Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Методичні поради щодо виконання курсової роботи

В цій темі необхідно вказати фактори породоутворення, загальні вимоги до створення породи, схематично показати виведення порід свиней, мету, задля якої створюється порода, охарактеризувати структуру і властивості породи, групи порід за напрямом продуктивності. При характеристиці порід свиней необхідно показати схеми їх виведення.

При вивченні порід свиней господарства потрібно провести порівняльний аналіз їх продуктивності згідно з групами порід вимог інструкції з бонітування свиней. Результати показати в таблиці 6

 

Таблиця 6

Порівняльна характеристика породи свиней, яку розводять в господарстві, із мінімальними вимогами до породи згідно з інструкцією з бонітування свиней

Порода Вимоги інструкції
Багатоплідність свиноматок, гол. Маса гнізда при відлученні, кг Вік досягнення нащадками живої маси 100 кг, дні Витрати корму на 1 кг приросту, к. од. Товщина шпику пів- туші, мм Довжина півтуші, см Багатоплідність свиноматок, гол. Маса гнізда при відлученні, кг Вік досягнення нащадками живої маси 100 кг, дні Витрати корму на 1 кг приросту, к. од. Товщина шпику пів- туші, мм Довжина півтуші, см
                       

 

4. Організація і техніка племінної справи у свинарстві

Орієнтовний план

Вступ

1.Організаційно-економічна характеристика сільськогосподарського підприємства.

2.Організація і техніка племінної справи у свинарстві

2.1.Значення племінної справи у збільшенні продуктивних і племінних якостей свиней різних типів (племзаводах, племрепродукторах, товарних господарствах), підприємствах із племінної справи.

2.2.Принципи комплектування і ремонту стада кнурів, маток у племінних і товарних господарствах.

2.3.Ідентифікація свиней

2.4.Мічення свиней.

2.5.Зоотехнічний облік у свинарстві.

2.6.Нові вимоги до організації племінної роботи в господарствах при переході на промислову технологію виробництва свинини.

2.7.Планування племінної роботи та прогнозування п ефективності.

2.8.Схема організаційної структури управління племінним і товарним свинарством.

3. Організація селекційно-племінної роботи в підприємстві та шляхи удосконалення її.

4. Досвід кращих підприємств регіону, України і світу у організації племінної справи у свинарстві

Висновки та пропозиції.

Список використаної літератури.

 

Методичні поради щодо виконання курсової роботи

При написанні курсової роботи з цієї теми студентам потрібно обгрунтувати визначення поняття "племінна справа", матеріальні основи спадковості та ступінь успадкування селекційних ознак потомством, в таблиці 6 показати коефіцієнти успадкування господарсько-корисних ознак у свиней та в таблиці 7 коефіцієнти кореляції між господарсько корисними ознаками у свиней.

Таблиця 6

Коефіцієнти успадкування господарсько корисних ознак у свиней

Показник Величина, %
середня коливання
Багатоплідність    
Великоплідність    
Молочність    
Маса гнізда поросят у 60 днів    
Середньодобовий приріст на відгодівлі    
Витрати кормів на приріст    
Вік досягнення маси 100 кг    
Довжина гуші    
Товщина шпику    
Площа "м'язового вічка"    
Вихід м'яса у туші    

Коефіцієнти кореляції між господарсько корисними ознаками у свиней

Корелюючі ознаки У серед­ньому Коливання
Між ознаками в межах групи    
Кількість поросят при народженні Маса поросяти при відлученні    
  Маса поросяти при відлученні    
Маса гнізда при відлученні Маса одного поросяти при відлученні    
Маса поросяти при народженні Збереженість поросят до відлучення    
Середньодобовий приріст на відгодівлі Витрати кормів на 1 кг приросту    
  Швидкість росту    
Співвідношення м'яса в туші, % Площа "м'язового вічка"    
Між ознаками різних груп    
Середньодобовий приріст свинок на вирощуванні Кількість поросят в них при народженні    
Середньодобовий приріст на відгодівлі Маса поросяти при народженні    
  Маса поросяти при відлученні    

В роботі повинні бути дані визначення генетичним зрушенням (селекційний тиск, селекційний диференціал, коефіцієнт спадковості та швидкість зміни поколінь) та поняттям генотип, фенотип, домінування, рецесивність, гомо- та гетерозиготність.

