Дослід 7. ВІДНОШЕННЯ ДИСАХАРИДІВ ДО ФЕЛІНГОВОЇ РІДИНИ
У три пробірки наливають по 2 мл фелінгової рідини. В першу добавляють 2 мл 2 % розчину сахарози, у другу — лактози і в третю — мальтози. Усі три пробірки нагрівають на киплячій водяній бані протягом 1–2 хв. У пробірках із мальтозою й лактозою фелінгова рідина відновлюється з утворенням червоного осаду оксиду купруму (І).
У пробірці з сахарозою змін не спостерігається, що вказує .на її нездатність до реакції відновлення, оскільки вона не має, ні вільних глікозидних гідроксилів, ні карбонільних груп.
Лактоза й мальтоза належать до редукуючих цукрів. Під час нагрівання одне з окисних кілець у молекулі розривається й утворюється альдегідна група, що окиснюється до карбоксильної групи, а фелінгова рідина відновлюється з утворенням оксиду купруму (І):
Аналогічно проходять реакції з мальтозою.
У сахарози зв'язок між залишками глюкози й фруктози утворюється за рахунок глікозидних гідроксилів, і тому вона нездатна в розчині утворювати карбонільну групу, а отже, нездатна до реакції відновлення.