Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Білковий обмін

ТЕКСТ ЛЕКЦІЇ

Практичні навички

Навчально – цільові питання

Лекція 9. Раціональне харчування. Харчування й маса тіла

1. Основні принципи збалансованого харчування.

2. Роль білків, жирів та вуглеводів в організмі людини.

3. Значення води для життєдіяльності організму.

4. Характеристика мікроелементів які надходять до організму людини з продуктами харчування.

5. Причини надлишкової маси тіла.

6. Механізм контролю маси тіла за допомогою індексу маси тіла.

 

1. Уміти визначати провідну функцію білків, жирів та вуглеводів.

2. Визначати фактори які сприяють накопиченню надлишкової маси тіла.

3. Здійснювати контроль маси тіла за допомогою індексу маси тіла.

Міжпредметні та міждисциплінарні зв’язки :

Забезпечуючі дисципліни –хімія, загальна біологія, екологія.

Забезпечувані дисципліни – анатомія, фізіологія та гігієна людини, екологія, основи медичних знань, педіатрія, фізична культура.

 

Останні десятиліття характеризуються значним зростанням інтересу до проблеми харчування людини, тому що правильне харчування забезпечує нормальний плин процесів росту й розвитку організму, обмінних процесів, збереження здоров'я.

Одноманітне харчування, при якому виключаються окремі компоненти збалансованого харчового раціону викликає порушення обміну речовин.

Концепція збалансованого харчування може бути в цілому зведена до наступних принципів:

- відповідність енергоспоживання енергетичним витратам людини;

-дотримання досить строгих взаємин між численними незамінними факторами харчування, кожному з яких в обміні речовин належить специфічна роль;

- певний режим харчування.

Для нормальної життєдіяльності людині необхідно в потрібній кількості й в оптимальному співвідношенні всі компоненти харчових продуктів: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини, вода.

Білок складається з амінокислот, які є не тільки джерелом синтезу нових структурних білків, ферментів речовин, але й джерелом енергії. Багато білкових структур побудовано з неповторних комбінацій тільки 20 амінокислот. Одні з них можуть синтезуватися в організмі (гліцин, аланін та ін.), інші (аргінін, лізин та ін.) не синтезуються й повинні обов'язково надходити з їжею. Білки, що містять повний набір незамінних амінокислот називаються біологічно повноцінними.

У добу в організм дорослої людини має надходити з їжею близько 70-90 грам білка (1 м білка на 1 кг маси тіла), причому 30 грам білка повинне бути рослинного походження.

Кількість засвоєного білка залежить і від виконуваного фізичного навантаження.

На регуляцію білкового обміну впливає нервова системи, гормони гіпофіза, щитовидної залози, наднирників.


Читайте також:

  1. Автоматичний обмін даними.
  2. АДАПТАЦІЯ ОБМІНУ РЕЧОВИН ДО М'ЯЗОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
  3. Американський стандартний код для обміну інформацією ASCII.
  4. Білковий обмін: загальні відомості
  5. Буфер обміну — це тимчасове місце зберігання інформації, яку було скопійовано або переміщено з одного місця з метою використання в іншому.
  6. Вентиляція. Види вентиляції. Організація повітрообміну в приміщеннях, повітряний баланс, кратність повітрообміну
  7. Вібротеплообмінник для сипких середовищ
  8. Водний і мінеральний обмін
  9. Водний обмін у наземних тварин. Пристосування до життя в аридних умовах
  10. Газообмін у легенях і тканинах
  11. Газообмін у пірнаючих тварин




Переглядів: 1172

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
ТЕКСТ ЛЕКЦІЇ | Водний і мінеральний обмін

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.004 сек.