Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Структурно-функціональна організація смакової та нюхової сенсорних систем.

ВИСНОВОК

до шостого питання:

Таким чином, біль можна назвати шостим відчуттям, окрім основних п’яти (зір, слух, смак, дотик, нюх), завдяки яким організм отримує необхідну інформацію про навколишній світ. Біль доповнює кожне з п’яти основних відчуттів і в той самий час залишається самостійним та незалежним від них.

Больові рефлекси відрізняються від інших тим, що вони викликають рухову активність, яка направлена на усунення шкідливих факторів. Біль супроводжується негативними емоціями і домінує в діяльності організму над рештою рефлексів.

 

Смаковий аналізатор

 

Смак – контактний вид чутливості. Розрізняють чотири первинних смакових відчуття: солодке, кисле, солоне, гірке. Кінчик язика сприймає в основному солодкий смак, корінь – гіркий, середня частина – кислий, бічні частини – солоний і кислий. Найнижчі пороги смакової чутливості – для гіркого смаку. Рецептори смаку – смакові клітини розташовані в смакових нирках або цибулинах. Останні локалізуються у смакових сосочках мови і у вигляді окремих включень – на задній стінці глотки м'якому небі, мигдалинах, гортані. Вони діляться на грибоподібні, листоподібні, желобоваті. У людини налічують 2000 смакових бруньок, кожна містить 40 – 60 рецепторних клітин, кожна має 30 – 40 мікроворсинок. Механізм сприйняття смаку полягає в наступному. Смакова речовина, розщеплюється слиною до молекул, потрапляє в пори смакових цибулин, адсорбується на клітинній мембрані мікроворсинками, вступаючи в контакт з рецепторним білком. Вважають, що в області мікроворсинки є стереоспецифічні ділянки рецептора, що сприймають тільки свої молекули речовини. У результаті відбувається деполяризація мембрани і генерація рецепторного потенціалу, а потім і потенціалу дії, який передається по волокнах лицьового (VII), язикоглоткового (IХ) та верхньогортанного (Х) черепно-мозкових нервів у довгастий мозок, потім до вентральних ядер зорового бугра і далі в кору півкуль мозку – в латеральну частину постцентральної звивини. Смакова чутливість може змінюватися в залежності від стану організму (голодування, вагітність). Алкоголь, нікотин збільшують поріг смакової чутливості. Повна втрата смаку – агевзія, пониження – гіпогевзія, підвищення – гіпергевзрія, збочення смаку – парагевзія.

 

Нюховий аналізатор

 

За допомогою нюхового аналізатора здійснюється сприйняття і аналіз пахучих речовин, хімічних подразників зовнішнього середовища, а також прийнятої їжі. Периферичний відділ нюхового аналізатора розташований в задній частині верхнього носового ходу і представлений нюховим епітелієм, до складу якого входять нюхові рецепторні клітини (у людини їх – 10 млн., у собаки – 200 млн.), опорні й базальні клітини. Нюхові клітини – первинночутливі. Від верхньої частини клітини відходить дендрит, забезпечений віями, зануреними в шар слизу. Рух війок забезпечують процес захоплення молекули пахучої речовини і контакту з нею. Механізм нюхової рецепції полягає в тому, що молекула пахучої речовини взаємодіє зі спеціалізованими білками, вбудованими в мембрану рецептора. Якщо форма молекули сприйманого речовини відповідає формі рецепторного білка в мембрані, тоді можливий контакт з цією речовиною, виникає деполяризація мембрани рецепторної клітини, генерується рецепторний потенціал мікроворсинок, а потім потенціал дії нервового волокна.

 

Провідні шляхи нюхового аналізатора

 

Аксони рецепторних клітин, об’єднуючись в пучок, йдуть до нюхової цибулині, де знаходиться другі нейрони. Волокна клітин нюхової цибулини утворюють нюховий тракт, який має трикутне розширення і складається з декількох пучків. Пучки нюхового тракту проходять в різні структури мозку: мигдалину, гіпоталамус (відповідають за емоційний компонент нюху), ретикулярну формацію, орбіт-фронтальну кору, препериформну кору і периформну частку, в нюхову цибулину протилежної сторони. Центральний відділ аналізатора знаходиться в області звивини морського коня. Пахучі речовини сприймаються також вільними закінченнями волокон трійчастого нерва (5 параЧМН).

Людина здатна розрізняти різноманіття запахів. Виділяють сім основних, або первинних, запахів: камфароподібний, квітковий, мускусний, м'ятний, ефірний, гнильний, гострий. Різноманіття запахів пов'язано зі змішанням первинних запахів. Існує так звані ольфактивні речовини, що дратують тільки нюхові рецептори. До них відносяться: запах гвоздики, лаванди, анісу, бензолу та ін. – це речовини першої групи. До другої відносяться змішані речовини, які подразнюють не лише нюхові клітини, але і закінчення трійчастого нерва. Гострота нюху визначається порогом нюхової чутливості – це мінімальна кількість пахучого речовини, яка відчувається як відповідний запах. Зниження гостроти нюху – гіпоосмія, повна втрата – аносмія, підвищення почуття нюху – гиперосмія, неправильне сприйняття запахів – паросмія.

 


Читайте також:

  1. II. Організація і проведення спортивних походів
  2. II. Організація перевезень
  3. II. Організація перевезень
  4. А. Організація Острозького колегіуму – Академії
  5. А. Структурно-функціональна класифікація нирок залежно від ступеню злиття окремих нирочок у компактний орган.
  6. А/. Форми здійснення народовладдя та види виборчих систем.
  7. Адміністративно-територіальна організація
  8. Аудит інформаційних систем.
  9. Бюджетний устрій в зарубіжних країнах. Організація бюджетного процесу
  10. Вентиляція. Види вентиляції. Організація повітрообміну в приміщеннях, повітряний баланс, кратність повітрообміну
  11. Взаємодія органів публічної влади з трудовими колективами, підприємствами, установами, організаціями
  12. Вибір оптимального розкладу (режиму) роботи в наукових організаціях.




Переглядів: 4329

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Структурно-функціональна організація ноцицептивної та антиноцицептивної систем. | Поняття “культурного шоку” і шляхи його розв’язання

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.004 сек.