Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Експертиза м'яса і м'ясопродуктів

Цільова спрямованість: ознайомити студентів з порядком і правилами експортування м'яса та м'ясопродуктів.

 

1.Експертиза м’ясних консервів

1.1.Оснсвніткритерії якості - органолептичні, фізико-хімічні та мікробіологічні показники. При зовнішньому огляді встановлюють стан банок, їх герметичність, наявність етикеток або інформації на самих банках. 3 органолептичних показників визначають смак та запах; консистенцію, якість бульйону або соусу,  колір продукту, а також співвідношення м’яса та  бульйону.

З фізико-хімічних показників перевіряють вміст  жиру,   кухарської солі, кислотність бульйону або соусу. Оцінюючи показник,  безпеки, визначають вміст солей важких металів, аз мікробіологічних показників - наявність шкідливої мікрофлори:.,

1.2. Транспортна та споживча тара. Упаковують м’ясні консерви в транспортну тару е ящикидерев'яні, з гофрованого або щільного картону, пластмасових матеріалів. Банки в ящиках перекладають картонними прокладками. Споживча тара: металеві або скляні банки. Металеві з білої жерсті  з внутрішнім і зовнішнім захисним покриттям, а також з чорної лакованої жерсті, алюмінію та його сплавів. Скляні банки закривають металевими кришками. Металеві банки-циліндричні,  збірні, штамповані та фігурні.

На етикетному написі відбивається товарний знак, назва підприємства - виготувача, назва продукції, сорт, маса нетто, номер стандарту, умови та термін зберігання, склад, спосіб підготовки до вживання.

На нелітографічних банках виштамповуються на дні: ММ - індекс м'ясної промисловості, номер підприємства, рік виготовлення / дві останні цифри/. На кришці: номер зміни, дата виготовлення / двома цифрами/, індекс місяця за алфавітом / А,Б і т. ін./,асортиментний номер.
Кришки скляних банок не маркують, а на внутрішньому боці етикетки / повернутої до скла/ штатом відмічають номер зміни та дату виробництва.

1.З.Транспортування і зберігання. М'ясні консерви транспортують усіма водами транспортних засобів. Вони повинні бути чистими, надійно захищати транспортовану тару та мати санітарно-ветеринарне свідоцтво. Розміщати тару слід так, щоб вона під час транспортування не перемішалась. Зберігати м'ясні консерви в тарі слід штабелями на підтоварниках, навантаження на 1 м3 камери не більше 0,6 тонни. Температура-зберігання - від 0 до І5°С, відносна вологість повітря - не вище 75 %. Термін зберігання від 0,5 до 3-х років.

1.4. Неприпустимі дефекти. Загрозливими можуть бути вздуті і бомбажні консервні банки / мікробіологічний, хімічний та фізичний бомбаж/,  які мають бути ретельно досліджені під час приймання. Недопустимі для вживання м’ясні консерви з мікробіологічним та хімічним бомбажем. Неприпустимий дефектами м'яса та бульйону є також сторонній смак та запах нафтопродуктів, хімікатів, гнилісний, пліснявий, присутність сторонніх речовин.

1.5. Методи і обсяги вихідного і середнього зразків. Контроль якості консервів проводиться вибірковим методом відповідно до НТД. Якість встановлюється  окремо для кожної партії продукту шляхом відбору певної кількості тарних місць, з яких роблять точкові вибірки. Вибіркою вважають кількість від кожної одиниці упаковки для складання середнього зразка.

Вихідним зразком є сукупність окремих виборок, відібраних від однорідної партії . Середнім зразком є частина вихідного зразка, виділеного для лабораторного дослідження.

При кількості одиниць упаковок у партії до 500 шт, для вихідного зразка відбирають 3 % одиниць, але не менше 5 одиниць, а при кількості більш 500 шт.  відбирають 2 % одиниць упаковок.

1.6. Визначення основних показників якості. Кількість м'ясних консервів визначається за кількістю місць та масою брутто. Масу нетто приймають за трафаретом на тарі.

Для визначення органолептичних показників їх встановлюють у такій послідовності: зовнішній вигляд, колір, запах, смак, консистенція., У металевих банках визначають їх зовнішній вигляд, герметичність, стан внутрішньої поверхні тари, масу нетто продукту, співвідношення складових частин м'ясних консервів,

З фізико-хімічних показників визначають загальну кислотність / у консервах з томатним соусом/, вміст кухарської солі. На кожну партію м'ясних консервів має бути ветеринарне свідоцтво.

1.7. Умови ідентифікації м’ясних консервів. На основі зовнішнього огляду, органолептичних, фізико-хімічних, мікробіологічних досліджень м'ясних консервів та встановлення показників безпеки м'ясні консерви ідентифікують і встановлюють їх вид і назву.

І.8.Приклади фальсифікації. Найбільш розповсюдженими прийомами фальсифікації м'ясних консервів можуть бути зменшення вмісту м'яса за рахунок збільшення рідкої фракції, зменшення жиру і співвідношенні з м'ясом, заміна частини одного виду м'яса іншим, менш цінним, та ін.

 

2 Експертиза м’яса птиці

2.1.Основні критерії якості - органолептичні, мікробіологічні, показники безпеки. За органолептичними показниками тушки птиці підрозділяють на свіжі, сумнівної свіжості на несвіжі. Їх показники: зовнішній вигляд і колір дзьоба, слизистої  оболонки ротової порожнини,яблука ока, поверхні тушки, підшкірної жирової тканини. консистенція,  запах, прозорість і аромат бульйону.
Партія м’яса птиці повинна супроводжуватись санітарно-ветеринарним свідоцтвом і дослідженням на сальмонельоз.

2.2. Транспортна тара – ящики дерев’яні, з гофрованого картону, багатооборотні металеві ящики з нержавіючої сталі. Ящики вистилаються обгортковим папером. Тушки птиці укладаються рядами без пакетів або упаковують в полімерні плівки, дозволені Мінздравом. Ящики маркують етикетками: для 1-ї категорії з разовою полосою , а для 2-ї категорії - із зеленою.
На етикетці ставлять позначки: ЕЕ - патрані, Е - напівпатрані - з характеру   обробки тушок; І - перша категорія, 2 - друга категорія, Т - не відповідає 1-й та 2-й категоріям /худі/- з угудованості.

2.3.Транспортування і зберігання. Транспортують тушки птиці всіма транспортними засобами. Вони мають бути чистими, сухими, надійно захищати продукт від зовнішнього впливу і мати санітарно-ветеринарне посвідчення.

Зберігають м'ясо птиці в охолодженому вигляді за температури від 0° до 2°С та вологості повітря 80.. .85 % не більше 5 діб. Морожену птицю - за - 12... 25°С і вологості повітря 85...95 % зберігають від 4 до 12 місяців.

2.4. Методи і обсяги вихідного і середнього зразків.  3 ящиків, вибраних згідне з НТД, відбирають 3 тушки (птиці для органолептичних, фізико-хімічних та мікробіологічних досліджень, їх упаковують, пломбують і направляють у лабораторію.

Ідентифікують тушки, зробивши всі передбачені дослідження відібраних зразків, включаючи будову кістяку.

Переглядів: 4336

Повернутися до змісту: Товарознавство продовольчих товарів



 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.