МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Вплив фізичних та хімічних факторів на мікроорганізми. Поняття про стерилізацію, пастеризацію та тиндалізацію, бактеріостатичну та бактерицидну дію.Нормальна мікрофлора тваринного організму. Мікрофлора шкіри, слизових оболонок, очей, травного тракту, дихальних шляхів і сечостатевих органів. 2.Мікрофлора рослин і кормів, гною. Термогенні мікроби. На шкірі різні види мікроорганізмів - стафілококи, стрептококи, кишкова паличка, синьо гнійна паличка плісеневі і дріжджові гриби, патогенні і умовно – патогенні бактерії. Незначні пошкодження відкривають шлях збудника в організм. На слизових оболонках різна мікрофлора, особливо багато мікроорганізмів на слизовій ротовій порожнини. Мікрофлора ока – білий стрептокок і інші бактерії. При ослабленій резистентності організму можуть викликати захворювання. Мікрофлора травного каналу – надзвичайно численна і різноманітна. Склад змінюється в залежності від кормового раціону та хімічного складу його. У шлунку мікрофлори не має бактерицидні властивості соку шлунка значні . У рубці жуйних мікрофлора різноманітна – гнильні мікроорганізми, бактерії бродіння. В 12 палій кишці зустрічаються рідко, більш в тонкій кишці зустрічаються рідко, більш в тонкій кишці і ще в більш прямій. Дихальні шляхи. Пил і мікроорганізми затримуються на слизовій оболонці носа і трохи проникають в бронхи. Альвеоли легень стерильні і тільки при наявності патологічних змін заселяються мікробами. Сечостатеві органи – в нормальному стані тільки зовнішні статеві шляхи контаміновані стафілококами, стрептококами і кишковою паличкою. Мікрофлора рослин і кормів. Поверхня рослин заселена епіфітною мікрофлорою бактерією, плісенню, грибів, яка бере участь в біохімічних процесах, що спостерігаються в рослинних кормах. Ця мікрофлора для здорового організму не шкідлива, але викликає псування кормів, наприклад термофільні бактерії у вологому сіні. В кормах можуть знаходитись збудники сибірки , туляремії, ящуру, чуми свиней і інші мікроорганізми. Cl. botulinum чутливі до токсину коні. Мікрофлора гною – гнилісні мікроорганізми збудники різних видів бродіння . В гною відбуваються процеси розщеплення білкових речовин. Термогенні мікроорганізми дають температуру 75 оС. Патогенні мікроорганізми попадають в гній з виділеннями тварин. Вплив фізичних факторів на мікроорганізми. Температура . Мікроорганізми, особливо сапрофіти здатні переносити значні коливання температури. Більшість мікробів легко переносять холод . Заморожування знижує їх життєву активність. Під впливом високої температури денатурують білки цитоплазми, руйнуються ферменти. Висока температура згубна до мікробів. Термофіли від 40 – 70 оС, максимум 55– 84 оС , мінімум 20-45 оС. Мезофіли 25-35 оС, максимум 40-45 оС, мінімум 10 оС. Психрофіли (холодолюбиві) від 10-35 оС, максимум 30 – 40 оС, мінімум -7-0 оС. Висушування – втрата води мікробною клітиною, що призводить до її загибелі. Найбільш чутливі не спороутворюючі та вегетативні мікроорганізми. Спори стійкі. Тиск – не впливає на життєздатність мікроорганізмів. Прямі сонячні промені в короткий час убивають мікробів. Випромінювання – в малих дозах стимулююче, в великих вбиває мікроорганізмів, але не всі види. Ультрафіолетові промені – згубно діють на мікробів, також згубно діють ртутно – кварцові лампи, ультразвук, рентгенівські промені, іонізуюча радіація. Електрострум не діє на мікробів. Вплив хімічних факторів і рН середовища. Хімічні фактори залежать від природи, дози, температури, середовища та видів мікробів. По бактерицидній дії речовин ділять на: поверхнево активні , фарби, феноли і їх похідні, солі важких металів, окислювачі і групи формальдегіду. Для більшості мікроорганізмів сприятливе нейтральне або слабо лужна реакція рН 7,0 – 7,6. Стерилізація – знищення всієї патогенної і непатогенної мікрофлори на різних об’єктах . Методи стерилізації – обпалювання поверхні різних предметів (фламбування) , сухим гарячим повітрям, кип’ятінням, обробка текучою парою, автоклавуванням, пастеризацію і тиндалізацію. Пастеризація – одноразове нагрівання рідини при температурі 65 – 70оС до 95 оС протягом 30 хвилин з метою знищення вегетативних форм бактерій з наступним швидким охолодженням до 10 – 11 оС . Тиндалізація – дрібна стерилізація. При цьому методі рідину прогрівають кілька днів 7-12 у водяній бані при температурі 50 – 75 оС протягом 30 – 60 хвилин. Цим способом знищують неменше вегетативні, а спорові форми. Затримка росту мікроорганізмів під дією факторів називається бактеріостатична дія. Знищення мікробів називається бактерицидна дія. Читайте також:
|
||||||||
|