МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
ДИНАМІКА АСКОРБІНОВОЇ КИСЛОТИ В ПЛОДАХ І ОВОЧАХ.Вітамін В10 ( фолієва кислота ).Досить високий вміст цього вітаміну міститься в листі зелених і капустяних овочів. При нестачі фолієвої кислоти спостерігається затримка росту, а також порушення кровотворення, що може призвести до анемії. Крім овочевих культур, даний вітамін знайдено в чорному хлібові, печінці тварин, пивних та пекарських дріжджах. Добова потреба становить – 0,2-0,3 мг. Вітамін U.Назву цьому вітаміну дано за першою літерою латинського слова Ulcus, що означає виразка. Іншими слова його називають анти виразковий, бо він сприяє за живленню пошкоджень шлунково-кишкового тракту. Він є резервом метильних груп в біосинтетичних процесах. В багатьох овочах, в першу чергу в капусті білоголовій, вміст цього вітаміну досить високий, тому сік свіжої капусти і відвари з неї є лікувальним засобом при шлунково-кишкових захворюваннях. Найбільше цього вітаміну міститься в капусті білокачанній – 16,4-20,7 мг/100 г, капусті кольрабі – 12,9 мг, капусті цвітній – 4-6,1 мг, зеленій петрушки – 6,4 мг, селери – 3,8 мг, томатах – 1,1-2,9 мг. Даний вітамін термолабільний, і під час теплової обробки втрачається досить значна його кількість. Вітамін Р ( цитрин ).Свою назву цей вітамін отримав тому, що вперше був виділений у вигляді активного препарату із соку лимона. Більш пізніше було проведено дослідження, які показали, що цингу повністю не можна вилікувати за допомогою аскорбінової кислоти. Для повного виліковування необхідно, щоб в харчуванні були і інші компоненти, які називаються комплексом вітаміну Р. До них відносяться флавоноїдні сполуки, які містяться в рослинах в вільному стані, найбільшою Р-вітаміною активністю володіє катехін. Катехіни – це речовини, які легко окислюються, вони присутні в значній кількості в яблуках, грушах, вишні, винограді, смородині і в інших плодах і ягодах, але більше всього їх до 30% в чайному листі. Добова потреба людини в цьому вітаміні складає 50 мг.Високий вміст цитрину присутній в лимоні, червоному перці, чаю, чорній смородині. Так, в чорній смородині його вміст становить 1000 мг, капусті – 40, буряку – 50, моркві -70, вишні – 280.
Вітамін С ( аскорбінова кислота ) – найбільш розповсюджений в плодах і овочах.При його нестачі спостерігається швидка втомлюваність, в’ялість, головні болі. При гострій нестачі розвивається захворювання цинга, порушується відновлення і утворення кісток, синтез колагену, порушуються і випадають зуби, кровоточать ясна. Авітаміноз вітаміну С відомий для людини, мавп і морських свинок. В організмах інших тварин, мікроорганізмів і рослин цей вітамін синтезується із гексоз через глюкоронову кислоту. Надлишок аскорбінової кислоти організмом не використовується, про запас не відкладається, а виділяється з сечею. Тому цей вітамін повинен щоденно надходити з продуктами харчування. Аскорбінова кислота має фенольну групу, яка здатна легко окислюватись і відновлюватись, завдяки чому вона відіграє важливу роль у дихальному газообміні. Відновлювана форма – L – аскорбінова кислота і окислена її форма – дегідроаскорбінова кислота легко взаємо перетворюються. Обидві форми фізіологічно активні. В деяких овочах виявлена зв’язана форма аскорбінової кислоти –аскорбіген. Це індольне похідне аскорбінової кислоти. Найбільше аскорбіген виявлено в молодих рослинах і ростучих її частинах. Наприклад, в бруньках і листі вміст аскорбіген значно вищий, ніж у бульбах, стеблах і коренях. Високим вмістом аскорбіген відзначаються представники родини хрестоцвітих, зокрема всі види капусти. Для останніх характерний і підвищений вміст сірки. Аскорбінова кислота нерівномірно розподіляється в товщі плодів. У покривних тканинах її у 2-3 рази більше, ніж у м’якоті, що потрібно враховувати при їх споживанні та технологічній обробці. Аскорбінова кислота дуже не стійка і руйнується під впливом кисню повітря, ультрафіолетового опромінювання, лужного середовища, у присутності заліза та міді як каталізаторів і особливо під час термічної обробки. Кип’ятіння може зруйнувати 50-70% вітаміну. Значні втрати вітаміну також під час зберігання продуктів. Через 2-3 міс. Руйнується 40-50% аскорбінової кислоти, саме тому взимку, особливо з нового року, на перше місце серед джерел вітаміну виходять квашені продукти, у разі правильного зберігання яких утрати вітаміну не перевищують 15-20%. Вміст вітаміну С в плодах і овочах під час лежких сортів втрати невеликі, а у мало лежких вони значні, і цей процес проходить досить швидко. Динаміка вмісту вітаміну С в певній мірі може свідчити про лежкість продукції. У зелених овочах, не лежких за своєю природою ( салат, шпинат, зелена цибуля) при високій t під час зберігання за кілька днів втрачається значна кількість аскорбінової кислоти, особливо при сонячному освітленні. В умовах повільного нагрівання кількість зруйнованого вітаміну С збільшується порівняно з короткочасною термічною обробкою. Тому при готуванні страв овочі бажано опускати в кип’ячу воду або варити на пару. Особливо високі втрати вітаміну С при сушінні – 70%. Щоб зменшити їх втрати сировину бланшують або обробляють сірчистою кислотою. Вміст вітаміну С в деяких плодах і овочах на 100 г продукту: Картопля – 10-20, капуста цвітна – 50-150, морква – 5-10, помідори – 20-40, цибуля – 5-20, яблука – 5-30, винограду – 5, черешня – 5-15, лимон – 40-60, чорна смородина – 100 - 400, шипшина – 1000 – 4000. Читайте також:
|
||||||||
|