Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Гідрометрія. Загальні положення

Гідрометрія є розділом гідрології, і в її завдання входять розробка приладів і методів кількісного визначення різних характеристик і систематичне вивчення гідрологічного режиму водних об'єктів для одержання багаторічних рядів спостережень за рівнями, швидкостями плинів, елементами хвиль, витратами й стоком води й наносів, температурним режимом, розподілом щільності, хімічним складом води, льодовими явищами й т.д.

Дані по гідрологічному режиму водних об'єктів, необхідні при організації водного транспорту, проектуванні гідротехнічних споруд різного призначення (транспортних, енергетичного, водозабірних й ін.), планування водоспоживання, створенні бази для наукових узагальнень і для розвитку науки гідрології. Одержала розвиток інженерна гідрометрія, у завдання якої входить організація й спостереження за режимом водних об'єктів при будівництві й експлуатації різних інженерних споруджень, що впливають на природний режим водойм. Гідрометрія підрозділяється на гідрометрію атмосферних вод, гідрометрію океанів і морів, озер і водоймищ, гідрометрію рік, підземних вод і т.д.

Найбільш розробленими й відокремленими в самостійні наукові дисципліни є морська й річкова гідрометрії. Незважаючи на певну специфіку, пов'язану з об'єктом вивчення, у прийомах і способах вивчення характеристик рік і морів (водоймищ і озер) є досить багато спільного.

Як правило, гідрометричні спостереження як на ріках, так і на морях сполучаються з метеорологічними спостереженнями.
Для вивчення гідрометеорологічних явищ створена постійна й тимчасова державна мережа станцій і постів. Державна гідрометеорологічна мережа складається з основних (або опорних) і спеціальних станцій і постів.

На основних станціях і постах ведуться постійні спостереження за гідрометеорологічними й атмосферними процесами протягом тривалого часу, іноді безстроково. Спеціальні станції й пости організуються на певний період для вивчення місцевих умов, наприклад гідрометеорологічного режиму водоймищ і озер, гирлових ділянок ріки й прилягаючого узмор'я й ін.

До складу основних гідрометеорологічних робіт на ріках і водоймах входять: спостереження за рівнем і його коливаннями; промірні роботи для вивчення глибин і рельєфу дна водних об'єктів; спостереження за ухилами водної поверхні (на ріках); спостереження за температурою води, замерзанням і розкриттям водойм, станом крижаного покриву; вимір швидкостей і напрямків плинів; спостереження за кольором, прозорістю, щільністю й хімічним складом води; вимір параметрів хвилювання; визначення витрати й стоку води і наносів; визначення механічної й петрографічної сполуки наносів і донних відкладень.

Дані гідрометеорологічних спостережень із всіх станцій і постів, розташованих на суші океанах і морях, зосереджуються в Гідрометцентрі, обробляються, аналізуються й служать для рішення різних науково-теоретичних і господарських проблем, зокрема для розробки теоретичних основ гідрології й океанології, прогнозу природних явищ, розробки водогосподарчих балансів регіонів і окремих об'єктів, забезпечення вихідними матеріалами проектів великих гідротехнічних споруд і т.п.

Переглядів: 5493

Повернутися до змісту: Гідрологія і Гідрометрія



 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.