Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Визначення поняття радіонуклідна діагностика (РНД). Історія її розвитку

Радіонуклідна діагностика - це розділ медичної радіології, присвячений використанню РФП для діагностики захворювань на основі вивчення будови, функції організму та обміну речовин в нормі та при патології.

Думка про використання ядерно-фізичних феноменів в медицині виникла при проведенні наукових досліджень угорським вченим Хевеші в 1923 році, згодом лауреатом Нобелівської премії. Разом з австрійським хіміком Панетом, Хевели запропонував використання природних радіоактивних речовин в якості індикаторів при вивченні хімічних реакцій. В 1948 році вийшла монографія Хевеші, в якій були підведені підсумки наукової праці по дослідженню біологічної поведінки різних хімічних елементів у тварин.

Перші спроби використання радіоактивних речовин в клінічній практиці були зроблені Блумгартом в 1927 році для вивчення швидкості кровообігу. Інтенсивний розвиток радіонуклідної діагностики почався в 40-х роках XX сторіччя, після отримання штучних радіоактивних ізотопів і появи публікацій Гамілтона і Соуді, які вперше встановили закономірності розподілу йоду в організмі і його особливості при різних патологічних станах щитовидної залози.
Принцметал та співавтори описали спосіб реєстрації швидкості  кровообігу  при   внутрішньовенному  введенні  пацієнту радіоактивного натрію. Не дивлячись на те, що великі переваги і перспективи методів РНД були цілком достовірні і переконливі, широке практичне використання їх в медичних закладах в той час гальмувалось неспроможністю технічного обладнання. Лише після 1950 року, коли стало можливим виробництво різних радіоактивних нуклідів в достатній кількості і були виготовлені надійні і прості у використанні радіометричні прилади, методи клінічної РНД отримали достатній розвиток. Важливим етапом розвитку РНД була перша Міжнародна конференція по використанню атомної енергії в мирних цілях,    яка відбулася в Женеві в 1957 році. На ній було засновано Міжнародне агентство по ядерній енергії (МАГАТЕ) або (ІАЕА). На конференції були представлені дані по використанню радіоактивного йоду для діагностики захворювань щитовидної залози, а також обгрунтований метод радіонуклідного сканування.

Починаючи з 1958 року освоєно виробництво 131I, 32Р, колоїдного розчину 198Au, а після 1961 року - виробництво бенгальського рожевого та гіпурану, помічених 131I. З  1970 року склалась традиція використання певних методів дослідження, які були поділені на чотири головні групи:
а)  радіографія (ренографія, гепатографія, кардіографія та ін.);
б)  сканування (печінки, нирок, щитовидної залози, легень, головного мозку та ін.);
в)  клінічна радіометрія "in vivo" (дослідження накопичення йоду в щитовидній залозі, обміну різних елементів методом радіометрії всього тіла та ін.);
г) клінічна радіометрія "in vitro" (дослідження вмісту різних біохімічних та біологічних сполук в рідинах організму за допомогою радіо- тест-систем).

Після 1970 року набули бурхливого розвитку сцинтиграфія ("in vivo") та радіоімунологічі дослідження ("in vitro") які в теперішній час є головними і складають більше 90% від усіх радіодіагностичних досліджень.

Переглядів: 7932

Повернутися до змісту: Медична радіологія

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.