Студенти повинні описати порядок оцінки, відбору та підбору у свинарстві. За даними господарства навести план підбору свиноматок і кнурів для парування за певний період, план парувань та опорос і в свиноматок

Таблиця 8

Кличка та індивідуальний номер свиноматки Мета підбору Кличка та індивідуальний номер кнура
основного замінного
  Консолідація багатоплідності    
  Підвищення показників розвитку і міцності конституції потомства    
  Підвищення показників м'ясності і якості м'яса    

В курсовій роботі доцільно було б представити родоводи 2-3-х свиноматок та кнурів-плідників, календар поросності свиноматок.

Описати ідентифікацію, спосіб мічення свиней та навести приклади форм зоотехнічного обліку у свинарстві, які використовуються у господарстві.

 

5. Методи розведення свиней

Орієнтовний план

Вступ

1.Організаційно-економічна характеристика сільськогосподарського підприємства.

2. Методи розведення свиней

2.1.Методи подальшого підвищення продуктивних і племінних якостей свиней, яких розводять в свинарських підприємствах.

2.2.Заводські методи, схрещування.

2.3.Чистопородне розведення за лініями з використанням різних ступенів інбридингу і неспорідненого спаровування тварин одного типу продуктивності.

2.4.Гібридизація в свинарстві.

2.5.Роль і місце програми гібридизації в країнах розвинутого свинарства.

3.Значення методів розведення для збільшення виробництва і поліпшення якості продукції в підприємстві

4. Досвід кращих підприємств регіону, України і світу у використанні ефективних методів розведення

Висновки та пропозиції.

Список використаної літератури.

 

Методичні поради щодо виконання курсової роботи: В написанні курсової роботи з даної теми необхідно охарактеризувати методи розведення свиней, дати схематичне зображення методів розведення в свинарстві.

Необхідно навести схеми розведення свиней, які використовуються в господарстві.

 

6. Добір і підбір у свинарстві

Орієнтовний план

Вступ

1.Організаційно-економічна характеристика сільськогосподарського підприємства.

2.

2.1.Значення добору і підбору для підвищення продуктивності тварин та поліпшення якості продукції.

2.2.Відбір тварин за походженням.

2.3.Оцінка кнурів і маток за якістю їх потомства методом контрольної відгодівлі і вирощування.

2.4.План підбору свиноматок і кнурів для парування.

2.5.Віковий підбір.

2.6.Бонітування свиней.

2.7.Стандартизація свиней за типом і рівнем продуктивності.

2.8.Зв'язок племінних господарств або племінних ферм з іншими господарствами, де розводять свиней цієї самої породи.

2.9.Напрями наукових досліджень у галузі свинарства.

3.Значення добору і підбору для збільшення виробництва і поліпшення якості продукції в підприємстві

4. Досвід кращих підприємств регіону, України і світу у використанні ефективних методів добору і підбору у свинарстві

Висновки та пропозиції.

Список використаної літератури.

Методичні поради щодо виконання курсової роботи: При виконанні курсової роботи потрібно описати як проводиться відбір свиней в господарстві, їх оцінка, навести план підбору свиноматок і кнурів для парування, описати порядок проведення бонітування свиней в господарстві, також заповнити таблиці.

