Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Зміцненні здоров’я здорових і хворих

Раціональне харчування (далі РХ) (лат. Rationalis — розумний) — фізіологічно повноцінне харчування здорових людей з урахуванням їх статі, віку, характеру праці та інших чинників.

РХ сприяє збереженню здоров’я, опору шкідливим чинникам навколишнього середовища, високій фізичній і розумовій працездатності, а також активному довголіттю. Вимоги до РХ складаються з вимог до харчового раціону; режиму харчування; умов прийому їжі.

У документі ВООЗ «Здоров'я – 21» викладені основи політики збереження і зміцнення здоров’я всіх в Європейському регіоні та досвід багатьох міжнародних експертів з проблем харчування і здоров’я населення.

Харчова піраміда - це візуальна демонстрація правильного способу харчування, де у вигляді секторів піраміди показано співвідношення продуктів, які варто вживати.

На сьогоднішній день картинка з харчовою пірамідою - найпопулярніше зображення концепції здорового харчування в західному світі. Більше того, цією схемою користується офіційний орган охорони здоров’я − ВООЗ − у всіх своїх рекомендаціях, щодо харчування.

Перше зображення харчової піраміди з’явилося в 1974 у Швеції. У цілому, варіацій з деякими відхиленнями існує багато, кожна країна розробляє свою харчову піраміду. Хоча, по суті, всі ці варіанти дуже схожі, і головні принципи скрізь однакові. Особливо широко пропагується харчування за принципом «харчової піраміди» у країнах Скандинавії, Німеччини, Японії на Шрі- Ланці.

У рекомендаціях ВООЗ Піраміда харчування позиціонується як рекомендована дієтологічна модель, яку слід використовувати при побудові здорового харчового раціону. При розробці піраміди за основу її були взяті продукти, найбільш необхідні для здорового харчування. Піраміда наочно ілюструє різноманітність і співвідношення цих продуктів.

Згідно любо харчової піраміді, всі продукти, споживані людиною, поділені на 3 «поверху»:

Ø основні продукти. До них відносяться молоко, сир, сир, хліб, крупи, картоплю.

Ø додаткові продукти. До них відноситься велика кількість фруктів і овочів.

Ø верхівка піраміди. Питомо найменша частина. Там знаходяться риба, м’ясо і яйця.

В якості колірної схеми при створенні піраміди була використана всім відома і звична схема світлофора.

У зеленій зоні представлені продукти, які можна споживати без обмежень.

У жовтій зоні показані продукти, які необхідно вживати обачно.

У червоній зоні знаходяться продукти, при вживанні яких необхідно задуматися, чи варто їх вживати.

Піраміда здорового харчування XXI ст. розроблена фахівцями з Гарвардської школи громадського здоров’я і в 2005-му році представлена ВООЗ. Вміщені в ній рекомендації засновані на новітніх і достовірних результатах наукових досліджень, що стосуються зв’язку між харчуванням і станом здоров’я.

Піраміда складається з секторів, де кожен сектор − група поживних речовин. Всі групи поживних речовин у ній однаково важливі, ні без одного не може бути правильного харчування.

 

Рекомендації ВООЗ щодо харчування від 2002 року.

Продукти харчування Рекомендації ВООЗ від 1989 р. Рекомендації ВООЗ від 2002 р.
Жири в цілому 15 – 30% 15 – 30%
Насичені жирні кислоти 0–10% <10%
Поліненасичені жирні кислоти 3–7% 6–10%
Вуглеводи в цілому 55–75% 55–75%
Прості вуглеводи 0–10% <10%
Складні вуглеводи 50–70% Рекомендацій немає
Білок 10–15% 10–15%
Холестерин 0–300 мг/день <300 мг/день
Кухонна сіль <6 г/день <5 г/день (<2 г/день)
Фрукти та овочі ≥400г/день ≥400г/день
Бобові, горіхи, насіння ≥30 г/день (як частина 400 г фруктів та овочів)  
Клітковина 27–40г/день з інших продуктів

 

Найкорисніші масла (за спаданням): Ø -кедрова; Ø -гарбузова; Ø -з волоського горіха; Ø -обліпихову; Ø -авокадо; Ø -соєва, кукурудзяна; Ø -лляне; Ø -конопляне; Ø -соняшникову; Ø -оливкова. Найкорисніші горіхи (за спаданням): Ø -кедровий; Ø -волоський; Ø -лісовий; Ø -мигдаль; Ø -кешью; Ø -бразильський; Ø -фісташки; Ø -коксовий.  

 




Переглядів: 1744

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Режим поведінки хворих і комплекс лікувальних заходів | ДІЄТИЧНІ СТОЛИ

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.006 сек.