МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Насіння — SeminaТипи плодів Плоди — Fructus Плодами у фармацевтичній практиці називають висушені (іноді свіжі) справжні і несправжні плоди, супліддя, збірні (складні) плоди, а також їх частки. Плід - орган статевого розмноження квіткових рослин, який утворюється із зав’язі маточки і здебільшого ще з деяких інших частин квітки (квітколоже, оцвітина тощо). Із насінних зачатків, що знаходяться у гніздах зав’язі, утворюється насіння. Плід складається із зовнішньої частини -оплодня і насінини чи насіння, що розвивається всередині плода. Оплодень, або перикарпій має три шари: зовнішній - екзокарпій, або шкірка, на якому можуть бути різні утворення - волоски, крючечки; основна маса оплодня - середня частина - мезокарпій; внутрішня частина - ендокарпій, наприклад, кісточка у соковитих плодів. Плоди мають різні розміри, форму, забарвлення, консистенцію оплодня (сухий, соковитий), наявність чи відсутність виростів, кількість насінин. Залежно від будови гінецеїв розрізняють відповідні типи плодів: 1) монокарпний, 2) апокарпний, 3) ценокарпний, 4) псевдомонокарпний. Макроаналіз плодів. На сухому зразку визначають спочатку форму плода, його тип (за ботанічною термінологією), зовнішній вигляд, колір, запах, смак, іноді роблять поперечний розріз і визначають кількість гнізд і насінин у кожному гнізді, наявність ефіроолійних канальців або вмістилищ тощо. Плоди із соковитими оплоднями після сушіння стають більш або менш зморщеними і втрачають первинну форму; після огляду в сухому стані їх розмочують у киплячій воді протягом 5 – 10 хв., виймають насінини або кісточки з кістянок, відмивають від м’якот і і розглядають. Насінням у фармацевтичній практиці називають висушене стигле ціле насіння або окремі його сім’ядолі. Насіння складається із насінної шкірки, зародка, ендосперму і на поверхні має рубчик - місце прикріплення насінної ніжки та насіннєвий вхід, крізь який проника є вода, необхідна для проростання насіння. Насінна шкірка має свої особливості: вона може бути шкірястою і твердою. В одних рослин поверхня шкірки гладенька, блискуча, в інших -з виростами, подібними до бородавочок, шипиків або волосків. Зародок має зародковий корінець, стебельце і бруньку, а також одну (односім’ядольні) або дві (двосім’ядольні) сім’ядолі. Розрізняють дві групи насіння: насіння з ендоспермом (селерові, злакові) і насіння без ендосперму (бобові, гарбузові). Поживні речовини накопичуються в ендоспермі, а в насінні без ендосперму - у зародку. Насіння одних рослин багатена крохмаль (кукурудза, пшениця, рис), інших -на жирну олію (льон, соняшник) або на білки (бобові). Макроаналіз насіння. Насіння не потребує попередньої обробки: його безпосередньо розглядають неозброєним оком або в лупу. Визначають форму, розміри й зовнішній вигляд оболонки насінини, яка може бути опушеною або голою, гладенькою або ямчастою, колір, запах, смак. Крім того, діагностичне значення мають розміщення зародка, наявність і форма рубчика або насінного входу. Читайте також:
|
||||||||
|