Таблиця 6

Структура стада

Назва груп № з/п Наявність поголів'я на 1 січня, усього Про- бонітовано за звітний період Записано до ДКПТ
усього за звітний рік
А Б
Кнури-ллідники: основні        
що перевіряються     X X
Свиноматки: основні        
що перевіряються     X X
Ремонтний молодняк у віці 4-10 міс.: кнурці свинки Усього:     X X
    X X
       

 

Таблиця 7

Розвиток кнурів

Наявність кнурів Жива маса однієї голови, кг Довжина тулуба однієї голови, см
вік, міс. голів середня максимальна мінімальна середня максимальна мінімальна
             
             

Таблиця 8

Оцінка за відгодівельними та м'ясними якостями потомства

Стать № ряд­ка Оці­не­но голів Кількість потомків, голів Вік досягнення живої маси 100 кг, днів Витрати корму, кормових одиниць Довжи­на пів- туші, см Тов­щина шпику 11ІВ- туші, мм
Кнури            
Свиноматки            
      Кращі поєднання      
Кличка, ідент. Кличка, ідент.        
.№ кнура № свиноматки        
           
           

Таблиця 9

Оцінка ремонтного молодняку за власною продуктивністю

Слать № рядка Оцінено тварин, голів Середній вік, днів Середня жива маса, кг Середня товщина шпику, мм Середній бал
Кнурці і          
Свинки          

Таблиця 10

Розвиток свиноматок

  № з/и Усього свиноматок, голів Вік першого опоросу, місяців Середня жива маса, кг Середня довжина тулуба, см Середній бал
Вся група після бонітування          
У г.ч. переве­дено в основне стадо          
Вибракувано протягом року          
Провідна група          

Таблиця 11

Продуктивність свиноматок

Число опоросів Групи свиноматок Свиноматок у групі Кількість опоросів Одержано поросят, голів Свиноматок у групі, голів При відлученні Жива маса при відлученні у 45 або 60 днів, кг    
   
  Всього за групою На 1 опорос Кількість гнізд Поросят у групі,голів Поросят на 1 опорос Загальна всіх поросят Середня одного  
гнізда поросяти  
Всього опоросилось протягом року                        
У т.ч. переведено в основне стадо                        
Основне стадо                        
У т.ч. провідна група                        
  За усіма матками без вибракування                        

Таблиця 12

Розподіл за класами

Основні показники при оцінці Еліта- рекорд Еліта І клас 11 клас Усього
гол. % гол. % гол. % гол. % -
При вирощуванні: вік досягнення живої маси 100 кг                  
Товщина шпику                  
Дорослих тварин: жива маса                  
Довжина тулуба                  
Багатоплідність спарованих свиноматок                  
Середня маса потомків у віці 45 або 60 днів                  
Якість спермо- нродукції : об'єм еякуляту                  
Концентрація сперміїв                  
Прямолінійно- поступальна рухливість                  
За якістю потомків: вік досягнення живої маси 100 кг                  
Витрати кормів                  
Товщина шпику півтуші                  
Довжина півтуші                  
Сумарна оцінка                  
у %                  
При вирощуванні: вік досягнення живої маси 100 кг                  
Товщина шпику                  
Дорослих тварин: жива маса                  
Довжина тулуба                  
Багатоплідність                  
Маса гнізда при відлученні у віці 45 або 60 днів                  
За якістю потомків: вік досягнення живої маси 100 кг                  
Витри ги корму                  
Довжина півтуші                  
Сумарна оцінка                  
у%                  

 

* Для кнурів-плідників підприємств (об'єднань) з племінної справи тваринництві, станцій (пунктів) штучного осіменіння.

