Студопедия
Новини освіти і науки:
Контакти
 


Тлумачний словник






Дегідрування спиртів

При пропусканні пари спирту над нагрітим каталізатором, наприклад, міддю, від спиртів відщеплюється водень, з первинних спиртів при цьому утворюються альдегіди, з вторинних – кетони.

Окиснення спиртів

Гідратацією ацетиленових вуглеводнів (за реакцією Кучерова)

 

Альдегіди і кетони вступають у численні реакції приєднання до карбонільної групи, в реакції заміщення атомів гідрогену біля a - атомів карбону, в реакції конденсації і полімеризації.

За наявності нікелевих або платинових каталізаторів альдегіди і кетони приєднують водень і відновлюються до спиртів: альдегіди – до первинних спиртів, кетони – до вторинних спиртів:

Альдегіди легко окислюються і перетворюються на відповідні карбонові кислоти. У процесі реакції зберігається кількість атомів карбону і структура ланцюга, а альдегідна група перетворюється на карбоксильну:

 

Окислення кетонів відбувається в жорстких умовах при тривалому нагріванні з утворенням суміші кислот.

Реакції горіння альдегідів і кетонів відбуваються до утворення диоксиду вуглецю (II) і води.

 

Приклад 53.

Яка маса і якої кислоти утвориться при окисненні 10 г етаналю?

 

Розв’язання.

Розрахуємо кількість молей етаналю:

 

 

Кількість етанової кислоти така ж сама як і кількість етаналю (n(етанової кислоти) = п(етаналю)). Розрахуєм масу кислоти:

m (етанової кислоти) = n (етанової кислоти) × M(етанової кислоти) =

= 0,227 × 60 = 13,62 г.

 


Читайте також:

  1. Виявлення спиртів
  2. Дегідратація спиртів (відщеплення води).
  3. Категорично забороняється користуватися бензином як пальним для спиртівок.
  4. Прийоми поводження зі спиртівкою
  5. Складні ефіри бензойної кислоти та аміноспиртів.
  6. Спирти і феноли – це органічні речовини, молекули яких містять гідроксильні групи , сполучені з вуглеводневим радикалами. Загальна назва спиртів і фенолів – гідроксильні сполуки.
  7. Фізичні та хімічні властивості спиртів та фенолів




<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Властивості альдегідів і кетонів | Вуглеводи. Особливості горіння целюлози

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:


 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.001 сек.