МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
||||||||
СПИРТОВЕ БРОДІННЯОдним з найпоширеніших типів бродіння є спиртове. Особливо активними його збудниками є дріжджі, зокрема Saccharomyces cerevisiae, декілька видів бактерій (Sarcina ventriculi, Zymomonas mobilis, Erwinia amilovora). У невеликих кількостях етанол може нагромаджуватися в середовищах, що містять вуглеводи, у разі розвитку в них грибів родів Mucor і Fusarium. Сумарне рівняння зародження глюкози запропонував ще Гей-Люссак у 1815 р.: С6Н12О6 → 2СН3-СН2ОН + 2СО2 Процес здійснюється гліколітичним (або ФДФ) шляхом. Перетворення пірувату в етанол відбувається за участю піруватдекарбоксилази з утворенням оцтового альдегіду як кінцевого акцептора водню і відновлення його НАД-залежною алкогольдегідрогеназою до етилового спирту. Отже, у процесі бродіння здійснюється поперемінне відновлення-окиснення НАД (рис. 1). Енергетичний вихід – 2 молекули АТФ. Вивчаючи процес спиртового бродіння Л.Пастер встановив, що в умовах вільного доступу кисню процес спиртового бродіння інгібується та активується процес дихання. Це явище отримало назву ефект Пастера.
Рис. 1. Схема спиртового бродіння. Ферменти: 1 – піруватдекарбоксилаза; 2 – алкогольдегідрогеназа В анаеробних умовах, сприятливих для процесу бродіння, ріст дріжджів незначний. Пояснюється цей факт недостатнім забезпеченням клітин АТФ, що необхідна для біосинтетичних процесів, а, отже, і для росту. При аерації бродіння пригнічується, починає активно функціонувати дихальний ланцюг, утворюється значна кількість АТФ (38 молів на 1 моль глюкози), активуються біосинтетичні процеси, зростає біомаса. Оптимальні умови для спиртового бродіння – температура 20-280С, рН 4 – 5, концентрація спирту – 10-15%. Вивчаючи механізм спиртового бродіння, Карл Нейберг (Neuberg) показав, що в залежності від умов культивування дріжджів, процес бродіння можна модифікувати. Якщо до дріжджів, що зброджують глюкозу, додати 3,5 % гідросульфіту натрію, то основним продуктом бродіння буде гліцерин. Гідросульфіт (бісульфіт) утворює комплекс з ацетальдегідом, і останній не може функціонувати як акцептор електронів. OH │ СН3-СОН + NaНSO3 → CH3-C-SO3Na │ H Електрони при цьому передаються з НАДН2 на диоксиацетонфосфат, який відновлюється до 3-фосфогліцерину і дефосфорилюється з утворенням гліцерину. СН2О – Ф СН2О – Ф СН2ОН │ НАДН2 НАД │ │ С ═ О ─────────→ Н-С-ОН ─────→ СНОН │ │ Ф │ СН2ОН СН2ОН СН2ОН диоксиацетофосфат 3-фосфогліцерин гліцерин
(літерою Ф позначена фосфатна група)
Утворення гліцерину можна досягти, якщо проводити бродіння в лужному середовищі (рН ≈8), однак крім гліцерину буде утворюватись оцтова кислота, етанол, СО2.
BOX
Інший метаболічний шлях утворення етанолу простежується у Zymomonas mobilis, виділеної з соку агави. Z. mobilis розкладає глюкозу КДФГ-шляхом, а піруват розщеплює за допомогою піруватдекарбоксилази на ацетальдегід і СО2. Ацетальдегід відновлюється до етанолу. Продуктами бродіння є етанол, СО2 і невелика кількість молочної кислоти. Z. mobilis використовують у Мексиці для одержання національної горілки «пульке». Sarcina ventriculi – єдина з досліджених бактерій, для якої описаний типовий для дріжджів шлях утворення етанолу (ФДФ-шлях, піруватдекарбоксилазна реакція). Процес спиртового бродіння лежить в основі виробництва етилового спирту, вина, пива, а також хліба. Сировиною для виробництва спирту є вуглеводи рослинного походження – картопля, злаки, відходи цукрового виробництва (меляса) і целюлозно-паперової промисловості. Зброджування дріжджами виноградного соку лежить в основі виноробства; зброджування пивного сусла (з пророслих зерен ячменю) спеціальними пивними дріжджами – в основі пивоваріння. Читайте також:
|
|||||||||
|