Студопедия
Контакти
 


Тлумачний словник

Реклама: Настойка восковой моли




Класифікація грибів

План лекції

7.1. Класифікація грибів.

7.2.Ресурси дикорослих грибів.

7.3. Харчова цінність грибів.

Ключові слова:їстівні гриби, термін зберігання, ресурси, харчова цінність.

Клас грибів - це нижчі рослинні організми, в клітинах яких відсутній хлорофіл, тому вони не можуть засвоювати вуглець із вуг­лекислого газу повітря. Для побудови свого тіла вони використову­ють органічні речовини того середовища, на якому розвиваються. У природі існує понад 80 тисяч видів грибів.

Їстівні гриби, яких нараховують близько 200 видів, об'єднують у групу шапинких - найбільше високоорганізованих вищих грибів. З 200 видів для заготівлі і переробки рекомендовані близько 40.

Свіжі гриби є швидкопсувними продуктами і можуть зберігатися нетривалий час. Залежно від виду вони можуть зберігатися при температурі від 0 до 2 °С - 3 - 5 діб; при + 10 °С -1,5-3 доби; при +20 °С - 20 - 30 годин.

Крім того, товарні запаси дикорослих грибів обмежені, а їхнє роз­міщення нерівномірне, реальне їхнє освоєння складає 10 - 15 %. Причому через Чорнобильську катастрофу використання дикорослих грибів, небезпечне для людини, бо гриби здатні накопичувати в десятки разів більше важких металів, у тому числі і радіоактивних, їж їх знаходиться в навколишньому середовищі.

На дикорослі гриби багаті ліси Закарпаття, Івано-Франківської, Чернігівської, Волинської, Рівненської, Хмельницької і Житомирської областей

Товарні ресурси складають близько 50 % біологічних запасів українських лісів. У врожайні роки рівень рентабельності заготівель грибів у найбільше плодоносних районах складає 35 %. Однак заготівлі складають приблизно 8 % товарних ресурсів. Врожайність і можливі щорічні обсяги заготівель дикорослих грибів установлено практично для всіх областей України, на території яких є ліси. Врожаї грибів за останні п'ять років коливаються в межах від 36 до 137 кг/га. Необхідно додати, що навіть дуже висока врожайність не говорить про такий же їх збір.

Таблиця 2 Розміщення товарних ресурсів дикорослих грибів



Интернет реклама УБС

Зона   Запаси то­варних ре­сурсів, %   Вид продукції, що заготовлюється   Промислове значення  
Західне Полісся   40-50   Маслюки, білі гриби, грузді, лисички, си­роїжки   Основні заготівки  
Центральне і Схід­не Полісся     Рижики, підберезни­ки, опеньок   Теж  
Карпати     Опеньок   Теж  
Східна лісостепова частина   1-2   Опеньок, моховик, сироїжка   Немає  
Західна лісостепо­ва частина   5-10   Маслюки, грузді, білі гриби   Додаткові заготівлі  
Степова частина     Опеньок, рядовка, сироїжка, грузді   Немає  
Передгірна і гірсь­ка частини Криму   1 -2   Опеньок, рядовка, сироїжка, грузді   Немає  

 

Слід зазначити, що досить інтенсивний розвиток грибоводства в Донецькому регіоні зумовлений і тим, що товарні запаси дикорослих грибів незначні.

Одним із напрямків культивування є використання складських при­міщень, що тимчасово пустують, для виробництва грибів. Йдеться про сховища овочів і фруктів, що в силу об'єктивних причин не використо­вуються. Використання цих сховищ для вирощування грибів може істот­но розширити асортимент свіжих продуктів, багатих на вітаміни.

Врожайність грибів складає 16 і більш кг/м2. Від однієї тонни субстрату для вирощування (солома, земля, відходи бройлерного виробництва або молочно-товарних ферм) одержують грибів до 144 кг, а рівень рентабельності знаходиться в межах 34,4 - 84,2 %. За рік знімають у середньому 5 врожаїв, тобто один цикл триває 70 днів.

Відносно стійкий попит і популярність грибів у населення зумов­лено наявністю комплексу вітамінів, білків, мінеральних речовин тощо (табл. 4.50) і специфічним грибним запахом.

Таблиця3. Хімічний склад грибів

Гриби   Вміст основних речовин на 1 00 г їстівної частини  
%   мг%  
Вода   Білки   Ж-ри   Вуглеводи   Вітаміни  
Загальні цукри   у т. ч. моно- і дицукри   В,   В2   РР   С  
Білі:                                      
- свіжі   89,9   3,2   0,7   1,6   1,1   0,02   0,30   4,6   ЗО  
- сушені   13,0   27,6   6,8   10,0   9,5   0,27   3,23   40,4    
Підберезники:                                      
- свіжі   90,3   2,3   0,9   3,7   1,4   0,07   0,22   6,3    
- сушені   13,0   24,0   9,3   37,2   14,5   0,30   2,23   65,0   .  
Лисички свіжі   91,0   0,9   0,4   2,1   1,5   0,01   0,36   -    
Маслюки свіжі   94,5   0,9   0,4   3,2   0,5   0,03   0,27   -    
Опеньки свіжі   90,0   2,2   0,7   1,0   0,5   0,02   0,38   10,9    
Красноголовець:                                      
- свіжі   91,1   з,з   0,5   3,4   1,2   0,02   0,45   9,7    
- сушені   13,0   32,5   4,9   33,2   11,7   0,15   4,40   95,0   .  
Рижики свіжі   88,9   1,9   0,8   2,0   0,5   0,07   0,20   -    
Сироїжки свіжі   83,0   1,7   0,3   2,0   1,5   0,01   0,30   6,4    
Зморшки свіжі   92,0   2,9   0,4   2,0   0,2   0,01   0,10   -    

 

Порівняння сушених грибів за калорійністю і засвоюваністю по­казує, що вони не поступаються в цьому хлібу, картоплі тощо.

 

Контрольні запитання

1. Дати класифікацію грибів.

2. Охарактеризувати ресурси дикорослих грибів в Україні.

3. Дати характеристику харчової цінності грибів.

 


Читайте також:

  1. II. Класифікація видатків та кредитування бюджету.
  2. V. Класифікація і внесення поправок
  3. V. Класифікація рахунків
  4. А. Структурно-функціональна класифікація нирок залежно від ступеню злиття окремих нирочок у компактний орган.
  5. Адміністративні провадження: поняття, класифікація, стадії
  6. Аналітичні процедури внутрішнього аудиту та їх класифікація.
  7. Банківська платіжна картка як засіб розрахунків. Класифікація платіжних карток
  8. Банківський кредит та його класифікація.
  9. Банківські ресурси, їх види та класифікація
  10. Будівельна класифікація ґрунтів
  11. Будівельні домкрати, їх призначення, класифікація та конструкція.
  12. Будівельні лебідки, їх призначення, класифікація та конструкція.

Загрузка...



<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Вимоги до якості і дефекти консервів | Ментальність – основа відмінностей культур

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:


 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.001 сек.