Студопедия
Новини освіти і науки:
Контакти
 


Тлумачний словник






Лекція №4. Обмін білків

Травлення у товстому та тонкому кишечнику

Структура шлунково-кишкового тракту та функції його відділів

Структура шлунково-кишкового тракту та функції його відділів (продовження)

 
 

 


 

 

 

 

 


Основні питання:

1. Перетворення білків у травному каналі.

2. Обмін білків і амінокислот у тканинах. Перетворення амінокислот.

3. Методи знешкодження аміаку в організмі.

Обмін білків займає центральне місце серед усіх біохімічних процесів, які здійснюються в живому організмі. У процесах життєдіяльності білки не можуть буті замінені жирами, вуглеводами та іншими органічними сполуками (білкові речовини необхідні для відтворення основних структурних елементів, гормонів та ряду інших біологічно активних речовин).

В організмі постійно відбувається розщеплення і синтез білків. Основним шляхом перетворення білків їжі є їх гідролітичне розщеплення (перетравлювання) до амінокислот. Цей процес відбувається у тварин і людини як у травному каналі, так і в кожній клітині (рибосомах клітин) організму.

В організмі людини масою 70 кг міститься приблизно 10 кг білка, причому більша частина його локалізована у м’язах. Порівняно з білками частка інших азотовмісних речовин в організмі незначна. Тому баланс азоту в організмі визначається метаболізмом білків, регулювання якого відбувається за допомогою гормонів: тестостероном і кортизолом.

Баланс азоту ‑ різниця міх кількістю азотовмісних речовин, які надходять з продуктами харчування і кількістю азоту, що виділяється з організму з сечею й екскрементами.

Баланс азоту може бути:

1. Позитивним (коли в організм азоту вводиться більше, ніж виводиться). Характерний для дитячих організмів, вагітних жінок, а також при швидкому рості пухлин.

2. Негативним (коли в організм з їжею надходить менше азоту, ніж його виділяється), має місце при білковому голодуванні, інфекційних захворюваннях, порушенні діяльності травного каналу, при старінні.



Интернет реклама УБС

3. Дорівнювати нулю (кількість азоту, яка надходить в організм, дорівнює кількості азоту, що виділяється), властивий переважно здоровим дорослим організмам при нормальному повноцінному білковому харчуванні.

Вивчення балансу азоту має важливе значення при складанні раціонів, зокрема включення до його складу необхідної кількості білка.

 



Читайте також:

  1. Автоматичний обмін даними.
  2. АДАПТАЦІЯ ОБМІНУ РЕЧОВИН ДО М'ЯЗОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
  3. Американський стандартний код для обміну інформацією ASCII.
  4. Білковий обмін
  5. Білковий обмін: загальні відомості
  6. Біологічна роль білків
  7. Біуретовий метод визначення білків
  8. Буфер обміну — це тимчасове місце зберігання інформації, яку було скопійовано або переміщено з одного місця з метою використання в іншому.
  9. Вентиляція. Види вентиляції. Організація повітрообміну в приміщеннях, повітряний баланс, кратність повітрообміну
  10. Вид заняття: лекція
  11. Вид заняття: лекція
  12. Вид заняття: лекція




<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Сік, що виробляється слизовою оболонкою самої кишки (кишковий сік). | Білковий обмін: загальні відомості

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:


 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.001 сек.