Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Поняття про класифікацію мікроорганізмів.

Мікроби — це найбільша за кількістю та дуже різноманітна за рівнем організації частина організмів, які населяють біосферу Зем­лі. Об'єднують їх тільки малі розміри, тому систематизувати ці ор­ганізми складно. В основу класифікації мікроорганізмів покладено особливості їх морфологічних і біологічних властивостей. Збудники хвороб є серед неклітинних (віруси — царство Vira, та пріони — ще недостатньо вивчений вид інфекційних агентів) і клітинних орга­нізмів. Клітинні поділяють на два царства: прокаріоти (доядерні) та еукаріоти (ядерні). Патогенні мікроорганізми трапляються серед прокаріотів (бактерії) і еукаріотів (гриби і найпростіші; схема 1).

Наука, яка описує види організмів, виявляє ступінь спорідненості та об'єднує їх у класифікаційні категорії (таксони), називається систематикою. Таксономія — наука про принципи і методи класифікації організмів. Згідно з новим таксономічним кодексом бактерій запроваджено такі міжнародні класифікаційні категорії: цпрстіш відділ — група — клас — порядок — родина - рід -вид - варіанти. Загальновизнаною міжнародною є класифікація бактерій Д. Берджі (1860—1937). Останнє 9-е нпдпіши "Визначника бактерій Берджі" вийшло в 1993 році (США). Визначник об'єднує лише невелику кількість бактерій, які існують у природі. Він побудований на фенотипових ознаках: морфологічних, тинкторіальних, фізіологічних і молекулярно-генетичних. Такий поділ бактерій найбільше підходить для ідентифікації (визначення виду) бактерій з метою діагностики інфекційних хвороб. Відповідно до визначника бактерії поділяють на 4 групи (схема 2). Групи включають родини, роди та види; деякі бактерії об'єднані в порядки і класи.

Основною таксономічною одиницею є вид. Вид — це сукупність мікроорганізмів, які мають подібні морфологічні, фізіологічні та молекулярно-генетичні ознаки, подібний обмін речовин та спільне походження. Визначення виду бактерій називається ідентифікаці­єю, її проводять за морфологічними, тинкторіальними, фізіологіч­ними, культуральними антигенними, молекулярно-генетичними та іншими ознаками.

Морфологічні ознаки характеризують форму, рухливість, спо­роутворення, наявність капсули.

Тинкторіальні ознаки відображають відношення до барвників; воно залежить від спорідненості структур клітин до барвників, уна­слідок чого вони набувають певного забарвлення.

Фізіологічні ознаки — це культуральні та біохімічні властивості бактерій.

Культуральні ознаки — це характер росту бактерій на поживно­му середовищі. Бактерії, що виросли на поживному середовищі, нази­ваються культурою. Культура, що містить один вид мікроорганізмів, називається чистою. Змішана культура містить різні види мікро­організмів. У рідкому поживному середовищі бактерії утворюють помутніння, плівку, осад тощо; на щільному середовищі вони утворюють колонії. Колонія — це видиме скупчення бактерій на поживному середовищі

.Біохімічні ознаки — здатність бактерій виділяти ферменти та інші біологічно активні речовини.

Антигенні ознаки визна­чають за допомогою імунних сироваток, що містять специ­фічні антитіла

.Молекулярно-генетичні ознаки характеризують ін­дивідуальність ДНК. Порів­нюють структуру ДНК до­сліджуваного виду бактерій з еталонною ДНК для цього виду бактерій (з генетичним зондом). Генетичний зонд — це невелика ділянка одно-ниткової ДНК, нуклеотидна послідовність якої унікаль­на для певного виду або роду бактерій. Ці зонди мічені флюорохромами, радіоізото­пами або ферментами і здатні взаємодіяти з денатурованою (однонитковою) ДНК збуд­ника за законом комплемен-тарності. Якщо подібність становить 90 % і більше, то бактерії належать до одно­го виду. На цьому принципі

ґрунтується застосування молекулярних зондів, за допомогою яких у досліджуваному матеріалі визначають ДНК збудника і встановлю­ють діагноз хвороби.

Якщо бактерії мають деякі відмінності від видових ознак, то їх роз­глядають як підвид. Бактерії, що відрізняються незначними спадкови­ми властивостями, називають варіантами. Практичне значення мають такі варіанти: морфовар — бактерії одного виду, що різняться за морфо­логічними ознаками, біовар — за фізіологічними, серовар — за антиген­ними, хемовар — за хімічними, фаговар — за відношенням до фатів.

Штам — культура бактерій, виділена з конкретного джерела (ор­ганізму людини, тварини, навколишнього середовища). Штам мож­на вважати найнижчою таксономічною одиницею бактерій. Він по­значається протокольними номерами або за джерелом, місцевістю, де був виділений.

Клон — потомство однієї бактеріальної клітини, тому ці мікроорга­нізми мають ідентичні (від лат. identicus — однаковий) властивості.

Згідно з Міжнародним кодексом номенклатури (від лат. nomenclature. — перелік, опис імен) бактерій їх називають за бі­нарною номенклатурою. Кожний вид бактерій має видову і родо­ву назви. Назву бактерій пишуть латинською мовою: родову назву пишуть з великої літери, видову — з малої. Наприклад: збудник правця — Clostridium tetani, збудник чуми — Yersinia pestis, збуд­ник холери — Vibrio cholerae, один із збудників шигельозу (дизен­терії) — Shigella sonnei. Допускається скорочення родової назви — S. sonnei.

Основні принципи класифікації і номенклатури бактерій вико­ристовують і стосовно інших мікроорганізмів.

 

 


Читайте також:

  1. II. Поняття соціального процесу.
  2. V. Поняття та ознаки (характеристики) злочинності
  3. А/. Поняття про судовий процес.
  4. Адміністративний проступок: поняття, ознаки, види.
  5. Адміністративні провадження: поняття, класифікація, стадії
  6. Акти застосування юридичних норм: поняття, ознаки, види.
  7. Аналіз ступеня вільності механізму. Наведемо визначення механізму, враховуючи нові поняття.
  8. АРХІВНЕ ОПИСУВАННЯ: ПОНЯТТЯ, ВИДИ, ПРИНЦИПИ І МЕТОДИ
  9. Аудиторські докази: поняття та процедури отримання
  10. Базове поняття земле оціночної діяльності.
  11. Базові поняття
  12. Базові поняття про класифікацію медичної техніки




Переглядів: 5901

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Досягнення мікробіології в боротьбі з інфекційними хвороба­ми. Мікробіологічна служба в Україні. | Коротка морфологічна характеристика грибів, спірохет, найпростіших, рикетсій, хламідій, мікоплазм, вірусів.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.006 сек.