідно виміряти температуру водно- спиртового розчину. Потім у розчин занурюють ареометр так, щоб він не торкався стінок циліндра. Відлік проводять по нижньому рівню меніска з точністю 0,5 найменшої поділки. Об'ємну частку спирту у водно-спиртових розчинах визначають за таблицями для визначення вмісту етилового спирту у водно- спиртових розчинах. Розрахунки під час визначення проводять до сотих відсотка. Результати округлюють до десятих відсотка. Визначення лужності Метод полягає у визначенні об'єму соляної кислоти С=0,1 моль/дм3, витраченої на титрування 100 см3 горілки до точки нейтралізації. Точку нейтралізації встановлюють: у разі застосування хімічного методу - за кислотно-лужним індикатором; у разі застосування потенціометричного методу - за потенціометром (іонометром). У конічну колбу місткістю 250 см3 вносять 100 см3 досліджуваної горілки і титрують її в присутності двох крапель індикатора метилового червоного розчином соляної кислоти С=0,1 моль/дм3 до переходу жовтого забарвлення в оранжево-рожеве (початок переходу забарвлення). За кінцевий результат вимірювання приймають середнє арифметичне результатів двох паралельних вимірювань лужності. Результати дослідження зразків горілки оформлюють у вигляді табл. 5.23. Таблиця 5.23
Контрольні питання
1.Як впливає алкоголь на організм людини? 2.Опииііть виробництво етилового спирту. Назвіть вимоги до якості. 3.Горілка, класифікація. Вимоги до якості.
Читайте також:
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|