Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Тема 9. ЕКСПЕРТИЗА ТОВАРІВ

Тема 8: ДЕРЖАВНИЙ КОНТРОЛЬ ЯКОСТІ ТОВАРІВ

Контроль якості товарів — діяльність з проведення вимірів, експертизи, випробувань чи оцінки однієї або кількох характеристик об'єкта і порівняння отриманих результатів з встановленими вимогами.

Контроль якості продукції визначається на різних рівнях:

1. Спеціалізований контроль здійснюється на рівні держав­них органів. Перевіряють якість споживчих товарів органи:

— Державного комітету України по стандартизації, метро­логії і сертифікації;

— Державного санітарного догляду;

— Державного ветеринарного догляд;

— Державної служби по карантину рослин.

Основним видом спеціалізованого контролю є інспекційний контроль, який здійснюють спеціально уповноважені особи з метою перевірки ефективності раніш виконаного контролю.

2. Внутрішньовиробничий контроль здійснюється на рівні підприємства. Основні види внутрішньовиробничого контро­лю:

виробничий, який здійснюється на стадії виробництва;

операційний, який здійснюється під час технологічного процесу чи після його завершення;

приймальний, за результатом якого приймається рішення про придатність продукції до поставки покупцеві.

3. Відомчий контроль здійснюється на рівні міністерства (відомства). До відомчого контролю можна віднести: вхідний контроль товарів при прийманні їх у споживача; експлуатаційний контроль, який здійснюється на стадії експлуатації у межах гарантійних термінів.

Державна система стандартизації в Україні визначає ціль та принципи управління, форми та загальні організаційно технічні правила виконання всіх видів робіт по стандартизації.

Державний нагляд у напрямі стандартизації передбачає контроль за дотриманням підприємцями стандартів, норм та правил при виробництві та випуску продукції (виконання робіт, надан­ня послуг) для забезпечення інтересів суспільства та споживачів, безпеки життя, здоров'я та майна громадян, збереження навколишнього середовища.

Метою державного метрологічного контролю і нагляду є перевірка додержання вимог нормативно-правових актів Ук­раїни і нормативних документів із метрології (науки про вимірювання).

Сертифікація продукції в Україні поділяється на обов'яз­кову та добровільну. Здійснюється вона органами Держстандарту та уповноваженими на це підприємствами й організаціями з метою: запобігання реалізації продукції, що є небезпечною для життя, здоров'я, майна громадян та природного середовища; сприяння споживачеві у компетентно­му виборі продукції; створення умов для участі суб'єктів підприємницької діяльності в міжнародному економічному, на­уково-технічному співробітництві та міжнародній торгівлі.

Державний санітарно-епідеміологічний нагляд — діяльність органів та установ державної санітарно-епідеміологічної служби щодо:

1) контролю за дотриманням юридичними та фізичними особами санітарного законодавст­ва для запобігання, виявлення, зменшення або усунення шкідливого впливу небезпечних факторів на здоров'я людей;

2) застосування заходів правового характеру до порушників.

Метою проведення санітарно-епідеміологічного нагляду є охорона здоров'я населення від захворювань та шкідливо­го впливу навколишнього середовища, в тому числі продукції (товари, послуги) на організм людини.

Проведення ветеринарного нагляду спрямовано на випуск для реалізації доброякісних продуктів та сировини тваринно­го походження, проведення ветеринарно-санітарної експертизи продуктів тваринного та рослинного походження, радіологіч­ний та токсикологічний контроль продуктів тваринного і рослинного походження на ринках, м'ясокомбінатах, базах що­до заготівлі, зберігання та реалізації продуктів.

Метою проведення фітосанітарного контролю сировини та продукції є:

1) охорона території країни від за­несення або самостійного проникнення з-за кордону карантинних об'єктів (комахи, кліщі і т. д.);

2) забезпечення державного контролю за витримуванням особливого каран­тинного режиму та проведення заходів щодо карантину рослин при вирощуванні, заготівлі, вивезені, ввезенні, зберіганні, переробці, реалізації та використанні підкарантинних матеріалів і об'єктів;

3) своєчасне виявлення, локалізація і ліквідація карантинних об'єктів, а також за­побігання їх проникненню в регіони країни, де вони відсутні.