Таблиця 13

 

Розвиток і класність ремонтного молодняку

                Комплексний клас (включаючи класність батьків)  
  Кількість голів Жива маса 1 голови, кг Довжина тулуба, см Вік досягнення живої маси 100 кг, днів Товщина шпику, мм  
Вікові групи       еліта І клас II клас
        гол. % гол. % гол. %  
Кнурці
4 місяці     X X X            
6 місяців       X X            
9 місяців                      
При першому паруванню                      
Свинки
4 місяці       х х            
6місяців       х х            
9 місяців                      
При першому паруванню                      
                             

 

Таблиця 14

Класність реалізованого молодняку за рік

  Реалізовано всього, голів Зокрема, класу
еліта І
голів % голів %
А
Кнурці          
Свинки          
Всього          
зокрема від основних свиноматок          

 

Таблиця 15

Розподіл кнурів основного стада за лініями

Групи кнурів Номер рядка Лінії * Сума
  *                
А Б
Всього пробонітовано кнурів, голів                      
Кількість голів згідно з планом племінної роботи                      

* Заповнюється назва лінії

Таблиця 16

Розподіл свиноматок основного стада за родинами

Групи свиноматок Родини * Сума
                   
А
Всього пробонітовано свиноматок, голів                      
Кількість голів згідно з планом племінної роботи                      

 

7. Технологічні і зоогігієнічні особливості утримання свиней

Орієнтовний план

Вступ

1.Організаційно-економічна характеристика сільськогосподарського підприємства.

2. Технологічні і зоогігієнічні особливості утримання свиней

2.1.Характеристика основних рекомендованих типових проектів свиноферм в господарствах різного виробничого призначення.

2.2.Зооветеринарні вимоги до планування і обладнання приміщень для свиней різних виробничих груп.

2.3.Механізація і автоматизація виробничих процесів у свинарстві.

2.4.Системи приготування і роздачі кормів, напування, створення мікроклімату, прибирання гною і його утилізації.

2.5.Організація літньо табірного утримання свиней.

3.Характеристика технологічних і зоогігієнічних особливостей у підприємстві

4. Досвід кращих підприємств регіону, України і світу у використанні сучасних технологічних і зоогігієнічних параметрів у свинарстві

Висновки та пропозиції.

Список використаної літератури.

Методичні поради щодо виконання курсової роботи: В цій роботі необхідно охарактеризувати проект, за яким побудовано свиноферму, проаналізувати системи приготування і роздачі кормів, напування, створення мікроклімату, прибирання гною, навести схему літнього табору для утримання свиней. Заповнити таку таблицю

Таблиця 6

Площа станків для утримання різних виробничих груп свиней

Виробнича група норма в господарстві
площа станка, м2 фронт годівлі, см площа станка, м2 фронз годівлі, см
Кнури-плідники    
Холості свиноматки 1,5-1,8    
Поросні свиноматки 1,5-1,8    
Підсисні свиноматки 5-6    
Відлучений молодняк 0,25-0,30    
Ремонтний молодняк 0,5-0,7    
Відгодівельний молодняк 0,5    

 

8. Основи раціональної годівлі та організація кормової бази свинарства

Орієнтовний план

Вступ

1.Організаційно-економічна характеристика сільськогосподарського підприємства.

2. Основи раціональної годівлі та організація кормової бази свинарства

2.1.Сучасні вимоги до біологічно повноцінної годівлі свиней.

2.2.Типи годівлі свиней у господарствах різних кліматичних зон України.

2.3.Основні корми, які використовуються в свинарстві.

2.4.Комбікорми в раціоні свиней.

2.5.Біологічне та економічне обгрунтування найбільш раціонального типу годівлі і складу кормового раціону для свиней різних виробничих груп.

2.6.Техніка годівлі та порядок згодовування кормів.

2.7.Годівля свиней влітку.

2.8.Підготовка тварин до пасовищного утримання.

2.9.Правила випасання свиней.

2.10.Розрахунок зеленого конвеєра для свинарської ферми

3. Характеристика кормової бази, кормових раціонів та технології годівля свиней у підприємстві

4. Досвід кращих підприємств регіону, України і світу у організація кормової бази свинарства

Висновки та пропозиції.

Список використаної літератури.

