Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Виробництва молока.

Роздоювання й осіменіння

Потоково-цехова система виробництва молока.

Потоково-цехова система виробництва молока.

ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА МОЛОКА

На даний час існує дві системи виробництва молока:

1. Промислова основа виробництва молока;

Зазначена система виробництва молока ґрунтується на цеховій організації виробництва і внутрішньофермерській спеціалізації. Залежно від фізіологічного стану молочне стадо розподіляють на чотири технологічні групи, які розміщують у цехах:

- сухостійних ко­рів;

- отелення;

У кожному цеху тварини знаходяться певний період, після чого їх переводять у наступний по замкненому колу.

♦ Цех сухостійних корів. Основне його призначення — підготовка корів до отелення й наступної лактації. Тварини в цех надходять за 60 днів до отелення, а нетелі — на шостому-сьомому місця тільності.

Приміщення для утримання тільних корів розділяють на 3 — 4 секції, а тварин ділять на групи залежно від періоду тільності 60, 45, 30, 15 днів. Групи формують один раз через кожні 10— 15 днів кількістю не більше 50 голів.

Залежно від прийнятої технології в господарстві сухостійних ко­рів у цеху можна утримувати прив'язно та безприв'язно.

♦ Цех отелення обладнують в окремому приміщенні з розрахунку 12 % головомісць від загального поголів'я корів ферми. Тут утриму­ють глибокотільних корів та нетелей і корів, які розтелилися. Тва­рини надходять у цех за 7—10 днів до отелення і знаходяться тут протягом 25 днів. У цеху отелення передбачені такі технологічні секції: передродова, родова, молозивних та новотільних корів.

Телят після утримання в деннику з коровою розмішують у про­філакторії, де вони знаходяться у клітках до 20-денного віку. Далі переводять у телятник для наступного вирощування, а надремонтних реалізують у господарства по вирощуванню молодняку великої рогатої худоби на м'ясо.

♦ У цех роздоювання й осіменіння корови надходять через 16 — 18 днів після отелення. Він розрахований на 25 % головомісць від за­гальної кількості корів. Тривалість перебування тварин у цьому це­ху 100 - 120 днів.

Роздоювати корів починають через 15 днів після отелення. Для групи тварин подібної продуктивності на 5 — 10 днів складають ра­ціон. Контрольні доїння проводять раз у 5 днів із занесення даних до картки роздоювання корів.

Норми годівлі корів складають із розрахунку фактичної продук­тивності та авансу кормів на ріст надоїв. Коровам-первісткам дода­тково згодовують на підвищення продуктивності 1 — 2 к. од. Корми авансують доти, поки корова збільшує надої.

За умов прив'язного утримання й доїння в переносні відра опе­ратор обслуговує 25 — 30 корів. Якщо утримання безприв'язне, а доїння проводиться на доїльних установках типу «Ялинка» і «Тан­дем», навантаження зростає до 70 — 100 корів.

Тварину, яка за період роздоювання не заплідни­лася, переводять у цех виробництва молока, але встановлюють за нею ретельний ветеринарний нагляд.

♦ До цеху виробництва молока надходять запліднені й роздоєні корови на 100 - 120-й день лактації. Основне завдання тут — це одержання високих надоїв, досягнення рівномірного спаду лакта­ційної кривої, нормального перебігу тільності й своєчасного запуску корів. У цеху повинно бути 50 % головомісць від загального пого­лів'я корів.

Якщо доїння організовано у стійлах, то застосовують прив'язну систему утримання, а в доїльних залах — безприв'язно-боксову.

Важливим елементом виробничого процесу в зазначеному цеху є своєчасний і правильно проведений запуск корів, що контролюється щомісячним планом-графіком переміщення тварин по цехах. Корів середньої продуктивності запускають за 3-4, а високопродуктив­них — за 6 — 10 днів. Варіантів розміщення тварин може бути кілька, але необхідно, щоб зберігалася суть нової технології годівлі й утримання з ураху­ванням фізіологічного стану, можливості роздоювання, вчасного осіменіння, одержання здорового приплоду та його збереження.

Обов'язкова умова потоково-цехової системи — збереження тех­нологічних груп протягом усього періоду утримання тварин у тому чи іншому цеху, а при пасовищному утриманні — закріплення пев­них ділянок пасовищ або вигульно-кормових майданчиків (якщо корів не випасають).


Читайте також:

  1. D) оснащення виробництва обладнанням, пристроями, інструментом, засобами контролю.
  2. Абстрактна модель оптимального планування виробництва
  3. Автоматизація виробництва
  4. Альтернативні можливості виробництва масла і тракторів
  5. Альтернативні можливості виробництва масла та гармат.
  6. Альтернативні можливості виробництва масла та гармат.
  7. АНАЛІЗ ВИРОБНИЦТВА ТА РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОДУКЦІЇ
  8. Аналіз обсягу виробництва продукції в натуральному й вартісному вираженні.
  9. Аналіз результатів національного виробництва.
  10. Аналіз технічного рівня виробництва
  11. Аналіз факторів впливу на обсяги виробництва суспільного продукту.
  12. Багатопродуктового виробництва, тис. грн.




Переглядів: 1901

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Вплив різних факторів на кількість і якість молока | Промислова основа виробництва молока

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.004 сек.