Контроль та аналіз радіологічних показників здійснюють як виробники, так і органи санітарної та ветеринарної служб країни.

Дотримання прав споживачів та їх захист здійснюються на основі закону України «Про захист прав споживачів». Пра­ва споживачів, що визначені законом, це:

- державний захист прав споживачів;

- гарантований рівень споживання;

- належна якість товарів, торгівельного та інших рівнів обслуговування;

- безпека товарів (робіт, послуг);

- необхідна, доступна та вірогідна інформація про кількість, якість і асортимент товарів (робіт, послуг);

- відшкодування збитків, завданих товарами неналежної якості;

- звернення до суду та інших уповноважених органів з метою захисту порушених прав;

- об’єднання в організації споживачів для відстоювання своїх прав.

 

Незважаючи на існуючу державну систему контролю якості, безпеки товарів і захисту прав споживачів, внаслідок розбалансування економіки відбувається суттєве знижений обсягів виробництва, а в той же час ринок насичується низько­якісними і недоброякісними товарами. Для об'єктивного оціню­вання якості вітчизняних і імпортних товарів необхідні спеціалізо­вані організації з експертизи товарів, які можуть зробити компе­тентний висновок про якість партії товарів, які закуповуються, ви­значити їх вартість, походження, конкурентоспроможність тощо.

"Експертиза"(походить від латинського expertus дослід­ний) — це дослідження будь-якого процесу чи об'єкта, яке вима­гає спеціальних знань, з наданням компетентного висновку.

Експертиза товарів як специфічний вид діяльності являє со­бою випробування, дослідження якості (споживчих властивос­тей, нешкідливості, безпечності, харчової цінності тощо, кількості та відповідності умовам нормативної документації, умовам дого­вору партії (або окремого товару)) з поданням об'єктивного (незалежного), кваліфікованого висновку.

Дуже часто термін "експертиза" ототожнюється з терміном "контроль", що є невірним. Експертиза відрізняється від контролю якості продукції або товарів сферою застосування; суб'єктами проведення експертизи, кінцевими результатами.

По-перше, якщо контроль (у традиційному розумінні) здійс­нюють особи, які мають право на контрольні функції (співробітники відділу технічно­го контролю, контрольні заводські лабораторії, в торгівлі — товарознавці, інспектори, контролери, споживачі), то експертизу здійснюють незалежні від зацікавлених сторін особи.

По-друге, якщо контролю піддають, як правило, всю про­дукцію то експертиза проводиться тільки стосовно такої про­дукції, яка під час приймання, на думку одержувача, виявилась недоброякісною або такою, що не відповідає умовам договору, а також продукції, щодо якості якої виникла суперечка сторін: постачальника (продавця), одержувача (покупця), третьої сторо­ни (транспортної організації).

По-третє, до обов'язків осіб, які здійснюють контролюючі функції, належать прийняття рішень і надання розпоряджень про заборону випуску, вивантаження або реалізацію окремих видав товарів; вони можуть подавати позови до суду, передавати доку­менти органам дізнання, накладати на винних осіб адміністра­тивні стягнення тощо. Проте експерт не може приймати адміністративні рішення і давати буда-які вказівки щодо подаль­шого використання товару.

По-четверте, результатом проведеного контролю є акти приймання, сертифікати. Після завершення експертизи складається акт експертизи, тобто результатом експертизи є письмовий обґрунтований вис­новок, за який експерт несе юридичну відповідальність.

Експертиза товарів може мати назву експертизи споживчих товарів або товарна експертиза або товарознавча експертиза.

Таким чином,товарознавча експертиза — оцінка споживчих властивостей товарів за органолептичними, фізико-механічними, хімічними, мікробіологічними показниками та показниками безпеки. Експертиза проводиться на основі визначених нормативною доку­ментацією правил відбору зразків, дослідження яких дають репрезентативний результат.

До експертних організацій, які уповноважені проводити екс­пертизу кількості і якості товарів та здійснювати незалежні това­рознавчі експертизи в Україні, належать:

- Торгово-промислова палата,

- Держ­стандарту України,

- центри метрології і стандартизації Держстандарт Украї­ни,

- державні структури у справах захисту прав споживачів,

- Гігієнічний центр та структури Міністерства охорони здоров’я України,

- деякі громадські організації, діяль­ність яких пов'язана з контролем за якістю товарів.

