МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Яйцева продуктивність.Яєчні М’ясні Яєчні 3. М’ясо-яєчні.
Основною господарсько корисною ознакою яєчних курей є висока несучість і невелика маса тіла. Кури цих порід характеризуються ранньою статевою зрілістю й здатністю до тривалої безперервної продуктивності. До яєчних порід курей відносяться: 4. леггорн; 5. російська біла. Леггорн—порода яйцевого напряму продуктивності. Виведена у США схрещуванням завезених з Італії курей з місцевими та іншими породами. Метою виведення було одержання найбільш несучої породи. Поширена у більшості країн світу. Жива маса у річному віці півнів — 2—2,7, курок - 1,8-2 кг. Несучість — 220—240, а окремих ліній — 280г кращі несучки дають до 300 яєць на рік. Маса яйця 57—60 г. Леггорни скороспілі, починають нестись в 4— 5-місячному віці. В Україні селекційна робота з леггорнами спрямована на виведення птиці невеликої маси і підвищення несучості. Російська біла — порода яйцевого напряму продуктивності з добрими м'ясними якостями. Виведена схрещуванням місцевих курей з породою леггорн з наступним розведенням «у собі». Жива маса півнів — 2,9—3,2, курок — 2,2—2,4 кг. Несучість — до 200 яєць і більше. Маса яйця 60—65 г. Кури починають нестися з 5-місячного віку. Кури цієї породи добре пристосовуються до різних природно-кліматичних умов, швидко відгодовуються, відзначаються високою життєздатністю, запліднюваністю яєць. Птахофабрики яєчного напряму продуктивності зараз працюють в основному з кросами: Білорусь-9, Зоря-17, Ломан Браун та ін. Поняття кроса включає в себе гібрид птиці, який одержують схрещуванням ліній однієї чи різних порід, а також самі вихідні батьківські форми. Залежно від кількості ліній, які використовують для схрещування, розрізняють "дво-", "три-" і "чотирилінійні" кроси птиці. Кроси створюються в середині однієї породи (прості) або на основі 2-3 порід (синтетичні). 2. М’ясні М’ясні породи – корніш, плімутрок. Маса півнів 4-5 кг і більше. Середньорічна несучість 110-150 яєць. Для виробництва бройлерів використовують кроси порід корніш і плімутрок ,наприклад, „Бройлер-6”, Семена, Гібро-6, „Балтика – 4”, які в 2 місячному віці мають живу масу 1,5-1,8 кг. 3. м’ясо-яєчні. До м’ясо-яєчних порід відносять: полтавська глиняста, первомайська, нью-гемпшир, суссекс, московські чорн, род-айланд. Залежно від породи жива маса півнів становить 2,5 – 3,8, курок – 2,1- 3,5 кг; несучість – 150 – 200 яєць. Птиця наведених порід придатна для одержання яєчних і м’ясних гібридів. Найбільше значення для промислового птахівництва мають три породи курей - корніш, леггорн і плімутрок. Більшість домашніх порід качок виведені з одомашненої качки-крижня. За напрямом продуктивності породи качок розділяють на три типи: 4. М’ясні (пекінська, українська, чорна білогруда); 5. М’ясо-яєчні (дзеркальні, хакі-кемпбел); 6. Яєчні (індійські бігуни). Пекінська— найкраща порода м'ясних качок, що походить з Китаю Качки скороспілі, витривалі і невибагливі до умов годівлі і утримання. Жива маса качурів — 3,5—4, качок — З—3,5 кг. Несучість—100—140 яєць на рік. Маса яйця—80—100 г. Каченята в 50-денному віці досягають живої маси 2—3 кг, і їх можна забивати на м'ясо. Забійний вихід— 88—90%. Витрати корму на 1 кг приросту — 3—4 кг. Крос «Медео». До його складу входять дві заводські лінії: пекінської породи М1 - батьківська, має високу інтенсивність росту, М2- материнська, має високу плодючість. Несучість качки за 40 тижнів становить 175 яєць. Качки батьківської лінії у віці 44 днів мають живу масу 3,1 кг при витратах корму 3 кг на 1 кг приросту. Для виробництва м’яса індиків використовуються такі породи: 7. біла широкогруда; 8. бронзова широкогруда; 9. північнокавказька біла; 10. московська бронзова; 11. московська біла. Московська біла виведена в Московській області відтворювальним схрещуванням місцевих білих порід із самцями голландської і белтовільської дрібної білої породи. Одержані помісі розводили «в собі». Жива маса дорослих