Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






ПРОПІОНОВОКИСЛЕ БРОДІННЯ

Кисломолочних продуктів

Мікрофлора і процеси, які використовують для виробництва

Продукт Процес Основні збудники
Кефір Молочнокисле і спиртове бродіння Lactococcus lactis, Lactobacollus bulgaricus, лактатзасвоюючі дріжджі
Йогурт Молочнокисле бродіння L.bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium bifidum
Ацидофільне молоко Молочнокисле бродіння Lactobacillus acidophilus
Сметана Молочнокисле бродіння L.lactis sp. cremoris
Сир:    
· звичайний Молочнокисле бродіння L.lactis, L.lactis sp. cremoris, різні види Lactobacillus
· твердий Молочнокисле бродіння, протеоліз і ліполіз Різні молочнокислі бактерії
· м’який Молочнокисле бродіння, протеоліз і ліполіз Різні молочнокислі бактерії, Geotrichum candidum, інколи Bacterium linens, Bacterium erythrogenes
· швейцарський Пропіоновокисле бродіння Різні види Propionibacterium
· із цвіллю Молочнокисле бродіння, лі поліз, утворення характер-них пігментів Penicollum roqeforti, Penicillum glaucum, Penicillum camemberi

 

Скисання вершків, необхідне для отримання вершкового масла, викликають бактерії роду Streptococcus. Крім молочної кислоти деякі з них утворюють ацетон і диацетил, які надають вершковому маслу характерний смак і запах.

 

 

СН3─СН─С─СН3 СН3─С─С─СН3

│ ║ ║ ║

ОН О О О

ацетоїн диацетил

 

 

Пропіоновокисле бродіння здійснюється представниками роду Propionibacterium, зокрема P. freudenreichii і його підвид P.shermanii, P.acidiurici, P.acidi-propionici, а також іншими бактеріями: Veillonella alcalescens, Clostridium propionicum, Selenomonsc sp.. Вони у великій кількості містяться в рубці та кишківнику жуйних. Бактерія P.acnes спричиняє запалення волосяних фолікул та появу вугрів у людни.

У процесі пропіоновокислого бродіння, крім пропіонової кислоти, утворюється оцтова кислота і СО2:

С6Н12О6 → СН3 ─ СН3 ─ СООН + СН3 ─ СООН + СО2 + Н2О

Катаболізм цукрів до утворення пірувату здійснюється по гліколітичному шляху. Відновлення пірувату, а також лактату, до пропіонової кислоти проходить по шляху, який за хімічною природою проміжного продукту був названий метилмалоніл-КоА-шляхом (рис.3)

Спочатку піруват карбоксилюється до щавелевооцтової кислоти. У цій реакції бере участь комплекс біотин-СО2. Це явище (гетеротрофне фіксування СО2) вперше було відкрите Х. Вудом і К. Веркманом саме у пропіоновокислих бактерій, згодом – у інших організмів.

Щавелевооцтова кислота через яблучну і фумаролу перетворюється в янтарну (бурштинову). На цьому етапі транспортування електронів забезпечує фосфорилювання АДФ до АТФ. Далі відбувається активування янтарної кислоти до НS-КоА, який вивільняється на заключному етапі утворення пропіонової кислоти. Отже, виділення й утилізація HS-КоА замикається в цикл. Під дією метилмалоніл-КоА-мутази сукциніл-КоА перетворюється у метилмалоніл-КоА, який далі декарбоксилюється, утворюючи пропіоніл-КоА. Виділений СО2 акцептується піровиноградною кислотою, замикаючи другий цикл.

Вихід АТФ у реакціях пропіоновокислого бродіння бродіння становить 3 молі на моль глюкози.

Пропіоновокислі бактерії широко використовуються у виробництві швейцарських сортів твердого сиру, а вид P. freudenreichii і його підвид P.shermanii – у промисловому виробництві препаратів вітаміну В12.

 

Рис. 3. Схема пропіоновокислого бродіння.

Ферменти: 1 – лактатдегідрогеназа; 2 - метилмалоніл-КоА-карбокситрансфераза; 3 – малатдегідрогеназа; 4 – фумараза; 5 – фумаратредуктаза; 6 – КоА-трансфераза; 7 - метилмалоніл-КоА-мутаза

 


Читайте також:

  1. Гетероферментативне молочнокисле бродіння
  2. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОЦЕСУ БРОДІННЯ
  3. МАСЛЯНОКИСЛЕ БРОДІННЯ
  4. Метанове бродіння
  5. МОЛОЧНОКИСЛЕ БРОДІННЯ І РОДИНА LACTOBACILLACEAE
  6. МУРАШИНОКИСЛЕ БРОДІННЯ
  7. Регенерація АТФ у процесі бродіння
  8. СПИРТОВЕ БРОДІННЯ




Переглядів: 2104

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Види молочнокислих бактерій, які мають важливе значення для промисловості | МАСЛЯНОКИСЛЕ БРОДІННЯ

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.004 сек.