 

Проведення експертизи доручається виключно експертам, спеціалістам, вченим, які володіють спеціальними професійними знаннями, мають відповідну високу теоретичну підготовку, до­статній практичний досвід за своїм фахом. Це незалежні особи, які не зацікавлені в результатах експертної оцінки товару.

 

Під час проведення контролю за якістю і безпекою продукції і товару кінцевим результатом роботи є:

- на виробничих підприємствах — посвідчення про якість;

- в торгівлі і під час проведення сертифікації — сертифікати відповідності, гігієнічні, фітосанітарні, ветеринарно-санітарні, екологічні;

- при проведенні інших видів контролю — акта перевірки.

Види експертизи

За підставами призначенняу практиці Торгово-промислової палати України розрізняють такі види експертизи: первинні, або основні, додаткові, повторні, комплексні, контрольні.

Первинна експертиза — експертиза, яка проводиться на під­ставі замовлення зацікавленої організації.

Додаткова експертиза проводиться внаслідок недостатньо повного експертного дослідження товарів чи виникненні нових питань, які не були поставленні при проведенні первинної експертизи.

Повторна експертиза проводиться при виникненні незгоди заявника (зацікавленої особи) з висновками первинної експертизи.

Комплексна експертиза проводиться при необхідності комплексної оцінки основних показників якості товару. Для її проведення залучають фахівців різних галузей, наприклад для експертизи харчових продуктів доцільно залучити технолога, товарознавця, санітарного лікаря, інспектора з якості і стандартизації.

Контрольна експертиза проводиться з метою перевірки роботи експертів, їх компетентності, правильності дій, достовірності, обґрунтованості висновків.

 

За метою проведення товарознавчі експертизи поділяються на:

Гігієнічна експертиза — оцінка властивостей товарів, які ха­рактеризують їх якість, нешкідливість, харчову і біологічну цінність, результатом якої є оформлення гігієнічного висновку.

Ветеринарна експертиза — це оцінка санітарно-гігієнічної якості, доброякісності, харчової придатності, епідеміологічної безпеки товарів тваринного походження.

Фітосанітарна експертиза — оцінка санітарно-епідеміологіч­ного стану продукції рослинного походження — живих рослин, продуктів їх переробки, наявності хвороб, шкідників; патогенних мікроорганізмів.

Екологічна експертиза — оцінка екологічних властивостей товарів з метою виявлення вмісту речовин, що шкідливо впливають на навколишнє середовище.

Споживча експертиза — оцінка характеристик товарів з ме­тою визначення рівня зниження якості за наявності дефектів та визначення причин виникнення дефектів. Експертиза проводить­ся підрозділами Управління у справах захисту прав споживачів у разі виявлення недоброякісних товарів споживачами.

Консультаційна експертиза — оцінка експертами рівня якості товару з метою прогнозування тривалості зберігання і можливо­стей реалізації. Проводиться для рекомендацій під час складання угод на постачання товарів.

Митна експертиза — оцінка експертами товарів для визначен­ня країни походження з метою встановлення ставки мита та для проведення ідентифікації товару для правильного встановлення коду за Українським кла­сифікатором товарів зовнішньоекономічної діяльності.

Страхова експертиза — оцінка експертами розмірів втрат під час страхових подай — повеней, пожеж, інших вадів стихійного лиха, крадіжок. Експерти визначають розміри втрат у вартості.

Методи товарної експертизи – це способи теоретичного або практичного дослідження товару з метою одержання результатів експертизи..

Для визначення показників якості в товарознавчій експертизі застосовують різні методи, які ґрунтуються на правилах застосування певних принципів і засобів випробувань. До засобів випробувань можуть віднести технічні пристрої, речовина і/або матеріали для проведення випробувань.

В залежності від джерела і способу отримання інформації ці методи діляться на об'єктивні та евристичні.

До об'єктивних методів відносяться вимірювальний, реєстраційний, розрахунковий, досвідченої експлуатації.

Евристичні методи включають в себе органолептичний, експертний і соціологічні методи.

Об’єктивні методи

Вимірювальний (лабораторний, інструментальний) метод визначення значень показників якості ґрунтується на інформації, одержуваної при використанні технічних засобів вимірів (вимірювальних приладів, реактивів і др.).

