Машинобудівний завод випускає продукцію-компресорні станції. Завод має трьох конкурентів з аналогічною продукцією. Оцінка конкурентоспроможності здійснюється за допомогою експертних оцінок.
Розрахунки проводяться у таблицях 3.1, 3.2, а наочне зображення на рисунках 3.1, 3.2.
Студенти у даному розділі повинні самостійно провести опитування експертів (керівників та спеціалістів підприємства, де проходили виробничу практику) та обробити дані по показникам, що характеризують конкурентоспроможність потенціалу підприємства у таблиці 3.1.
Для визначення загальної конкурентоспроможності потенціалу використовується питома вага окремих показників за ступенем важливості: «І» склад та структура потенціалу – 0,16; «ІІ» конкурентний статус – 0,18; «ІІІ» конкурентоспроможність за технічними параметрами – 0,25; «ІV» конкурентоспроможність за економічними параметрами – 0,16; «V» фінансове забезпечення – 0,25. Розрахунки наведені в таблиці 3.2.
Рис. 3.1. Динаміка складових показників, що характеризують конкурентоспроможність потенціалу
Рис. 3.2. Динаміка загальної конкурентоспроможності потенціалу підприємств
Висновок: об’єкт дослідження є конкурентоспроможним на ринку.
Вихідні дані до виконання розрахунків розділу 3 наведені в таблиці 3.1.
Таблиця 3.1
Обробка експертних оцінок по досліджуваному підприємству
Назва показників
Номер (шифр) експертів
та номер місця
Середній бал
Вагомість
Усього
1. Склад та структура потенціалу
5,08
1.1 Загальна цінність підходу до визначення потенціалу
4,9
0,4
1,96
1.2 Співвідношення між спроможністю і можливістю
5,2
0,6
3,12
2. Конкурентний статус
6,14
2.1 Рівень інноваційного розвитку
5,6
0,4
2,24
2.2 Рівень використання потенціалу
6,2
0,3
1,86
2.3 Ефективність інноваційної політики
6,8
0,3
2,04
3. Конкурентноспроможність продукції за технічними параметрами
8,01
3.1 Потужність двигунів
8,0
0,3
2,4
3.2 Продуктивність роботи обладнання
9,0
0,2
1,8
3.3 Енергоємність продукту
7,6
0,4
3,04
3.4 Маса продукту
7,7
0,1
0,77
4. Економічна складова потенціалу
5,42
4.1 Потенціаловіддача
4,7
0,4
1,88
4.2 Витратність продукту
5,9
0,6
3,54
5. Фінанси
8,25
5.1 Рівень самозбереження підприємства
8,2
0,5
4,1
5.2 Оптимальне співвідношення між фінансовим потенціалом і спроможністю підприємства
8,3
0,5
4,15
Таблиця 3.2
Результати обробки експертних оцінок підприємств-конкурентів і досліджуваного підприємства
№ п/п
Конкуренти та підприємство – об’єкт дослідження
Підсумки оцінок за групами показників
Загальна конкуренто-спроможність потенціалу підприємства
Склад та структура потенціалу
Конкурен-тний статус
Конкуренто-спроможність за технічними параметрами
Конкуренто-спроможність за економічними параметрами
Примітка. «І» склад та структура потенціалу; «ІІ» конкурентний статус; «ІІІ» конкурентоспроможність за технічними параметрами; «ІV» конкурентоспроможність за економічними параметрами; «V» фінансове забезпечення.