Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Характеристика основних ознак класифікації закладів ресторанного господарства.

Нормативними документами в ресторанному господарстві (РГ),які регламентують основні визначення, підходи до класифікації, основні та відмінні вимоги до ЗРГ є:

§ ДСТУ 4281:2004 “Заклади ресторанного господарства. Класифікація”;

§ ДСТУ 3862-99 “Ресторанне господарство. Терміни та визначення”.

Згідно даних стандартів ЗРГ класифікують за такими ознаками:

- вид економічної діяльності

- торговельно-виробничі ознаки

- комплекс продукції та послуг

- сезонність

- потужність

- стаціонарність

- характер контингенту

- метод обслуговування

За видами економічної діяльності ЗРГ поділяють на 4 групи:

За торговельною ознакою ЗРГ поділяють на 2 групи:

- ЗРГ, що продають продукцію і організовують її споживання в торговельному залі (ресторани, кафе, бари);

- ЗРГ, що продають продукцію для споживання за його межами (фабрика-заготівельня, фабрика-кухня).

За виробничою ознакою ЗРГ поділяють на 2 групи:

- ЗРГ з власним виробництвом;

- ЗРГ без власного виробництва.

ЗРГ з власним виробництвом поділяють на 3 групи:

1. ЗРГ, що здійснюють виробництво кулінарної продукції переробляють сировину індустріальними методами, виготовляють напівфабрикати, напівготову та готову продукцію для постачання у прикріплені до них дрібні і середні заклади ресторанного господарства.

2. ЗРГ, що поєднують функції виробництва та обслуговування споживачів, причому вони працюють на сировині і можуть частково використовувати напівфабрикати, характеризуються закінченим виробничо-торговим циклом: виготовлену продукцію реалізують і організовують її споживання у власному торговельному залі.

3. ЗРГ, що працюють на напівфабрикатах і готовій продукції в доготівельних цехах напівфабрикати піддають подальшій обробці, доводячи до готовності. Вони можуть реалізовувати і готові вироби, наприклад, борошняні кондитерські та кулінарні вироби. Продукцію реалізують споживачам у власних торговельних залах.

За ознакою комплексу продукції і послуг розрізняють такі ЗРГ:

Комбіновані ЗРГ комплексно обслуговують споживачів, задовольняючи їхні різнобічні потреби (послуги, що надають ресторан і бар, більярдний клуб і кафе-бар тощо).

Майдан харчування – комплекс ЗРГ, що мають загальний торговельний зал. Його особливість полягає в тому, що заклади ресторанного господарства найчастіше належать декільком підприємствам.

За ознакою сезонності розрізняють такі ЗРГ:

- постійно діючі;

- сезонні.

За ознакою стаціонарності розрізняють такі ЗРГ:

- стаціонарні;

- пересувні.

Потужність ЗРГ характеризує:

- кількість місць;

- обсяг продукції, що виробляється.

За характером контингенту споживачів розрізняють такі ЗРГ:

За ДСТУ 4281:2004 “Заклади ресторанного господарства. Класифікація” наведені такі різновиди ЗРГ:

§ повносервісний ЗРГ (формат підприємства) – різновид ЗРГ з обслуговуванням офіціантами та значною часткою фірмових та замовних страв і (або) напоїв у продукції власного виробництва. Як правило, це ресторани, кафе, бари.

§ заклад швидкого обслуговування (ЗШО) РГ – різновид ЗРГ, де застосовують метод самообслуговування і пропонують обмежений асортимент продукції, що прискорює процес обслуговування.

У Міжнародному стандарті галузевої класифікації видів економічної діяльності (International Standard Industrial Classification of All Economic Activities - ISIC) прийнятому Статистичною комісією ООН окремо виділено:

§ бістро (bistrot, eating places) – різновид ЗРГ швидкого обслуговування, що продає і організовує споживання їжі і (або) напоїв.

§ ЗРГ-клуб – різновид ЗРГ, на базі якого працює клуб, що об’єднує споживачів за інтересами та особливостями смаків (клуб любителів чаю, тощо).

 




Переглядів: 6761

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Види організаційно-правових форм підприємств ресторанного господарства. Засновницькі документи і реєстрація підприємств | Адміністративне право в системі публічного права

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.004 сек.