Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Вимір швидкості плину води

Швидкості плину в ріках, озерах, водоймищах і береговій зоні моря можуть вимірятися різними способами за допомогою приладів різного типу й конструкції.

Способи виміру плинів можуть бути розділені на дві групи: способи поплавкові, при яких для визначення плину спостерігають за рухом плаваючих предметів, природних або штучних (поплавців), і способи вертушечні, при яких швидкість плину визначають у фіксованій точці за допомогою нерухомо встановлених приладів по вимірі тиску потоку води на, лопастні гвинти цих приладів.

Поплавкові способи дозволяють одержати просторову картину плинів у вигляді ліній струму – траєкторій руху поплавців. Вертушечний спосіб дозволяє визначити значення швидкості плину в даній крапці в умовах моря й напрямок вектора швидкості.

У розглянутих умовах (ріки й берегова зона моря) широке поширення одержали вільно плаваючі поплавці. Ці поплавці підрозділяють на поверхневі й глибинні.

Поверхневі поплавці являють собою найпростіші прилади у вигляді відпиляних від колоди кружків висотою 5-7 см, хрестовини з поставлених на ребро дощок і т.п. Для кращої видимості на поплавцях закріплюють яскраві прапорці й для підвищення стійкості й зниження впливу вітру знизу кріплять на тросику (або шнурі) відповідний вантаж. Глибинні поплавці застосовують для виміру швидкості й визначення плину на заданій глибині. Глибинні поплавці складаються із двох поплавців, зв'язаних між собою; з них верхній перебуває на поверхні води, а нижній – на заданій глибині. Верхній поплавець повинен мати деяку надлишкову плавучість, його роблять звичайно із пробки або пінопласту, щоб підтримати нижній поплавець у заданому положенні, що має невелику негативну плавучість.

Найбільше поширення в практиці виміру швидкостей плину в ріках одержали вертушки з горизонтальною віссю обертання ГР-55 Н.Е. Жестовського (рис. 4.3).

Рис. 4.3. Гідрометрична вертушка ГР-55:
1 - вісь із контактним механізмом; 2 - черв'ячна шестірня із двадцятьома зубцями й штифтом; 3- стопорний гвинт; 4 - вивід маси; 5 – ізольований вивід; 6 - затискні гвинти;
7 - корпус; 8 - штепсельне гніздо; 9 - струмопровідний стрижень, ізольований від маси;
10 - затискна муфта; 11 - радіальні шарикопідшипники; 12 - упорна втулка; 13- осьова гайка; 14 - лопатевий гвинт; 15 – стабілізатор напрямку.

Вертушки типу ГР закріплюють на штанзі при глибині до 3 м або на тросі при більшій глибині. В останньому випадку до вертушки підвішують вантаж, щоб зменшити знос вертушки плином.

Вимір швидкості плину вертушками можна робити точечним або інтеграційним способом. При точечному способі швидкість вимірюють у строго фіксованій точці потоку. При інтеграційному способі вимірюють осереднену швидкість по якому-небудь напрямку. Наприклад, якщо гідрометричну вертушку переміщати в потоці по вертикалі, то можна відразу визначити середню швидкість на вертикалі. Більш часто застосовують точечний метод, що дозволяє одержати значення швидкості потоку в різних точках на вертикалі й побудувати епюру швидкостей.
Найбільше часто вимірюють швидкість у п'яти точках: у поверхні, на 0,2; 0,6; 0,8 глибини й у дна. При наявності крижаного покриву або рослинності додають шосту крапку на глибині 0,4d.

Переглядів: 5353

Повернутися до змісту: Гідрологія і Гідрометрія



 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.