МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Види голодування у тваринДієтична годівля Підготовка до годування Мета: 1. підвищити поїдання; 2. покращити смак; 3. знешкодити (від токсинів, мікроорганізмів); 4. збагатити корми макро- і мікроелементами. Застосовувати: Фізичні способи – подрібнення (крупне 1,8 мм, середнє 1–1,8мм, тонке < 1мм). Біологічні – піджарка, плющення. Змішані – варка, запарювання.
При порушенні принципів годівлі можуть виникати так звані аліментарні хвороби. Причиною цих хвороб є: біотичні патогени: бактерійні інфекції, вірусні інфекції, мікози, паразити; абіотичні патогени: фізичні (t), механічні (гострі предмети), хімічні (дисбаланс, наявність шкідливих і отруйних речовин), організаційного порядку (порушення режиму і правил годівлі). Дієтичну годівлю застосовують при лікуванні захворювань обміну речовин, серцево-судинної системи, травного каналу, печінки, при вирощуванні молодняка тощо. За допомогою дієти можна активно впливати на протікання постійних процесів. Для цього розробляють диференційовані дієтично-терапевтичні раціони (дієти) з урахуванням етіології й патогенезу хвороби.
Класифікація раціонів (дієт): 1. Подразнюючі (анемії, зниження функції шлункових залоз). 2. Вуглеводні (отруєння, інтоксикації, пневмонії). 3. Білкові (для посиленої годівлі, при виснаженні (дистрофії) тварин, затримці їх росту і розвитку, зниженні імунологічної реактивності організму). 4. Пасовищні (при хронічних хворобах печінки, шлунка, нирок). Існує кілька видів (режимів) дієтичної годівлі тварин: щадний (післяопераційний), напівголодний (при гострих і підгострих станах 2–3 доби), голодний – вода 1–2 доби (при гострих захворюваннях). Особливе місце у дієтичній годівлі мають пробіотики (біфідобактерії ацидофільні і лактобактерії). Вони пригнічують гнилісну мікрофлору і сприяють формуванню структури шлунково-кишкового тракту та підвищують імунітет. Їх отримують із мікрофлори здорових тварин. 1. Повне– при цьому організм використовує запаси речовин власного організму. 2. Неповне– виникає при недогодівлі, коли в організм не поступає необхідна їжа у кількості, що покриває витрати. Спочатку послаблюється секреція шлунку, перистальтика, відсутність секреції, білки, жири, вуглеводи не розщеплюються, продукти неповного розщеплення білків і вуглеводів всмоктуються в кров, створюються умови для розвитку гнилісної мікрофлори, проноси, речовини не засвоюються, продуктивність виснажується. 3. Часткове голодування– при недостатності одного або декількох необхідних речовин: - білкове – цінний постачальник протеїну в організм є корми, цінність корму залежить від амінокислотного складу. Повноцінні білки містяться у кормах тваринного походження (молоко, м’ясне, рибне борошно); - вуглеводне – при захворюванні щитовидної залози; - мінеральне; - вітамінне. Правила годівлі включають режим та розпорядок дня. Дорослих тварин годують 2–3 рази на добу; молодняк – 5–8 раз на добу. При порушенні режиму: - занепокоєність тварин; - зниження ефективності використання корму; - знижуються надої; - голодні тварини погано пережовують корм. Під час годівлі тварин необхідно також забезпечувати водою. Вони не повинні відчувати спрагу. Якщо раціон складається із декількох видів кормів, то їх роздають в певній послідовності з урахуванням особливостей переварювання кормів Грубі корми часто дають перед соковитими кормами. Корми: грубий корм – соковитий – концентрат. При переході на нові режими годівлі і раціони, ці процеси необхідно здійснювати поступово з зменшенням кількості старих кормів, включаючи у невеликих кількостях нові корми. Перехід здійснюють на протязі 5–7 діб. Особливу увагу необхідно приділяти при годівлі вагітних і підсосних тварин. Різка зміна режиму годівлі може викликати аборти, зміни у складі, його кількості. Не допускається годівля тварин із підлоги – це сприяє їх зараженню гельмінтами та мікроорганізмами. При перегодовуванні тварин виникає стрес. Читайте також:
|
||||||||
|