Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Експертиза молока і молочних продуктів

Цільова спрямованість: ознайомити студент з порядком і правилами експертування молочних продуктів.

 

1.  Експертиза сирів сичужних твердих

1.1. Основні критерії якості. Органолептичні: зовнішній вигляд, смак та запах, консистенція,визерунок, колір тіста. Фізико-хімічні: масова частка вологи, жиру в сухій речовині, кухарської солі.

1.2.    Транспортна і споживча тара. Сири пакують у дощаті ящики та дерев’яні барабани з перегородками чи без них. Перед упакуванням голівки сирів загортають у пергамент, під пергамент, у обертовий папір. На транспортній тарі ставиться позначка «Боїться нагріву»
Розфасовані сири упаковують у споживчу тару, кашировану фольгу, пергамент, полімерні плівки та коробки та інші пакувальні матеріали, дозволені Мінздравом України. На кожній голівці сиру згідно зі стандартом позначається  : дата виробки, масова частка жиру, скорочена назва області.

На один бік тари наносяться позначки: товарний знак або назва підприємства-виготувача;найменування сиру, номер варки і дата виробки, маса брутто, тари, нетто, масова частка жиру, позначення стандарту.

На споживчій тарі позначається: найменування підприємства, найменування продукту / вид, сорт/, маса нетто, енергетична цінність, вміст основних компонентов, дата терміну вживання, найменування стандарту.

1.3 Транспортування сирів здійснюється всіма видами транспорту відповідно до правил перевезення вантажів та за додержання санітарних правило .

1.4. Зберігання сирів: температура – 4….0°С, вологість повітря 85…90 % протягоц.30 діб. При збереженні якості термін зберігання може продовжуватись ще на ЗО діб. Під час зберігання сирів треба додержуватися товарного сусідства.

І.5. Неприпустимі дефекти: згірклий, гнилісний, пліснявий смак та запас; запах нафтопродуктів, хімікатів; зі сторонніми включеннями; підкорковою пліснявою, гнилісними колодязями, з пліснявою на корці.

1.6. Відбір проб для дослідження відбувається відповідно до вимог НТД і залежить від кількості одиниць голівок у партії. Для твердих сирів від кожної контрольної одиниці упаковки відбирають одну голівку сиру і з неї беруть крап нову пробу. Сума крапкових проб складає середній зразок для кожної партії, тобто сирів з ящика, які одержано від однієї "варки" сиру.  Основні показники якості сиру /органолептичні/ оцінюються в балах  , на підставі яких встановлюється ґатунок сиру.

 

2. Експертиза сухих молочних сумішей для дитячого харчування

2.1. Основні критерії якості. Органолептичні: зовнішній вигляд і цілісність упаковки, смак та запах, структура, колір. Фізико-хімічні: масова частка вологи, жиру, цукру, вітамінів. Мікробіологічні: відсутність патогенної, шкідливої мікрофлори. Норми безпеки: додержання норм ПДК на всі шкідливі речовини.

2.2. транспортна та споживча тара, маркування. Транспортна тара – коробки з гофрованого потовщеного картону. Споживча тара – коробки з картону з подвійними вкладишами з пергаменту. Маркування на транспортній та споживчій тарі: товарний знак, назва виготувала, назва продукту, вид, маса нетто, кількість упаковочних місць, дата вироблення,   режим зберігання, позначка " Боїться вологи". На споживчій тарі, крім цієї інформації, зазначається хімічний склад, перелік інгредієнтів, енергетична цінність, термін вживання, спосіб вживання.

2.3. Транспортування й зберігання. Транспортування всіма видами спеціалізованого транспорту, у частих, сухих, продезінфікованих транспортних засобах, захищених від вологи та пилу, які мають відповідне санітарне свідоцтво.

Зберігають суміші для дитячого харчування в чистих, сухих,продезінфікованих приміщеннях з додержанням товарного сусідства.

Термін зберігання за відносної вологості повітря не більше 75 % і температури від  0° до І0°С від 6 до 12 місяців / залежно від виду/. За більш високої температури зберігання не дозволяється.

2.4.Відбір проб для дослідження проводиться згідно з НТД. Зразок кожної партії дослідиться на органолептичні, фізико-хімічні, мікробіологічні та показники безпеки. Продукт, який не відповідає вимогам НТД хоча б за одним показником, для дитячого харчування не використовується.

Переглядів: 4146

Повернутися до змісту: Товарознавство продовольчих товарів



 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.