Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Фізіолого - гігієнічні основи побудови лікувальних дієт і режиму харчування


Лікувальне харчування – це харчування, що відповідає потребам хворого організму в нутрієнтах і враховує особливості його обмінних процесів, а також стан окремих функціональних систем.


Основне завдання лікувального харчування :


- Відновлення порушеної рівноваги в організмі,
- Пристосування нутрієнтного складу раціонів до метаболічних особливостей організму,
- Підбір і поєднання продуктів,
- Вибір способу кулінарної обробки на основі фізіологічних особливостей обміну, стану органів і систем хворого.

 

Лікувальне харчування базується на теорії збалансованого харчування.

 

Фізіолого- гігієнічні принципи лікувального харчування :


1. Кількісна і якісна відповідність і збалансованість
- забезпечення фізіологічних потреб хворої людини в нутриентах і енергії;

2. Адекватність - забезпечення відповідності між особливостями метаболізму і перебігом патологічного процесу, властивостями, складом їжі і можливостями хворого її засвоювати;
3. Щадіння - обмеження або виключення інгредієнтів їжі, які дратують хворий орган або обтяжують його.

Виділяють такі види щадіння:

- Функціональне (певний нутрієнтний склад та енергетична цінність раціону);
- Механічне (регулювання обсягу і маси раціону, отримання ніжної консистенції за рахунок подрібнення, збивання, протирання, видалення клітковини і сполучної тканини,

варіння і припускання);

- Хімічне (видалення екстрактивних речовин, ефірних масел, органічних кислот, мінеральних солей, холестерину, продуктів окислення жирів);

- Термічне щадіння (температура гарячих страв повинна бути не вище 60 ° С, холодних - не нижче 15 ° С);

Велике значення для дієтичного харчування має зменшення проміжків між прийомами їжі до 2-4 годин ( 5-6 разове харчування ) і помірні навантаження до і після прийому їжі
4. Різноманітність - використання широкого асортименту продуктів, різних страв і продуктів спеціального призначення з урахуванням специфічної дії їжі;

5. Динамічність - перехід від щадіння органу до його тренування. Принцип тренування полягає в розширенні суворої дієти з обмеженнями на повноцінний харчовий режим.
Принцип тренування здійснюється за "ступінчастою" системою та системою "зигзагів".
"Ступенева" система - поступове розширення суворої дієти за рахунок дозованого зняття обмежень.
Система "зигзагів" передбачає різку та короткочасну зміну дієти ( 1 раз на 7-10 днів).
Контрастні дієти (дні ) бувають двох видів: навантажувальні ("плюс - зигзаги") і розвантажувальні ("мінус - зигзаги").

 

Дієта – це харчовий раціон і режим харчування, призначений хворим людям. До дієт також висуваються фізіолого-гігієнічні вимоги.

 

 

 

 

При лікувальному і дієтичному харчуванні використовується номерна система дієт. Найбільш поширені дієти № 1, 2, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 15
Досвід роботи дієтичних закладів свідчить, що достатньо мати 4 раціони:

раціон 1 - дієта № 1,

раціон 2 - дієта № 2,

раціон 3 - дієти № 5, 7, 10,

раціон 4 - дієта № 8, 9

 

 




Переглядів: 1275

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.006 сек.