Методичні поради щодо виконання курсової роботи При розкритті цієї теми необхідно описати тип годівлі свиней в господарстві, охарактеризувати корми, які використовуються в господарстві для годівлі свиней, техніку годівлі свиней в господарстві та порядок згодовування кормів, особливості годівлі свиней влітку, навести приклад зеленого конвеєра та розпорядок робочого дня оператора по обслуговуванню свиней. Необхідно заповнити такі таблиці:

Таблиця 6

Структура кормового раціону свиней різних виробничих груп

Виробничі групи Вміст раціону за поживністю, %
концентро­вані корми соковиті корми грубі корми корми тваринного походження
1 .Кнури-нлідники        
2. Холості свиноматки        
3. Поросні свиноматки        
4. Підсисні свиноматки        
5. Молодняк віком 2-4 міс.        
Ремонтний молодняк        
7. Відгодівельний молодняк        
8. Дорослі свині на відгодівлі        

 

Раціони годівлі для кнурів-плідників, холостих, поросних і підсисних свиноматок та ремонтного молодняку і свиней на відгодівлі подавати у наступній формі:

Таблиця 7

Раціон годівлі

Корми Добова даванка кормів, кг Поживність раціону
к. од. Перетравний протеїн, г Обм. енергія, МДж Метіонін+ цистин, г Са, г Р, г Каротин, мг
Норма годівлі -              
               
               
               
Міститься в раціоні -              
± до норми годівлі              

 

Таблиця 8

Зелений конвейер для свинарської ферми

 

Культура Період використання
   

 

9. Організація відтворення поголів'я свиней

Орієнтовний план

Вступ

1.Організаційно-економічна характеристика сільськогосподарського підприємства.

2. Організація відтворення поголів'я свиней

2.1.Заходи і методи успішного відтворення свинопоголів'я.

2.2.Принципи комплектування стада.

2.3.Виробничі групи свиней.

2.4.Структура стада в свинарських господарствах різного вироб­ничого призначення.

2.5.Відбір свиней.

2.6.Підбір свиней та складання плану парувань і опоросів. 8.Зоотехнічний облік.

2.7.Особливості репродуктивної здатності свиней.

2.8.Особливості розвитку і продуктивного використання кнурів для відтворення.

2.9.Годівля і утримання кнурів.

2.10Методи вирощування і оцінка кнурів-илідників за власною продуктивністю в господарствах і елеверах.

3. Організація осіменіння (парування) і опоросів у господарстві та заходи щодо удосконалення відтворення поголів’я.

4.Досвід кращих підприємств регіону, України і світу у організація відтворення поголів’я свиней

Висновки та пропозиції.

Список використаної літератури.

Методичні поради щодо виконання курсової роботи Прп розкритті цієї теми необхідно обґрунтувати мету та завдання відтворення свиней, принципи комплектування стада свиней, вказати, якими свиньми за породністю укомплектоване стадо свиней в господарстві. Для цього заповніть таблиці:

Таблиця 6

Розподіл кнурів основного стада за лініями

Групи кнурів Номер рядка Лінії Сума
                   
А Б
Всього пробонітовано кнурів, голів                      
Кількість голів згідно з планом племінної роботи                      

* Заповнюється назва лінії

Таблиця 7

Розподіл кнурів основного стада за лініями

 

Групи свиноматок Номер рядка Родини * Сума
                   
А Б
Всього пробоні товано свиноматок, голів                      
Кількість голів згідно з планом племінної роботи                      

* Заповнюється назва родини

 

 

Охарактеризуйте виробничі групи свиней, представте структуру стада свиней господарства в таблиці

Таблиця 8

Структура стада свиней господарства

Виробнича група Кількість голів Структура стада, %
1. Кнури-плідники    
2. Основні свиноматки    
3. Перевірювані свиноматки    
4. Молодняк віком 0-2 місяці    
5. Молодняк віком 2-4 місяці    
6. Ремонтний молодняк    
7. Відгодівельний молодняк    
8. Дорослі свині на відгодівлі    

Описати, як проводиться відбір та підбір свиней, складається план парувань та опоросів в господарстві.

