Студопедия
Контакти
 


Тлумачний словник

Реклама: Настойка восковой моли




Авто | Автоматизація | Архітектура | Астрономія | Аудит | Біологія | Будівництво | Бухгалтерія | Винахідництво | Виробництво | Військова справа | Генетика | Географія | Геологія | Господарство | Держава | Дім | Екологія | Економетрика | Економіка | Електроніка | Журналістика та ЗМІ | Зв'язок | Іноземні мови | Інформатика | Історія | Комп'ютери | Креслення | Кулінарія | Культура | Лексикологія | Література | Логіка | Маркетинг | Математика | Машинобудування | Медицина | Менеджмент | Метали і Зварювання | Механіка | Мистецтво | Музика | Населення | Освіта | Охорона безпеки життя | Охорона Праці | Педагогіка | Політика | Право | Програмування | Промисловість | Психологія | Радіо | Регилия | Соціологія | Спорт | Стандартизація | Технології | Торгівля | Туризм | Фізика | Фізіологія | Філософія | Фінанси | Хімія | Юриспунденкция

Do you know Russia?

Загрузка...

l. In which century was Christianity officially adopted in Russia?


a) eighth century

b) tenth century

c) eleventh century

d) twelfth century


2. In which year do the ancient chronicles first mention Moscow?


a) 1098

b) 1147

c) 1380

d) 1241


3. Which prince of Moscow defeated the Mongols in 1380?


a) Ivan Kalita

b) Yuri Dolgoruki

c) Dmitry Donskoy

d) Ivan IV (the Terrible)


4. When was the Romanov’s dynasty established?

a) in 1380 after the battle at Kulikovo field

b) in 1613 after the Time of Troubles

c) in 1812 after the defeat of Napoleon

d) in 1917 after the Revolution

5. St. Petersburg was founded in:


a) 1700

b) 1703

c) 1762

d) 1796


6. The founder of St. Petersburg was:


a) Ivan IV (the Terrible)

b) Peter the Great

c) Catherine the Great

d) Yuri Dolgoruki


7. Catherine II invited colonists from which country to settle in Russia in 1762?


a) France

b) Poland

c) Italy

d) Germany


8. Which emperor signed a manifesto abolishing serfdom in 1861?


a. Alexander I

b. Alexander II

c. Nicholas I

d. Nicholas II


9. The last Russian Emperor was:


a) Alexander II

b) Nicholas I

c) Nicholas II

d) Peter I


10. In 1812 there was a war between Russia and:


a) Finland

b) France

c) Sweden

d) Germany


11. Independence Day in Russia is celebrated in:


a) October

b) November

c) June

d) July


12. The Russian Head of State is:


a) Tsar

b) President

c) Prime Minister

d) Speaker


13. The Russian Coat of Arms has:


a) two-headed eagle

b) two crown

c) two crosses

d) three-headed eagle


14. The "Gold Ring of Russia" unites:


a) lakes

b) islands

c) the oldest towns and cathedrals

d) museums


15. Kizhi is situated in this lake:


a) Ladoga

b) Balhash

c) Onega

d) Ilmen


16. Valaam is:


a) a town

b) a museum

c) an island monestary

d) a cathedral


17. The State Hermitage is situated in:


a) Moscow

b) St. Petersburg

c) Suzdal



Интернет реклама УБС

d) Tobolsk


18. The Diamond Room is situated in:


a) Moscow Kremlin

b) Peterhof

c) Novgorod Kremlin

d) Museum of Fine Arts


19. This famous painter lived in Russia:


a) Turner

b) Kuindzhi

c) Constable

d) Renoir


20. M.P. Mussorgsky was:


a) a scientist

b) a painter

c) a composer

d) a poet


21. The greatest Russian scientist was:


a) Dmitry Mendeleev

b) Mikhail Lomonosov

c) Ivan Pavlov

d) Climent Timiryazev


22. The first man in space was:


a) Titov

b) Gagarin

c) Leonov

d) Armstrong


23. The biggest freshwater lake is:


a) Baikal

b) Sivash

c) Ilmen

d) Ladoga


24. Sakhalin is washed by the:


a) Pacific Ocean

c) Atlantic Ocean

b) Indian Ocean

d) Arctic Ocean


25. The highest Russian mountain is situated in:


a) the Caucasus

b) the Urals

c) Tibet

d) Altai


26. This city can be found on modern maps of Russia:


a) Leningrad

b) Gorky

c) Yekaterinburg

d) Kiev


27. The city-host of the 22 Olympic Games was:


a) Barcelona

b) Moscow

c) Athens

d) Berlin


28. Ivanovo is the centre of this industry:


a) steel

b) automobiles

c) textiles

d) chemical


29. Kaliningrad is situated in the:


a) West

b) North

c) South

d) East


30. The nearest Russian neighbour in the Far East is:


a) Korea

b) Japan

c) Mongolia

d) Finland


31. The Russian national costume is the:


a) skirt

b) coat

c) sarafan

d) kilt


32. There are a lot of museum collections in Moscow and St. Petersburg. When were they founded:


1) The Tretyakov Gallery

2) Russian Museum

3) The Hermitage

4) Fine Arts Museum

a) 1852

b) 1912

c) 1895

d) 1856


33. A lot of famous Russian artists took pleasure in painting great writers and poets. Match the painter and the poet.


1) Tolstoy

2) Pushkin

3) Radishchev

4) Griboyedov

a) Kiprensky

b) Repin

c) Kramskoy

d) Loktionov


34. Check your knowledge of Pushkin’s poetry. Try to remember who wrote the music on Pushkin’s poems and match the poem and the composer.


1)”Ruslan and Lyudmila“

2)”Evgeny Onegin“

3)”Mazepa“

4)”Boris Godunov“

5)”Aleko“

6)”Zolotoy Petushok“

a) Tchaikovsky

b) Rimsky-Korsakov

c) Glinka

d) Rachmaninov

e) Mussorgsky


Key: 1 b); 2 b); 3 c); 4 b); 5 b); 6 b); 7 d); 8 b); 9 c); 10 b); 11 c); 12 b); 13 a); 14 c); 15 c); 16 c); 17 b); 18 a); 19 b); 20 c); 21 b); 22 b); 23 a); 24 a); 25 a); 26 c); 27 b); 28 с); 29 a); 30 a); 31 c); 32 – 1 a), 2 b), 3 c), 4 d); 33 – 1 b), 2 a), 3 d), 4 c); 34 – 1 c), 2 a), 3 a), 4 e), 5 d), 6 b).


Загрузка...



<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
The United Kingdom | 

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:


 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.016 сек.