Студопедия
Контакти
 


Тлумачний словник

Реклама: Настойка восковой моли




Дослід 11. ЯКІСНА РЕАКЦІЯ НА КРОХМАЛЬ.

Промитий сухий крохмаль (1г) розтирають у ступі з 5 мл води. Суспензію виливають у склянку з 50 мл киплячої води. Крохмаль набухає. Утворюється майже прозорий крохмальний розчин — клейстер, з яким проводять такі досліди:

а) до 5 мл охолодженого крохмального клейстеру добавля­ють одну—дві краплі розчину йоду в йодиді калію. Розчин забарв­люється в темно-синій колір. Під час нагрівання забарвлення зникає, а у процесі охолодження — знову з'являється. Реакція крохмалю з йодом — складний процес утворення комплексних сполук йоду з крохмалем. Паралельно відбувається процес адсорб­ції йоду крохмалем;

б) частину крохмального клейстеру змішують із концент­рованим розчином гідроксиду барію і кип'ятять. Спостерігається осаджування барієвої сполуки крохмалю, що свідчить про наяв­ність у молекулі крохмалю гідроксильних груп;

в) невелику кількість крохмального клейстеру змішують з 2–3 мл фелінгової рідини і нагрівають до кипіння. Відновлен­ня фелінгової рідини не спостерігається, оскільки крохмаль не містить вільних глікозидних гідроксилів і карбонільних груп;

г) до 2–3 мл крохмального клейстеру добавляють 1–2 мл 10 %-ного розчину гідроксиду натрію і нагрівають. Реакція осмолення крохмалю під дією лугу не спостерігається;

д) невелику кількість крохмального клейстеру на годин­никовому склі змішують із слиною. До суміші добавляють крап­лю розчину йоду. З'являється характерне для крохмалю темно-синє забарвлення, що через деякий час переходить у червоно-фіолетове, а потім у червоне і, нарешті, у жовте.

Зміна забарвлення пояснюється реакцією гідролізу крох­малю під дією слини, що містить фермент птіалін. Останній над­звичайно енергійно каталізує гідроліз крохмалю до утворення дисахариду мальтози.

 

Дослід 12. ВИЯВЛЕННЯ КРОХМАЛЮ В КАРТОПЛІ ТА ЗЕРНІ

Картоплю розрізають на дві частини і змочують розрізані частини розчином йоду в йодиді калію. Роблять теж саме із зер­нами кукурудзи та пшениці. З'являється синє забарвлення, що свідчить про наявність крохмалю.

 

Загрузка...



<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Дослід 8. ВІДНОШЕННЯ ДИСАХАРИДІВ ДО | Дослід 13. РОЗЧИНЕННЯ КЛІТКОВИНИ У КУПРУМ-АМОНІАЧНОМУ РОЗЧИНІ (реактив Швейцера)

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:


 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.001 сек.