Таблиця 9

План парувань та опоросів в господарстві

Показники Місяці року
І II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Осіменити свиноматок: основних перевірюваних                        
Одержати опоросів від свиноматок: основних перевірюваних                        
Одержати поросят від свиноматок: основних перевірюваних                        

Описати порядок заповнення форм зоотехнологічного обліку.

Таблиця 10

Виробничий і племінний облік у свинарстві

Назва документа Призначення документа Термін складання Хто складає документ, проводить записи Дані, які заносять у доку­мент Коли і куди направляється документ для звіту, хто затверджує
Документи обліку поголів'я
         
         
         
Документи обліку продукції
         
         
         
Документи обліку кормів
         
         
         
Документи племінного обліку
         
         
         

Описати особливості репродуктивної здатності свиней, систему годівлі та утримання кнурів-плідників в господарстві.

Таблиця 11

Раціон годівлі кнурів-плідників

Корми Добова даванка кормів, кг Поживність раціону  
к. од. Перетрав­ний протеїн, г Обм. енергія, Мдж Метіонін+ цистин, г Са, г Р, г Каротин, мг
Норма годівлі -              
                 
                 
                 
                 
Міститься в раціоні -              
± до норми годівлі -              

 

10. Інтенсивне використання свиноматок та підвищення їх багатоплідності

Орієнтовний план

Вступ

1.Організаційно-економічна характеристика сільськогосподарського підприємства.

2. Інтенсивне використання свиноматок та підвищення їх багатоплідності

2.1.Фактори, які визначають інтенсивність використання маток для відтворення.

2.2.Особливості статевого розвитку маток і їх використання для відтворення.

2.3.Періодичність змін в організмі незапліднених маток.

2.4.Визначення охоти у свиноматок та строки їх осіменіїшя.

2.5.Техніка осіменіння свиней.

2.6.Причини неплідності і малоплідності свиноматок.

2.7.Синхронізація охоти й овуляції у молодих і дорослих свиноматок.

3. Організація інтенсивного використання свиноматок і підвищення їх багатоплідності у підприємстві.

4.Досвід кращих підприємств регіону, України і світу у організація інтенсивного використання свиноматок

Висновки та пропозиції.

Список використаної літератури.

Методичні поради щодо виконання курсової роботи В цій курсовій роботі охарактеризуйте фактори, які визначають інтенсивність використання свиноматок, особливості статевого розвитку маток і їх використання для відтворення, зміни, які відбуваються в організмі незапліднених свиноматок. Опишіть порядок визначення охоти у свиноматок господарства, техніку та строки їх осіменіння, обгрунтуйте причини неплідності і малоплідності свиноматок. Заповніть таку таблицю:

Таблиця 6

Тривалість відтворного циклу у свиноматок залежно від строків відлучення поросят

Показник Тривалість підсисного періоду, днів
Поросність      
Підсисний період      
Холостий відпочинок      
Тривалість відтворного циклу      
Кількість опоросів за рік      

Таблиця 7

Тривалість відтворного циклу у свиноматок з різним строком відлучення поросят

Фізіологічний період Строк відлучення поросят, днів
3-6 10-25 30-45
Парування і поросність
Опорос та лактація
Відпочинок
Непродуктивний період

 

11. Технологія годівлі, догляду та утримання свиноматок в період підготовки їх до осіменіння та поросності

Орієнтовний план

Вступ

1.Організаційно-економічна характеристика сільськогосподарського підприємства

2. Технологія годівлі, догляду та утримання свиноматок в період підготовки їх до осіменіння

2.1.Утримання маток при підготовці їх до осіменіння в господарствах різних типів та в базовому господарстві.

2.2.Годівля холостих свиноматок, норми годівлі і раціони.

2.3.Підвищення ефективності осіменіння маток.

2.4.Ембріональний розвиток поросят.

