Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Біохімічне дослідження жовчі.

Бактеріологічне дослідження жовчі.

Мікроскопічне дослідження жовчі.

Це дослідження проводиться на протязі 30 хвилин після її одержання, оскільки жовчні кислоти руйнують клітинні елементи жовчі. Цей час може бути продовжений до 2 – 3 годин за допомогою додавання консерванту – 10% розчину формаліну.

У здорових людей жовч прозора, містить обмежену кількість лейкоцитів, лейкоцитоїдів (круглих кліток, що нагадують за формою лейкоцити, і утворюються зі злущеного епітелію 12палої кишки, що не має діагностичного значення), кліток епітелію жовчних проток, одиничних кристалів.

При хронічному холециститі кількість лейкоцитів у слизу збільшується, утворюються групи по 20 – 50 і більше екземплярів. Циліндричний епітелій жовчного міхура і жовчовивідних шляхів виявляється у вигляді шарів по 25 – 30 кліток у поле зору.

Підвищений вміст у жовчі лейкоцитів і епітелію жовчовивідних шляхів розцінюється як ознака запального процесу тільки при наявності інших клініко–лабораторних і інструментальних ознак загострення.

Жовч у хворих хронічним холециститом звичайно насичена великою кількістю кристалів холестерину і білірубіната кальцію, що є ознакою дестабілізації колоїдної системи жовчі – дизкрінії.Ознакою жовчнокам’яної хвороби є наявність у жовчі конгломератів кристалів і мікролітів.

При мікроскопії жовчі можуть з'являтися друзи грибів, яйця аскарид і котячої двохвустки або самі паразити, лямблії.

Більш інформативною для діагностики підвищеної літогенності жовчі є поляризаційна мікроскопія. При хронічному холециститі в міхуровій жовчі знаходяться анізотропні кристали, а печінкова жовч не містить оптично активних структур.

Бактеріологічне дослідження жовчі має допоміжне значення. При одержанні жовчі до неї можуть потрапляти мікроорганізми з інших відділів шлунково – кишкового тракту. Необхідно виконати посіви жовчі на різні живильні середи. Етіологічне значення можуть мати тільки збудники, які утримуються в жовчі в дуже високих концентраціях – мікробне число повинне складати не менш 1000 у 1 мл жовчі. Можливе і використання експрес – методів ідентифікації збудника: метод дифузії в агарі; метод прямої фазово–контрастної мікроскопії; метод серійних розведень; турбидиметричний метод. Можливе імунологічне визначення збудника методом парних сироваток (по збільшенню титрів антитіл) або внутрішньошкірних проб з антигеном до збудника.

Жовч – складна колоїдна система, що складається з міцелл і міжміцеллярної фази. До складу жовчі входять жовчні кислоти, холестерин, фосфоліпіди, білірубін, електроліти, білки, ферменти, гормони, мукополісахариди, вітаміни. Вона має виражені солюбілізуючі властивості – містить у водному розчині речовини, що є водонерозчинними, гідрофобними (холестерин, інші ліпідні компоненти, кальцієві солі білірубіна). Стабільність колоїдної системи жовчі обумовлена її міцеллярною структурою. Міцелла жовчі – макромолекулярний ліпопротеїновий комплекс, що ″плаває″ у водно-му розчині і має форму диска. Міцелли жовчі містять 65 – 90% усіх фосфоліпідів, що знаходяться в жовчі, холестерин, ліпо- і мукопротеїди, вітаміни, гормони.

Гідрофобні компоненти міцелли, в основному холестерин, ″сховані″ в внутрішній частині комплексу. Зовнішню частину міцелли утворюють гідрофільні ділянки молекул жовчних кислот і фосфоліпідів, що забезпе-чують утримання всього полімолекулярного комплексу у водному розчині. Колоїдна стабільність жовчі зберігається за умови, якщо співвідношення холестерин – фосфоліпіди = 1:3, а холестерин – жовчні кислоти = 1:11.

При загостренні холециститу в крові накопичуються глюкопротеїди -індикатори активного запального процесу. До них відносяться сиалові кислоти, серомукоїди, гексозаміни, фукоза, що дають позитивну реакцію з ДФА – реактивом. У 10 – 15 разів підвищується в жовчі вміст фібриногену і продуктів його розпаду. Також у жовчі підвищується зміст білка з формуван-ням дизпротеїнемії (підвищенням рівня альбумінів при зниженні вмісту природних захисних секреторних імуноглобулінів А.

Зменшується холато-холестериновий коефіцієнт.

 

Основні біохімічні показники жовчі в нормі.

Показник Міхурова жовч Печінкова жовч
Білірубін, мкмоль\л 225 – 702 37 – 154
Холестерин, ммоль\л 3, 5 – 8,0 1, 0 – 5, 0
Жовчні кислоти, ммоль\л 20, 3 – 63, 3 5, 2 – 13, 5
Білок, ммоль\л 5, 9 – 6, 9 2, 5 – 2, 9
Липопротеиновый комплекс, м\л 12, 5 – 17, 5 1, 9 – 2, 9
ДФА – реакція, ОД 0, 05 - .0, 10 0, 07 – 0, 073
Холато – холестериновий коефіцієнт 6 - 8  

 


Читайте також:

  1. Адаптовані й специфічні методи дослідження у журналістикознавстві
  2. Актуальність дослідження
  3. Алгоритм дослідження кон’юктури
  4. Аналіз документів як метод соціологічного дослідження.
  5. Аналіз інформації та постановка задачі дослідження
  6. Аналіз потреб споживачів та аналіз конкурентів у процесі маркетингового дослідження
  7. Аналітичний метод дослідження
  8. Анкета — основний інструмент дослідження
  9. Біохімічне обґрунтування принципів спортивного тренування
  10. Вибір методів дослідження
  11. Вибір методу (методики) проведення дослідження




Переглядів: 3718

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Фази багатомоментного дуоденального зондування. | ЛАБОРАТОРНО – ІНСТРУМЕНТАЛЬНА ДІАГНОСТИКА.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.006 сек.