Вимірювальним методом визначається більшість показників якості, наприклад, маса вироби, форма і розміри, механічні і електричні напруги, число оборотів двигуна. Основними перевагами вимірювального методу є його об'єктивність і точність.

Реєстраційний метод ґрунтується на спостереженні і підрахунку числа певних подій, випадків, предметів чи витрат. Цим методом визначають, наприклад, кількість відмов за певний період експлуатації вироби, витрати на створення і (чи) використання виробів, число різних частин складного вироби (стандартних, уніфікованих, оригінальних, захищених патентами), кількість дефектних виробів в партії. Недоліком цього методу є його трудомісткість і в ряді випадків тривалість проведення спостережень. Цей метод широко застосовується при визначенні показників довговічності, безвідмовності, стандартизації і уніфікації.

Розрахунковий метод ґрунтується на отриманні інформації розрахунком. Показники якості розраховуються по математичним формулам. Часто розрахунковий метод використовують для прогнозування чи визначення оптимальних (нормативних) значень, наприклад, показників безвідмовності. Розрахунковий метод дуже часто використовують при проведенні непрямих вимірів.

Метод досвідченої експлуатації є різновидом реєстраційного методу. Його використовують, як правило, для визначення показників надійності, екологічності, безпеки. У процесі реалізації цього методу вивчається взаємодія людини з виробом в конкретних умовах його експлуатації чи споживання, що має велике значення, оскільки вимірювальні методи не завжди дозволяють повністю відтворити реальні умови функціонування вироби. Цей метод використовується для оцінки впливу косметичних засобів на шкіру людини,

Евристичні методи

Органолептичний метод ґрунтується на використанні інформації, одержуваної в результаті аналізу відчуттів і сприйняттів з допомогою органів почуттів людини – зору, нюху, слуху, дотику, смаку. При цьому методі не виключається використання деяких технічних засобів (крім вимірювальних і реєстраційних), які дозволяють підвищити здібності органів чуття людини, наприклад, лупи, мікрофона з підсилювачем гучності і т.д.

Органолептичний метод простий, завжди використовується першим, часто виключає необхідність використання вимірювального методу, як більш дорогого, вимагає малих витрат часу. Крім доступності і простоти цей метод незамінний при оцінці таких показників якості, як запах, смак.

Експертний метод визначення показників якості ґрунтується на обліку думок фахівців-експертів. Експерт – це фахівець, компетентний в рішенні конкретної завдання. Цей метод застосовують в тих випадках, коли показники якості не може бути визначено іншими методами через недостатнього кількості інформації, необхідності розробки спеціальних технічних засобів і т.п.
Експертний метод є сукупністю кількох різних методів, які представляють собою його модифікації. Відомі різновиду експертного методу застосовуються там, де основою рішення є колективне рішення компетентних людей (експертів).

Соціологічне метод визначення показників якості ґрунтується на зборі і аналізі думок споживачів. Збір думок споживачів здійснюється різними способами: усний опитування; розповсюдження анкет, організація виставок-продажів, конференцій, аукціонів. Для отримання достовірних результатів потрібні науково обґрунтована система опитування, а також методи математичної статистики для збору і обробки інформації.

 


Тема 10. Інформаційне забезпечення


Читайте також:

  1. IV. Вартість знака для товарів і послуг та фірмового найменування
  2. V теорія граничної корисності визначає вартість товарів ступенем корисності останньої одиниці товару для споживача.
  3. VII. За видами товарів і послуг
  4. Автомати для продажу штучних товарів
  5. Акт експертизи підписується кожним експертом і засвідчується печаткою медичної установи, на базі якої проводилася судово-психіатрична експертиза.
  6. Аналіз міжринкової взаємодії товарів і грошей
  7. Аналізцін і товарівконкурентів
  8. Асортимент шкільних товарів
  9. Аудит готової продукції та продажу товарів, робіт та послуг
  10. Більш широкий вибір товарів і послуг
  11. Вартісний та кількісний облік товарів ЗЕД.
  12. Величина доходу від використання праці, землі й капіталу визначається величиною їхнього граничного внеску у виробництво певних товарів чи послуг.




Переглядів: 2752

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Формування асортименту відбувається у два етапи. | Та Макування товарів

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.009 сек.