2.5.Годівля поросних маток з урахуванням особливостей господарств різних типів

2.6. Особливості утримання поросних свиноматок

3. Особливості годівлі, утримання та догляду за холостими і поросними свиноматками в підприємстві

4.Досвід кращих підприємств регіону, України і світу у організації інтенсивного використання свиноматок

Висновки та пропозиції.

Список використаної літератури.

Методичні поради щодо виконання курсової роботи При розкритті цієї теми необхідно описати годівлю та утримання холостих свиноматок. Заповнити таблиці.

Таблиця 6

Раціон годівлі маток в період підготовки їх до осіменіння

Корми Добова даванка кормів, кг Поживність раціону
к. од. Перетравний протеїн, г Обм. енергія, Мдж Метіонін+ цистин, г Са, г р, г Каротин, мг
Норма годівлі -              
               
               
               
Міститься в раціоні -              
± до норми годівлі -              

Описати порядок визначення охоти та осіменіння свиноматок в господарстві, ембріональний розвиток поросят.

Таблиця 8

Ембріональний розвиток поросят

Вік, днів Маса одного ембріона, г Склад тіла ембріона, %
вода жир протеїн зола
4,0-6,5 92-94 0,5-0,7 5,6-6,0 1,4-1,6
140-180 90-92 0,8-1,1 7,0-8,0 1,8-2,0
520-650 82-85 1,1-1,2 9,0-10,5 2,2-3,4
112-114 1000-1400 80-82 1,2-1.5 12,5-15,0 3,7-4,3

 

12. Організація і техніка проведення опоросу свиноматок

Орієнтовний план

Вступ

1.Організаційно-економічна характеристика сільськогосподарського підприємства

2. Організація і техніка проведення опоросу свиноматок

2.1.Зооветеринарні вимоги до обладнання і мікроклімату свинарників-маточників та їх підготовка до чергового туру опоросів.

2.2.Виділення глибокопоросних маток і порядок їх переведення в приміщення, які обладнані для проведення опоросів.

2.3.Підготовка свиноматок до опоросу.

2.4.Організація опоросів.

2.5.Патологія при опоросі.

2.6.Оперативна акушерська допомога при опоросі.

2.7.Вирівнювання гнізд з метою повнішого використання маток і приміщень.

2.8.Ветеринарна обробка поросят і маток після закінчення опоросу.

2.9.Особливості організації і проведення опоросів в літніх таборах.

3. Особливості організації проведення опоросів у підприємстві

4.Досвід кращих підприємств регіону, України і світу в технології свинарства

Висновки та пропозиції.

Список використаної літератури.

Методичні поради щодо виконання курсової роботи

В курсовій роботі необхідно обгрунтувати зооветеринарні вимоги до обладнання та мікроклімату свинарників-маточників та їх підготовку до опоросу, порядок виділення поросних маток і переведення їх в приміщення для опоросу, підготовку свиноматок до опоросу та організацію опоросів, ветеринарну обробку поросят і маток після закінчення опоросу. Вказати, яка найчастіше буває патологія при опоросі, а також яку акушерську допомогу надають при опоросі. Обґрунтуйте необхідність зоотехнічного прийому "вирівнювання гнізд поросят". Всі питання роботи порівняти із організацією і технікою проведення опоросу в господарстві та заповнити таблицю.

Таблиця 6

Мікроклімат свинарників-маточників

Показники Режим мікроклімату Показники господарства
1. Температура, °С  
2. Відносна вологість, %  
3. Швидкість руху повітря, м/с    
в зимовий період 0,15  
в літній період 0,4  
4. Освітлення 1:10  
5. Концентрація вуглекислого газу, % 0,2  
6. Концентрація аміаку, мл/л 0,15  

13. Технологія годівлі, догляду та утримання підсисних свиноматок

Орієнтовний план

Вступ

1.Організаційно-економічна характеристика сільськогосподарського підприємства

2. Технологія годівлі, догляду та утримання підсисних свиноматок

2.1.Особливості лактації у свиноматок.

2.2.Норми і раціони годівлі підсисних свиноматок.

