МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Дати визначення поняттям гомо- і гетеро полісахаридів. Навести приклади.Вказати до якого типу полісахаридів відносяться гепарин, рослинні камеді, гіалуронова кислота. Суть процесу фотосинтезу. Речовини, які беруть участь в даному процесі. Теоретична частина
Дисахаридами називають вуглеводи, молекули яких складаються з двох залишків моносахаридів однакової або різної природи, з’єднаних між собою глікозидним зв’язком. Будучи О-глікозидами, дисахариди легко гідролізуються в кислому середовищі, з утворенням двох молекул моносахаридів. У залежності від способу утворення глікозидного зв’язку, дисахариди поділяються на дві групи – відновні та невідновні. Представниками відновних дисахаридів є мальтоза, целобіоза та лактоза, а до невідновних відноситься сахароза. Молекула мальтози складається із двох залишків D-глюкопіранози з’єднаних 1,4-глюкозидним зв’язком. Лактоза - з залишків D-галактопіранози та D-глюкопіранози, сполучених 1,4-глікозидним зв’язком, целобіоза складається з двох залишків D- глюкопіранози, зв’язаних 1,4-глікозидним зв’язком. Залишок глюкози напівацитального гідроксилу має β-кофігурацію. Невідновний дисахарид – сахароза складається з залишків α-D-глюкопіранози і β-D-фруктофуранози. Дисахариди проявляють властивості моносахаридів, які утворюються при їх гідролізі. До полісахаридів відносять сполуки, молекули котрих містять більше десяти моносахаридних ланок, сполучених О – глікозидним зв’язком. Вони поділяються на гомополісахариди і гетерополісахариди. До гомополісахаридів відносяться крохмаль, який складається з амілози і амілопектину, глікоген (тваринний крохмаль) і целюлоза. До полісахаридів бактеріального походження відносяться декстрани, які використовуються у виробництві плазозамінників, а також пектинові речовини. До гетерополісахаридів відносяться полісахариди сполучної тканини, гіалуронова кислота, гепарин та рослинні камеді. Полісахариди при реакціях гідролізу утворюють моносахариди. Медичні препарати: сахароза, лактоза, крохмаль, поліглюкін, інулін, колодій, карбоксиметилцелюлоза, гепарин, хітін, рослинні камеді та ін.
|
||||||||
|