МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Характеристика основних ознак класифікації закладів ресторанного господарства.Нормативними документами в ресторанному господарстві (РГ),які регламентують основні визначення, підходи до класифікації, основні та відмінні вимоги до ЗРГ є: § ДСТУ 4281:2004 “Заклади ресторанного господарства. Класифікація”; § ДСТУ 3862-99 “Ресторанне господарство. Терміни та визначення”. Згідно даних стандартів ЗРГ класифікують за такими ознаками: - вид економічної діяльності - торговельно-виробничі ознаки - комплекс продукції та послуг - сезонність - потужність - стаціонарність - характер контингенту - метод обслуговування За видами економічної діяльності ЗРГ поділяють на 4 групи:
За торговельною ознакою ЗРГ поділяють на 2 групи: - ЗРГ, що продають продукцію і організовують її споживання в торговельному залі (ресторани, кафе, бари); - ЗРГ, що продають продукцію для споживання за його межами (фабрика-заготівельня, фабрика-кухня). За виробничою ознакою ЗРГ поділяють на 2 групи: - ЗРГ з власним виробництвом; - ЗРГ без власного виробництва. ЗРГ з власним виробництвом поділяють на 3 групи: 1. ЗРГ, що здійснюють виробництво кулінарної продукції переробляють сировину індустріальними методами, виготовляють напівфабрикати, напівготову та готову продукцію для постачання у прикріплені до них дрібні і середні заклади ресторанного господарства. 2. ЗРГ, що поєднують функції виробництва та обслуговування споживачів, причому вони працюють на сировині і можуть частково використовувати напівфабрикати, характеризуються закінченим виробничо-торговим циклом: виготовлену продукцію реалізують і організовують її споживання у власному торговельному залі. 3. ЗРГ, що працюють на напівфабрикатах і готовій продукції в доготівельних цехах напівфабрикати піддають подальшій обробці, доводячи до готовності. Вони можуть реалізовувати і готові вироби, наприклад, борошняні кондитерські та кулінарні вироби. Продукцію реалізують споживачам у власних торговельних залах. За ознакою комплексу продукції і послуг розрізняють такі ЗРГ:
Комбіновані ЗРГ комплексно обслуговують споживачів, задовольняючи їхні різнобічні потреби (послуги, що надають ресторан і бар, більярдний клуб і кафе-бар тощо). Майдан харчування – комплекс ЗРГ, що мають загальний торговельний зал. Його особливість полягає в тому, що заклади ресторанного господарства найчастіше належать декільком підприємствам. За ознакою сезонності розрізняють такі ЗРГ: - постійно діючі; - сезонні. За ознакою стаціонарності розрізняють такі ЗРГ: - стаціонарні; - пересувні. Потужність ЗРГ характеризує: - кількість місць; - обсяг продукції, що виробляється. За характером контингенту споживачів розрізняють такі ЗРГ:
За ДСТУ 4281:2004 “Заклади ресторанного господарства. Класифікація” наведені такі різновиди ЗРГ: § повносервісний ЗРГ (формат підприємства) – різновид ЗРГ з обслуговуванням офіціантами та значною часткою фірмових та замовних страв і (або) напоїв у продукції власного виробництва. Як правило, це ресторани, кафе, бари. § заклад швидкого обслуговування (ЗШО) РГ – різновид ЗРГ, де застосовують метод самообслуговування і пропонують обмежений асортимент продукції, що прискорює процес обслуговування. У Міжнародному стандарті галузевої класифікації видів економічної діяльності (International Standard Industrial Classification of All Economic Activities - ISIC) прийнятому Статистичною комісією ООН окремо виділено: § бістро (bistrot, eating places) – різновид ЗРГ швидкого обслуговування, що продає і організовує споживання їжі і (або) напоїв. § ЗРГ-клуб – різновид ЗРГ, на базі якого працює клуб, що об’єднує споживачів за інтересами та особливостями смаків (клуб любителів чаю, тощо).
|
||||||||
|