Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Дисахариди

Дисахариди – продукти конденсації двох моносахаридів. Найважливішими представниками є: сахароза (буряковий або тростинний цукор), мальтоза (солодовий цукор), целобіоза. Всі вони мають одну і ту ж емпіричну формулу: С12Н22О11, тобто вони є ізомерами.

Фізичні властивості. Дисахариди тверді кристалічні речовини, добре розчинні у воді, солодкі на смак, оптично активні речовини.

Будова.1. Молекули моносахаридів можуть містити два залишки одного моносахариду або два залишки різних моносахаридів.

2. Зв’язки утворені між двома залишками моносахаридів можуть бути двох типів:

а) зв’язок, в утворенні якого приймають участь півацетальні гідроксили обох молекул моносахаридів.

Наприклад, утворення молекули сахарози:

 

 

α - Глюкоза β – Фруктоза Сахароза

(повернута на 1800) (α-1,4-глікозидний зв’язок)

 

б) зв’язок, в утворенні якого приймають участь півацетальний гідроксил одного моносахариду і спиртовий другого моносахариду.

Наприклад, утворення молекули мальтози (див. далі).

Відсутність або наявність в молекулі дисахаридів півацетального гідроксилу суттєво відображається на їхніх властивостях.

1. Дисахариди, в молекулах яких зберігається напівацетальний гідроксил (мальтоза, целобіоза), в розчинах частково перетворюються у відкриті альдегідні форми і вступають в реакції, характерні для альдегідів, зокрема „срібного дзеркала”. Такі дисахариди називаються відновлюючими (відновлюють Сu(OH)2 i Ag2O). Дисахариди, в молекулах яких немає напівацетального гідроксила (сахароза) і які не можуть переходити у відкриті карбонільні форми, називаються невідновлюючими(не відновлюють Сu(OH)2 і Ag2O):

 

α−глюкоза α−глюкоза Мальтоза

(α−1,4 – глікозидний зв’язок)

 

2. Всі дисахариди є багатоатомними спиртами, для них характерні властивості багатоатомних спиртів (утворення простих і складних ефірів), вони дають якісну реакцію на багатоатомні спирти:

 

3.Всі дисахариди гідролізуються з утворенням моносахаридів:

В живих організмах гідроліз проходить під дією ферментів.

 




Переглядів: 4859

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Застосування глюкози | Полісахариди

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.004 сек.