Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Види голодування у тварин

Дієтична годівля

Підготовка до годування

Мета:

1. підвищити поїдання;

2. покращити смак;

3. знешкодити (від токсинів, мікроорганізмів);

4. збагатити корми макро- і мікроелементами.

Застосовувати:

Фізичні способи – подрібнення (крупне 1,8 мм, середнє 1–1,8мм, тонке < 1мм).

Біологічні – піджарка, плющення.

Змішані – варка, запарювання.

 

При порушенні принципів годівлі можуть виникати так звані аліментарні хвороби. Причиною цих хвороб є:

біотичні патогени: бактерійні інфекції, вірусні інфекції, мікози, паразити;

абіотичні патогени: фізичні (t), механічні (гострі предмети), хімічні (дисбаланс, наявність шкідливих і отруйних речовин), організаційного порядку (порушення режиму і правил годівлі).

Дієтичну годівлю застосовують при лікуванні захворювань обміну речовин, серцево-судинної системи, травного каналу, печінки, при вирощуванні молодняка тощо. За допомогою дієти можна активно впливати на протікання постійних процесів. Для цього розробляють диференційовані дієтично-терапевтичні раціони (дієти) з урахуванням етіології й патогенезу хвороби.

 

Класифікація раціонів (дієт):

1. Подразнюючі (анемії, зниження функції шлункових залоз).

2. Вуглеводні (отруєння, інтоксикації, пневмонії).

3. Білкові (для посиленої годівлі, при виснаженні (дистрофії) тварин, затримці їх росту і розвитку, зниженні імунологічної реактивності організму).

4. Пасовищні (при хронічних хворобах печінки, шлунка, нирок).

Існує кілька видів (режимів) дієтичної годівлі тварин: щадний (післяопераційний), напівголодний (при гострих і підгострих станах 2–3 доби), голодний – вода 1–2 доби (при гострих захворюваннях).

Особливе місце у дієтичній годівлі мають пробіотики (біфідобактерії ацидофільні і лактобактерії).

Вони пригнічують гнилісну мікрофлору і сприяють формуванню структури шлунково-кишкового тракту та підвищують імунітет. Їх отримують із мікрофлори здорових тварин.

1. Повне– при цьому організм використовує запаси речовин власного організму.

2. Неповне– виникає при недогодівлі, коли в організм не поступає необхідна їжа у кількості, що покриває витрати.

Спочатку послаблюється секреція шлунку, перистальтика, відсутність секреції, білки, жири, вуглеводи не розщеплюються, продукти неповного розщеплення білків і вуглеводів всмоктуються в кров, створюються умови для розвитку гнилісної мікрофлори, проноси, речовини не засвоюються, продуктивність виснажується.

3. Часткове голодування– при недостатності одного або декількох необхідних речовин:

- білкове – цінний постачальник протеїну в організм є корми, цінність корму залежить від амінокислотного складу. Повноцінні білки містяться у кормах тваринного походження (молоко, м’ясне, рибне борошно);

- вуглеводне – при захворюванні щитовидної залози;

- мінеральне;

- вітамінне.

Правила годівлі включають режим та розпорядок дня. Дорослих тварин годують 2–3 рази на добу; молодняк – 5–8 раз на добу.

При порушенні режиму:

- занепокоєність тварин;

- зниження ефективності використання корму;

- знижуються надої;

- голодні тварини погано пережовують корм.

Під час годівлі тварин необхідно також забезпечувати водою. Вони не повинні відчувати спрагу. Якщо раціон складається із декількох видів кормів, то їх роздають в певній послідовності з урахуванням особливостей переварювання кормів Грубі корми часто дають перед соковитими кормами.

Корми: грубий корм – соковитий – концентрат.

При переході на нові режими годівлі і раціони, ці процеси необхідно здійснювати поступово з зменшенням кількості старих кормів, включаючи у невеликих кількостях нові корми. Перехід здійснюють на протязі 5–7 діб. Особливу увагу необхідно приділяти при годівлі вагітних і підсосних тварин. Різка зміна режиму годівлі може викликати аборти, зміни у складі, його кількості. Не допускається годівля тварин із підлоги – це сприяє їх зараженню гельмінтами та мікроорганізмами.

При перегодовуванні тварин виникає стрес.


Читайте також:

  1. Антропогенез – процес виділення людини з тваринного святу, олюднення мавпи під впливом суспільної практики.
  2. Антропогенез – процес виділення людини з тваринного святу, олюднення мавпи під впливом суспільної практики.
  3. ВИДИ ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ПОСЛУГ ТВАРИННИЦТВА
  4. Визначення економічного збитку від забруднення лісу, рослинності і тваринного світу.
  5. Визначення типів нервової системи тварин і людини.
  6. Виробництва м’яса і м’ясної продуктивності тварин
  7. Виробничі небезпеки, аварійність і травматизму тваринництві
  8. Водний обмін у наземних тварин. Пристосування до життя в аридних умовах
  9. Вплив людської діяльності на збереження рослинного і тваринного світу
  10. Вплив опромінення на регенерацію у тварин
  11. Вплив рослин та тваринних організмів на процеси переносу




Переглядів: 1787

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Перелік показників при сертифікації кормів | Яке легко інтегрується

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.004 сек.