індиків—12—15, індичок_6—7 кг. Несучість —до 90—100 яєць на рік. Індики цієї породи скороспілі, мають добрі м'ясні якості, пристосовані до пасовищного утримання. Бронзова. Батьківщина цієї породи — США. Жива маса самців— 12—16, самок —9 кг. Колір пір'я чорний з мідно-бронзовим полиском. Несучість — 80—90 яєць. Кращі несучки дають більш як 100 яєць за рік Маса яйця — 80 г. Північнокавказька. Виведена в Ставропольському краї схрещуванням місцевих порід індиків з бронзовими широкогрудими. Помісі розводили «в собі», добираючи за живою масою, несучістю і кольором оперення. Забарвлення пір'я темно-коричневе з білими плямами і бронзовим полиском, а також біле. Жива маса дорослих індиків— 10—12, індичок — 6—8 кг Середня несучість — 80, а окремих — 100—110 яєць на рік. Порід та породних груп гусей в Україні нараховується близько двадцяти. Домашні гуси походять від диких сірих гусей. Розводять гусей, як і качок, в основному для отримання м'яса. Для одержання м’яса використовують такі породи: 12. велика сіра; 13. горьківська; 14. італійська біла; 15. кубанська; 16. угорська біла; 17. тулузька; Велика сіра. Створена в дослідному господарстві Інституту птахівництва схрещуванням роменських гусок з тулузькими. Пір'я сіре, на животі світліше, ноги оранжево-червоні. Жива маса гусаків — 7—8, гусок — 6 кг. Гусенята у 2-місячному віці мають живу масу в середньому 4 кг. Несучість — 30- 35 яєць. Роменська. Місцева українська порода, що виведена в Сумської області. Зверху оперення сіре, тулуб білий. Ознаки продуктивності: жива маса гусок близько 5,0, гусаків 5,5 кг; несучість 29 яєць, масою 160 г. Холмогорська. Оперення біле або сіре. Голова велика з "шишкою" на лобі, шия довга з великою висячою складкою ("гаманцем") у верхній частині. Жива маса гусей 5,0-5,6 кг. Несучість 20-40 яєць, масою 160-180 г. Кращими породами в Україні є також оброшинські, горьківські, кубанські та завезенні із-за кордону рейнські, італійські, ландшські породи гусей. Високопродуктивні курки несучих порід несуть яйця щодня протягом тривалого часу (іноді бувають паузи на кілька днів). За періодом яйцекладки настає велика пауза, яка співпадає з осінньо-зимовим сезоном і повним линянням птиці. В яйцекладці курок спостерігаються цикли, які ритмічно відбуваються один за одним. Цикл триває кілька днів. Перерви між циклами називаються інтервалами. Чим довші цикли і коротші інтервали, тим вища яйцева продуктивність птиці. Відомий випадок, коли курка породи леггорн несла яйця щодня без перерви протягом 235 днів. Загальна несучість птиці зв'язана з віком початку яйцекладки. Вона залежить також від виду, віку, породи та індивідуальних особливостей птиці. Найбільша несучість у курок, потім у качок, індичок та гусок, максимальна — у курок, качок та індичок у перший рік яйцекладки. У наступні роки вона зменшується на 10—15 % і більше. У гусок найвища несучість на другому і третьому роках яйцекладки. Для точного визначення продуктивності птиці, особливо племінної, проводять індивідуальний облік її несучості. При оцінці птиці за несучістю враховують не тільки кількість знесених яєць, а й масу їх, міцність шкаралупи. М'ясна продуктивність. За інтенсивністю росту перше місце належить бройлерам, які мають добрі м'ясні якості й ефективно використовують корми. За 60 днів вирощування жива маса їх збільшується в 40 разів порівняно з масою при виведенні. Висока інтенсивність росту у качок, індиків і гусок. Швидкість росту залежить від спадкових особливостей птиці, умов годівлі та утримання. Жива маса дорослої птиці залежить від виду і породи. Маса дорослої птиці менше впливає на загальне виробництво м'яса, ніж інтенсивність росту і маса молодняка. М'ясну продуктивність визначають за масою тушок, вгодованістю, співвідношенням їстівних і неїстівних частин (за забійним виходом). Біле м'ясо курей та індиків вважають дієтичним продуктом. Качине і гусяче м'ясо має високу енергетичну цінність. Вміст жиру у м'ясі залежить від вгодованості і віку птиці.
Читайте також:
|
||||||||
|