2.3.Техніка годівлі підсисних свиноматок.

2.4.Орієнтовні раціони для підсисних свиноматок, раціон годівлі підсисних свиноматок.

2.5.Склад і поживність комбікормів-концентратів для підсисних свиноматок.

2.6.Утримання підсисних свиноматок і догляд за ними.

2.7.Розпорядок дня операторів по догляду за підсисними свиноматками.

3. Особливості технології годівлі у утримання підсисних свиноматок у підприємстві

4.Досвід кращих підприємств регіону, України і світу з організації проведення опоросів свиноматок

Висновки та пропозиції.

Список використаної літератури.

 

Методичні поради щодо виконання курсової роботи

В курсовій роботі вкажіть особливості лактації у свиноматок, покажіть норми і раціони їх годівлі, техніку годівлі, склад і поживність комбікормів, обґрунтуйте раціональне утримання підсисних свиноматок і опишіть догляд за ними, наведіть приклад розпорядку

Таблиця 7

Примірний склад раціонів для годівлі підсисних свиноматок, % до енергетичної поживності

Взимку Влітку
Кон­цен­трати Бульбо- і коренеплоди, комбісилос Трав'я­не борошно Корми тваринного походження Концен­трати Зелені і соковиті корми Корми тваринного походження
Концентратно-коренеплідний тип годівлі
67-70] 25-30 5 1 2-5 80-85 | 15-10 і 2-5
Конценгратно-картопляний тип годівлі
65-701 25-30 5 ! 2-5 70-75 25-20 2-5
Концентратний тип годівлі
75-80 15-10 5 85-90 10-5
             

 

Таблиця 8

Корми Добова даванка кормів, кг Поживність раціону
к. од. Перетравний протеїн, г Обм. енергія, Мдж Метіонін+ цистин, г Са, г р, І' Каротин, мг
Норма годівлі -              
               
               
               
Міститься в раціоні -              
± до норми годівлі -              

 

Таблиця 9

№ з/п Технологічний процес Початок роботи, год. Закінчення роботи, год. Тривалість, год.
         
         
         

 

14. Технологія вирощування поросят-сисунів

Орієнтовний план

Вступ

1.Організаційно-економічна характеристика сільськогосподарського підприємства

2. Технологія вирощування поросят-сисунів

2.1.Вікові особливості поросят у перші місяці життя.

2.2.Особливості терморегуляції, кровопостачання та системи травлення.

2.3.Потреба поросят-сисунів у поживних речовинах і фізіологічне обгрунтування ранньої підгодівлі.

2.4.Підгодівля поросят-сисунів.

2.5.Вирощування поросят-сисунів.

2.6.Контроль за розвитком поросят.

2.7.Технологічні вимоги до утримання і профілактики захворювань поросят.

3. Особливості технології вирощування поросят-сисунів у підприємстві

4.Досвід кращих підприємств регіону, України і світу з вирощування поросят-сисунів

Висновки та пропозиції.

Список використаної літератури.

Методичні поради щодо виконання курсової роботи

В курсовій роботі опишіть вікові особливості поросят у перші місяці життя. Обгрунтуйте потребу поросят-сисунів у поживних речовинах та їх ранню підгодівлю. Вкажіть, якими кормами підгодовують новонароджених поросят в господарстві, наведіть приклад схеми підгодівлі їх, якими методами проводиться контроль за розвитком поросят та опишіть зоогігієнічні вимоги до утримання і профілактики захворювань поросят. Використайте в роботі та заповніть таблиці.

Орієнтовна схема годівлі поросят-сисунів, г

Корми Вік поросят, днів Всього за два місяці виро­щування, кг
5-10 11-20 21-30 31-40 41-50 51-60
Молоко коров'яче незбиране - 9-10
Молочні відвійки



Переглядів: 2828

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Методичні поради щодо виконання курсової роботи | Методичні поради щодо виконання курсової роботи

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.049 сек.