МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Біотехнологічне виробництво незамінних амінокислотБіотехнологія одержання вакцин нового покоління • Вакцини з нуклеїнових кислот. • Генні вакцини. • Генетичні вакцини. • Полінуклеотидні вакцини. • Термін “ДНК-вакцини” може сформувати помилкову думку що вони вносять зміни в генетичну структуру організму (тварин, людини). 1990 рік - початок розробок. Етапи отримання вакцин, і формування ними імунітету: • Від збудника (прокаріот) отримують гени що кодують імуногенні білки • Вмонтовують ці гени в плазміду. Отримують рекомбінантну плазміду. • Вмонтовують до цих генів промотор, який дозволить експресувати гени в клітинах еукаріотичних організмів (тварин, людини). • Вводять цю рекомбінантну плазміду в бактеріальні клітини, щоб отримати велику кількість копій цієї плазміди. • Виділяють і очищують отримані копії рекомбінантної плазміди від домішок. Очищена ДНК і є вакциною • В цю ДНК в організм еукаріот (тварини, людина), де вона проникає в клітини. • В клітинах синтезуються імуногенні білки, що закодовані у вбудованих гена отриманих від збудника. • Ці білки виходять з клітин і спричинять імунну відповідь організму, який набуває імунітет. Методи введення ДНК-вакцин: • Парентерально (в/м’язово, підшкірно). Вакцина потрапляє у міжклітинний простір (при цьому частково руйнується), а потім в клітину. • За допомогою генного пістолета. Вакцина потрапляє в клітину. ДНК-вакцина фіксують на мікроскопічних золотих гранулах (1-2 мкм) і вистрілюють струменем стиснутого гелію. Основна перевага цього методу необхідно нанограми вакцини, а при класичній вакцинації – мікрограми білка. Переваги ДНК-вакцин над “традиційними” вакцинами: 1. Підвищена ефективність і безпека імунізації. 2. Спрощення процесів розробки та виробництва нових вакцин. 3. Менші вимоги до умов зберігання.
Незамінні амінокислоти (для людини і тварин): лізин, лейцин, ізолейцин, валін, метіонін, треонін, триптофан, фенілаланін, гістидин, аргінін (частково синтезується в орнітиновому циклі) В рік у світі виробляють 200 000 000 кг амінокислот Застосування амінокислот: 1. Кормові добавки для збагачення рослинних білків (лізин, триптофан, треонін, метіонін). 66% усіх амінокислот. 2. Харчові: глутамат Na (підсилювачі смаку); гліцин (підсолоджувач, бактеріостатик і антиоксидант); аспартам – дипептид фенілаланіну і аспарагінової кислоти (в 100 разів солодший від цукру). 30% усіх амінокислот. 3. Фармацевтична, хімічна і косметична промисловість. 4% усіх амінокислот. Методи одержання незамінних амінокислот: 1. Мікробіологічний синтез • Використовують з початку 50-х років ХХ сторіччя. • Отримують 60% усіх амінокислот, що виробляють. • Переваги: 1) отримання L-форм амінокислот; 2) прибутковіший порівняно з іншими методами; 3) на одному підприємстві отримують кормові препарати та особливо чисті індивідуальні амінокислоти для медицини, фармацевтичної та харчової промисловості. 2. Хімічний синтез: • Основний недолік – отримання рацематів (сумішей D- і L-форм), які необхідно очищувати, бо D-форм, як правило, є баластними, не засвоюються організмом людини і тварин, а у деяких випадках вони навіть токсичні. Виключенням є метіонін (D- і L-форми засвоюються) і гліцин ( не має оптичних ізомерів). • Цим методом у великих кількостях отримують гліцин і метіонін. 3. Виробництво амінокислот з білкових гідролізатів: • Суть методу: здійснюють гідроліз (кислотний, лужний, ферментативний) доступних природних білків (відходи м’ясної і молочної промисловості, казеїн молока, клейковина пшениці…) • Недоліки: 1) обмеженість сировини; 2) багато стадій процесу виділення і очищення амінокислот; 3) при неорганічному (мінеральному) гідролізі частково руйнуються амінокислоти, а використання протеолітичних ензимів не забезпечує гідроліз усіх пептидних зв’язків. Читайте також:
|
||||||||
|